Ontwerptoezeggingsbesluit Buma/Stemra, Autoriteit Consument en Markt

Zaaknummer: 13.1395.53 / Buma/Stemra

De Autoriteit Consument en Markt (“ACM”) is van plan om voorgestelde toezeggingen van Buma/Stemra te accepteren. Daarom ligt het ontwerpbesluit nu ter inzage voor belanghebbenden. In een toezegging beloven partijen zich op de markt op een bepaalde manier te gedragen zodat zij niet zullen handelen op een wijze die mogelijk in strijd is met de Mededingingswet. Een toezegging kan door ACM bindend worden verklaard door een toezeggingsbesluit. In een dergelijk besluit wordt geen overtreding van de Mededingingswet vastgesteld, maar worden risico's voor de mededinging aangegeven van bepaald gedrag. Deze risico’s worden weggenomen door de toezeggingen.

ACM deelt mede dat van 15 april 2014 tot en met 26 mei 2014 het ontwerp-toezeggingsbesluit met bijbehorende stukken gedurende zes weken voor belanghebbenden ter inzage ligt. Het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken kunnen op afspraak tijdens kantooruren worden ingezien ten kantore van ACM, Muzenstraat 41, 2511 WB te Den Haag. Op verzoek wordt aan belanghebbenden gratis een afschrift van de ter inzage gelegde stukken verstrekt. Hiervoor kunt u contact opnemen met Paula Zuidgeest-Meijs (Paula.Zuidgeest-Meijs@acm.nl, tel. 070 - 722 2896) of Marlies Offerman (Marlies.Offerman@acm.nl, tel. 070 - 722 2670). Ook kan het ontwerpbesluit op de website van ACM (www.acm.nl) worden ingezien.

Met het ontwerp-toezeggingsbesluit, als bedoeld in artikel 49a, eerste lid, Mededingingswet, reageert ACM op een aanvraag voor het bindend verklaren van een toezegging van Buma/Stemra. De in de aanvraag opgenomen toezegging is erop gericht te voorkomen dat gehandeld wordt in strijd met artikel 24, eerste lid, Mw, als gevolg van het door Buma/Stemra gehanteerde aansluitbeleid.

Buma/Stemra gaat in haar aansluitbeleid uit van volledige en exclusieve overdracht van rechten en hanteert geen snelle, transparante en makkelijke procedure voor het verkrijgen van uitzonderingen hierop. Het ontbreken van een dergelijke procedure houdt muziekauteurs af van de mogelijkheid om per exploitatievorm te kiezen voor het collectief Buma/Stemra of, wanneer dit niet het meest optimaal is, voor een andere wijze van exploiteren.

ACM is voornemens toewijzend op de aanvraag te beslissen.

Belanghebbenden kunnen schriftelijk hun zienswijze kenbaar maken aan ACM. Zienswijzen kunnen worden gestuurd naar onderstaand adres onder vermelding van zaaknummer 13.1395.53.

Autoriteit Consument en Markt (ACM)

Directie Mededinging

Postbus 16326

2500 BH Den Haag

telefoon: (070) 72 22 000

telefax: (070) 72 22 355

Desgewenst kan de zienswijze ook mondeling kenbaar worden gemaakt. Hiervoor kan contact worden opgenomen met de hierboven genoemde contactpersoon.

Nadat de termijn van terinzagelegging is verstreken, beslist het Bestuur, mede aan de hand van de naar voren gebrachte zienswijzen, op de aanvraag voor het bindend verklaren van de toezegging.

Autoriteit Consument en Markt, namens deze G.J.C.M. Bakker Directeur Mededinging

Naar boven