M.e.r.-beoordeling Hoogwaterbeschermingsmaatregelen Eindhoven en Hoogwaterbeschermingsmaatregelen Van Abbemuseum

Inzagetermijn: van 10 april 2014 tot en met 22 mei 2014

Waterschap De Dommel richt waterbergingsgebieden in die er voor moeten zorgen dat steden droge voeten houden bij uitzonderlijke regenval. Naast de geplande waterbergingsgebieden zijn voor de stad Eindhoven aanvullende maatregelen noodzakelijk om aan deze taakstelling te voldoen.

Daarom heeft het dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel in zijn vergadering van 25 maart 2014 het definitief besluit betreffende projectplan Hoogwaterbeschermings-maatregelen Eindhoven vastgesteld. De maatregelen in het projectplan bestaan uit het plaatsen van kades, het ophogen van een gedeelte van een weg en het aanpassen van kunstwerken.

Tevens heeft het dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel, namens deze het afdelingshoofd Ontwikkelen watersysteem, op 2 april 2014 het besluit betreffende het projectplan Hoogwaterbeschermingsmaatregelen Van Abbemuseum vastgesteld. In dit projectplan is als waterstaatswerkmaatregel een zelf opdrijvende wand opgenomen die wordt geplaatst in de spiegelvijver.

M.e.r.-beoordeling

De maatregelen zoals opgenomen in de projectplannen Hoogwaterbeschermingsmaatre-gelen Eindhoven en Hoogwaterbeschermingsmaatregelen Van Abbemuseum vallen onder categorie D 3.2 van de bijlage behorende bij het Besluit milieueffectrapportage en zijn m.e.r.-beoordelingsplichtig.

Om een eventuele m.e.r.-plicht te kunnen beoordelen heeft het waterschap een zogenoemde aanmeldingsnotitie opgesteld. In de aanmeldingsnotitie Hoogwaterbeschermings-maatregelen Eindhoven staat een omschrijving van de hoogwaterbeschermingsmaatregelen en de mogelijke effecten op het milieu. Hierbij is rekening gehouden met alle criteria uit bijlage III van de Europese richtlijn betreffende de milieubeoordeling van bepaalde openbare en particuliere projecten. De conclusie van het rapport is dat er vanwege de voorgenomen projecten geen belangrijke nadelige effecten voor het milieu te verwachten zijn.

Het dagelijks bestuur heeft deze conclusie overgenomen in het m.e.r.-beoordelingsbesluit van 25 maart 2014 in samenhang met het aanhangselbesluit van 2 april 2014 dat er vanwege de voorgenomen projecten geen belangrijke nadelige effecten voor het milieu te verwachten zijn. Er is dan ook geen plicht tot het opstellen van een milieueffectrapportage.

Inzage

De stukken die ter inzage liggen kunt u vinden op www.dommel.nl/waterschapsblad.

Rechtsmiddelen

Het m.e.r.-beoordelingsbesluit is een voorbereidingsbesluit op grond van artikel 6:3 van de Algemene wet bestuursrecht waartegen geen zelfstandig bezwaar en beroep mogelijk is. Indien u niettemin bezwaren heeft tegen het besluit, kunt u deze via de procedure ten aanzien van de afzonderlijke projectplannen bekendmaken.

Belanghebbenden kunnen tegen het projectplan Hoogwaterbeschermingsmaatregelen Eindhoven beroep instellen bij de rechtbank Oost-Brabant te ‘s-Hertogenbosch. De beroepstermijn is zes weken en begint op 11 april 2014. Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen zienswijzen over het ontwerp van dit projectplan naar voren heeft gebracht.

Beroepschriften moeten worden gestuurd naar de rechtbank Oost-Brabant, Postbus 70584, 5201 CZ ’s-Hertogenbosch en moeten voorzien zijn van:

  • naam en adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • omschrijving van het besluit waartegen beroep is ingediend en zo mogelijk een afschrift van het besluit;

  • de gronden van het bezwaar;

  • voorts dient het beroepschrift door de indiener te zijn ondertekend.

Belanghebbenden kunnen tegen het projectplan Hoogwaterbeschermingsmaatregelen Van Abbemuseum vanaf 11 april 2014 gedurende zes weken bewaar indienen bij Waterschap De Dommel, het dagelijks bestuur, t.a.v. secretariaat bezwaren, Postbus 10.001 5280 DA Boxtel. Deze bezwaarschriften moeten voorzien zijn van:

  • naam en adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • omschrijving van het besluit waartegen bezwaar is ingediend en zo mogelijk een afschrift van het besluit;

  • de gronden van het bezwaar;

  • voorts dient het bezwaarschrift door de indiener te zijn ondertekend.

N.B. Op dit besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dat betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Wij verzoeken belanghebbenden in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Deze bekendmaking van de m.e.r.-beoordeling is, op grond van de Wet Milieubeheer, zowel in de Staatscourant als in een huis-aan-huisblad opgenomen. Voor een juiste inwerkingtreding zijn beide bekendmakingen verplicht.

Contact

Voor vragen over deze bekendmaking kunt u contact opnemen met Marcel van den Broek, (0411) 618 429.

Naar boven