Logo Uden
Vastgesteld bestemmingsplan Buitengebied 2014, Uden

Het College van burgemeester en wethouders van Uden maakt ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat de gemeenteraad op 20 februari 2014 het bestemmingsplan “Buitengebied 2014” (NL.IMRO.0856.BPBuitengebied2014-VA01) heeft vastgesteld. Voor dit bestemmingsplan is geen exploitatieplan vastgesteld.

Het plan voorziet in een herziening van het bestemmingsplan Buitengebied 2006. Het plangebied voor het bestemmingsplan buitengebied bestaat uit het gehele buitengebied van de gemeente Uden. Uitzondering hierop vormt een aantal locaties in het buitengebied waar een separate planologische procedure voor loopt. Als vanzelfsprekend vallen de kernen Uden, Volkel en Odiliapeel ook buiten het plangebied omdat dit stedelijk gebied is. Ten opzichte van het bestemmingsplan Buitengebied 2006 zijn de plangrenzen op enkele punten gewijzigd en het gebied Hoevense Ramen is nu in het plan opgenomen. Ten behoeve van het bestemmingsplan is een planMER opgesteld die deel uitmaakt van het bestemmingsplan.

Gewijzigde vaststelling

Ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan is een aantal wijzigingen in het vastgestelde plan aangebracht. De wijzigingen zijn opgenomen in de bij het raadsbesluit behorende ‘Nota van zienswijzen en ambtshalve aanpassingen.”

De vaststelling heeft er toe geleid dat de provincie Noord-Brabant wegens strijd met de provinciale Verordening ruimte 2014 heeft besloten een reactieve aanwijzing (NL.IMRO.9930.ra0856bgUden-va01) te geven op basis van artikel 3.8, lid 6 juncto artikel 4.2 lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening. Deze aanwijzing heeft tot gevolg dat de volgende onderdelen (regels van het bestemmingsplan) geen deel blijven uitmaken van het bestemmingsplan en dus niet in werking treden:

  • 1. artikel 3.7.9;

  • 2. artikel 4.7.9;

  • 3. artikel 5.7.8;

  • 4. artikel 11.7.2.

Deze artikelen behelzen wijzigingsbevoegdheden die het mogelijk maken om na bedrijfsbeëindiging het agrarisch bouwvlak te laten vervallen en te wijzigen in de bestemming ‘Wonen’ met de aanduiding ‘specifieke vorm van wonen – vab’. Aan deze wijziging is niet de voorwaarden verbonden dat overtollige bebouwing moet worden gesloopt. Dat is strijdig met de Verordening ruimte.

Inzien

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, het vastgestelde bestemmingsplan en de bijbehorende stukken en de reactieve aanwijzing van de provincie Noord-Brabant, liggen vanaf donderdag 10 april 2014 gedurende zes weken, dus tot en met woensdag 21 mei 2014 tijdens de openingstijden ter inzage bij de centrale balie van de dienst Publiekszaken op het Gemeentehuis, Markt 145. De stukken zijn digitaal te raadplegen op de gemeentelijke website (www.uden.nl ) en via www.ruimtelijkeplannen.nl.

Reageren op het plan (instellen beroep)

Volgens artikel 8.2 van de Wet ruimtelijke ordening kan gedurende de termijn van ter inzage ligging

beroep worden ingesteld tegen het vaststellingsbesluit door:

  • belanghebbenden die tijdig een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan kenbaar hebben gemaakt;

  • iedere belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om zijn zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken;

  • iedere belanghebbende, voor zover beroep wordt ingesteld tegen wijzigingen die de raad bij de vaststelling van het plan heeft aangebracht.

Tevens kan door belanghebbenden beroep worden ingesteld tegen het door de provincie Noord-Brabant genomen besluit tot de reactieve aanwijzing. Het besluit tot reactieve aanwijzing treedt in werking op het moment van bekendmaking. Zodra het aanwijzingsbesluit onherroepelijk is geworden, vervalt het vaststellingsbesluit voor de betreffende onderdelen van het bestemmingsplan.

Een beroepschrift kunt u indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Het beroepschrift bevat in ieder geval uw naam, adres, de dagtekening, een omschrijving van het (onderdeel van het) besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep. Aan deze procedure zijn griffiekosten verbonden. Het instellen van beroep schorst de werking van het vastgestelde bestemmingsplan niet.

Inwerkingtreding.

Het bestemmingsplan treedt in werking daags na het aflopen van de inzagetermijn.

Voorlopige voorziening

Om de werking van het bestemmingsplan (van het onderdeel waartegen u beroep instelt), te schorsen kan een belanghebbende tijdens de inzagetermijn een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als het beroepschrift. Tevens moet u het spoedeisende belang aangeven. Ook bij een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht in rekening gebracht.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de behandelende ambtenaar, bereikbaar op telefoonnummer 14 0413

Uden, 9 april 2014

Burgemeester en wethouders van Uden de secretaris J.M. Smarius

de burgemeester H.A.G. Hellegers

Naar boven