Logo HeusdenGemeente Heusden –aanwijzen voetpad Priemsteeg als onverplicht fietspad (Vlijmen)

Ons kenmerk: verkeersbesluit 2013-07

Burgemeester en wethouders van Heusden,

Gelet op:

Artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994) ingevolge besluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap;

Artikel 15, lid 1 van de WVW, ingevolge de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat geschiedt krachtens een verkeersbesluit;

Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

Artikel 15, lid 2 van de WvW, ingevolge het beperken of uitbreiden van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken geschiedt krachtens een verkeersbesluit;

De mandaatregeling van Heusden 2007 en het besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heusden van 28 april 2008 waarbij het nemen van permanente verkeersbesluiten is gemandateerd aan de behandeld ambtenaar.

Overwegende dat:

De Priemsteeg een belangrijke fietsverbinding vormt tussen Haarsteeg en Vlijmen. Tevens ligt langs de Priemsteeg een verkeersaantrekkend sportcomplex.

Dat de Priemsteeg een langgerekte weg is die relatief smal is gedimensioneerd en waar fiets- en autoverkeer in beide richtingen gebruik van maken. Dat hierdoor met name de jongere fietsers een verkeersonveilig gevoel hebben, is gevraagd door veilig Verkeer Nederland het aan de oostzijde van de Priemsteeg gelegen voetpad als niet verplicht fietspad aan te wijzen.

Belangenafweging:

Het belang van de fietser en voetganger is afgewogen tegen het algemene belang van het waarborgen van de verkeersveiligheid, de bereikbaarheid en de doorgang van het verkeer. Genoemde maatregel strekt tot het verzekeren van de veiligheid op zowel de weg als het parallelgelegen voetpad en het waarborgen en de bruikbaarheid daarvan. De Priemsteeg blijft voor fietsverkeer toegankelijk. Het aan de oostzijde gelegen voetpad tussen de aansluiting Groen van Prinstererlaan en de toegang tot het sportcomplex heeft geen gestrekt en direct karakter. Fietsverkeer dat snel van A naar B moet zal de Priemsteeg blijven gebruiken. Voor de jonge fietsers is het onverplichte fietspad echter een verkeersveilig alternatief. Betreffend fietsverkeer heeft veelal geen hoge rijsnelheid en de intensiteiten zijn gering. Om deze reden is de verkeersveiligheid voor de voetganger ook gewaarborgd.

Gehoord :

Er is advies gevraagd aan de politie Brabant-Noord, district Meierij. De wettelijke verplichting tot het raadplegen van de politie komt voort uit artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer. De politie geeft aan geen bezwaar te hebben tegen het aanwijzen van het voetpad langs de Priemsteeg in Vlijmen als onverplicht fietspad.

nemen gelet op het voorgaande, het volgende

BESLUIT

Tot het aanwijzen van het aan de oostzijde van de Priemsteeg gelegen voetpad als onverplicht fietspad in Vlijmen door het plaatsen van borden G13 van Bijlage I van het RVV 1990 conform bijgevoegde tekening met als kenmerk VB-2013-07 bijlage.

Vlijmen, 4 april 2013

namens het college van Heusden,

Team Ontwerpbureau Openbare Ruimte,

H.Rompen

MEDEDELINGEN

Bezwaar- of beroepsclausule

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u hiertegen schriftelijk en binnen zes weken na de publicatiedatum van dit besluit bij de gemeente Heusden een bezwaarschrift indienen (Postbus 41, 5250 AA Vlijmen). Wilt u het bezwaarschrift ondertekenen en ervoor zorgen dat het in ieder geval de volgende gegevens bevat:

  • -Uw naam en adres;

  • -De datum;

  • -Een omschrijving (of een kopie) van het besluit waartegen u bezwaar maakt;

  • -Argumenten voor het bezwaar.

U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen. Kijk hiervoor op www.heusden.nl/Digitale_balie/E_formulieren. Hiervoor heeft u wel een elektronische handtekening (DigiD) nodig.

Naast het bezwaarschrift kunt u bij de Rechtbank een voorlopige voorziening en/of schorsing van het besluit vragen. Zo kunt u in een dringend geval, in afwachting van de beslissing op het bezwaarschrift, voorlopig mogelijk nadelige gevolgen van het besluit voorkomen.

Een verzoek kunt u doen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht; ook hiervoor heeft u een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Schriftelijjk kan ook en wel bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, Sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

Naar boven