Logo Overbetuwe
Kennisgeving art. 7.9 Wet milieubeheer ter inzage notitie reikwijdte en detailniveau Noordoever Strandpark Slijk-Ewijk, Overbetuwe

De Noordoever van het recreatiegebied Strandpark Slijk-Ewijk wordt herontwikkeld. Ten behoeve daarvan wordt een nieuw bestemmingsplan opgesteld. De centrale doelstelling van de herontwikkeling van de Noordoever wordt als volgt geformuleerd: "de uitbreiding van de ontwikkelingsmogelijkheden voor het recreatiegebied Noordoever Strandpark Slijk-Ewijk". Daarnaast zijn enkele subdoelstellingen opgeformuleerd:

  • het uitbreiden van de bedrijfstijden voor het quad- en 4x4 motorvoertuigenterrein van Omnivents

  • versterken van de inrichting van het plangebied en daarbij de landschappelijke kwaliteiten;

  • het uitbreiden van de recreatieve mogelijkheden met toeristische voorzieningen om op die manier het gebruik van de plas voor recreatieve toepassingen te stimuleren, faciliteren en te reguleren.

Voor de uitbreiding van de activiteiten (uitbreiding van bedrijfstijden van het 'quad- en 4x4 motorvoertuigenterrein') op het terrein van Omnivents, gelegen in het plangebied Noordoever Strandpark Slijk-Ewijk, is een nieuw bestemmingsplan en in een later stadium een omgevingsvergunning noodzakelijk. Aangezien het rijden met quads en jeeps ter plaatse van het terrein van Omnivents mogelijk gezien kan worden als een racebaan, worden deze activiteiten in dit kader in verband gebracht met categorie D.43 ('de aanleg, wijziging of uitbreiding van permanente race- en testbanen voor gemotoriseerde voertuigen') uit het besluit milieueffectrapportage. In het kader van de omgevingsvergunning voor Omnivents is daarom een m.e.r.-beoordeling nodig.

Aangezien het plangebied waarbinnen het terrein van Omnivents gelegen is opnieuw bestemd wordt, is het bestemmingsplan kaderstellend voor de m.e.r.-beoordelingsplichtige activiteit. Dat is de reden waarom er een planMER opgesteld wordt.

Milieueffectrapportage

Het milieueffectrapport (MER) is bedoeld om de gevolgen van de voorgenomen activiteit voor het milieu zichtbaar te maken. De Wet milieubeheer en het Besluit milieueffectrapportage verplichten tot een onderzoek naar de milieueffecten in de vorm van een milieueffectrapportage. Deze effecten zullen worden beschreven in een milieueffectrapport.

Notitie reikwijdte en detailniveau

Als voorbereiding op het milieueffectrapportage heeft de gemeente een Notitie reikwijdte en detailniveau opgesteld. Dit document geeft globaal een beschrijving voor welke activiteiten het MER wordt opgesteld en op welke manier en tot welk detailniveau de milieueffecten van deze onderwerpen zullen worden beschouwd.

Overleg en inspraak

Voorafgaande aan het opstellen van het MER is het verplicht om een raadplegingsronde te houden. Tijdens deze raadpleging kunnen de bij de besluitvorming over het bestemmingsplan betrokken bestuursorganen hun advies uitbrengen.

Er wordt geen (vrijwillig) advies gevraagd aan de Commissie voor de milieueffectrapportage.

Daarnaast wordt door middel van deze kennisgeving een ieder in de gelegenheid gesteld om binnen de genoemde termijn schriftelijk of mondeling een zienswijze over het voornemen en de notitie naar voren te brengen. Rekening houdende met de notitie reikwijdte en detailniveau en de ingekomen reacties en adviezen wordt het MER daarna opgesteld.

Ter inzage

De Notitie reikwijdte en detailniveau ligt met ingang van donderdag 11 april 2013 tot en met woensdag 22 mei 2013 ter inzage. U kunt de stukken tijdens openingstijden inzien bij de informatiebalie gemeentehuis Overbetuwe, locatie Elst (maandag t/m woensdag van 8.30 – 17.00 uur, donderdag van 8.30 – 20.00 uur en vrijdag van 8.30 – 13.00 uur).

U kunt de stukken ook digitaal inzien op www.overbetuwe.nl, onder Wonen, verkeer en veiligheid, verder klikken op Bouwen en wonen en daarna op Ruimtelijke plannen (o.a. bestemmingsplannen).

Tijdens de bovengenoemde termijn kunt u uw schriftelijke reactie sturen naar college van Overbetuwe, Antwoordnummer 175, 6660 VB, Elst. Als u mondeling uw zienswijze kenbaar wilt maken, moet u eerst een afspraak maken met het team Beleidsrealisatie, bereikbaar via (0481) 362300.

Naar boven