Subsidies Tijdelijke subsidieregeling Vernieuwende Journalistiek 2013, Stimuleringsfonds voor de Pers

Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft op 2 april 2014 besloten een bedrag van in totaal € 65.000,– beschikbaar te stellen aan vier projecten op basis van de Tijdelijke subsidieregeling Vernieuwende Journalistiek 2013, beter bekend als The Challenge: Reinventing Journalism.

Deze subsidieregeling staat open voor studenten die een hogere opleiding volgen op het gebied van media en die in het laatste jaar van hun studie zitten of niet langer dan drie jaar geleden zijn afgestudeerd. Subsidie kan worden verstrekt voor activiteiten die gericht zijn op journalistieke producten, diensten of toepassingen die verband houdend met nieuwsgaring, nieuwsduiding en opinievorming over de maatschappelijke actualiteit, mede in het belang van politieke meningsvorming. Daarnaast dienen de projecten een vernieuwend karakter hebben, dat wil zeggen dat de te subsidiëren activiteiten vernieuwingen tot stand brengen in journalistieke functies zodat de persverscheidenheid wordt vergroot en daarmee een vernieuwende bijdrage wordt geleverd aan de journalistieke informatievoorziening. Tot slot dient de haalbaarheid van een project te worden aangetoond.

Voor de uitvoering van de regeling is een bedrag gereserveerd van in totaal € 150.000 euro en er konden tot 1 december 2013 projectideeën worden ingediend. Nadat dit idee was goedgekeurd door het Stimuleringsfonds konden er tot en met 31 december 2013 aanvragen worden ingediend.

Het bestuur heeft besloten de volgende drie aanvragen op basis van deze subsidieregeling in aanmerking te laten komen voor een uitkering van € 20.000.

Yournalism

Bestaande media hebben te weinig middelen voor diepgravende onderzoeksjournalistiek en daar wil Yournalism wat aan doen. Doel is een crowdfunding-platform te realiseren waar bezoekers onderzoeksjournalistieke onderwerpen kunnen aandragen, op elkaars ideeën kunnen stemmen en onderwerpen kunnen meefinancieren. De lezers worden de opdrachtgevers, wat tot nieuwe onderwerpen moet leiden.

POST-IT

POST-IT wil een portfolio-platform starten voor getalenteerde studenten journalistiek. Nu worden er door studenten verhalen gemaakt die door bijna niemand gelezen worden. POST-IT biedt deze studenten een podium waar potentiele opdrachtgevers talenten en verhalen kunnen spotten en het algemene publiek kennis kan nemen van de verhalen. Workshops en evenementen moeten de studenten helpen zich verder te ontwikkelen. Een eindredactie beoordeelt de ingezonden verhalen op nieuwswaardigheid, originaliteit en kwaliteit. Daarin onderscheidt het zich van bestaande publicatieplatforms van werk van studenten journalistiek.

Cor*relations

Cor*relations wil het makkelijker maken voor mediaorganisaties en Nederlandstalige freelance-buitenlandcorrespondenten om elkaar te vinden. Op een grote wereldkaart moeten freelancers gemakkelijk kunnen aangeven waar ze zich bevinden (via GPS) en wat hun expertise is. Potentiele opdrachtgevers zien in een oogopslag – vooral van belang bij een plotselinge brandhaard – wie er ter plaatse is.

Daarnaast heeft het bestuur besloten een startsubsidie van € 5.000 beschikbaar te stellen aan het volgende project:

Codex

Codex is een audio-app over literatuur die ‘de leeshonger van luisteraars wil aanwakkeren’. Door middel van literaire journalistiek in de vorm van interviews, reportages en een boekenluisterpaal moeten lezers tijdens verloren momenten (in auto of OV) geïnspireerd worden meer te gaan lezen. Inkomsten worden gegenereerd door het gemakkelijk te maken in de app boeken te bestellen.

Aan elke subsidieverlening is de voorwaarde gekoppeld dat de aanvrager meewerkt aan presentatie en publicatie van de resultaten van de uitvoering van de gesubsidieerde activiteiten met als doel innovatieve projecten onder de aandacht te brengen waardoor deze ten gunste kunnen komen van andere partijen uit de sector.

(Mededeling ingevolge artikel 8.19 Mediawet 2008)

Naar boven