Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, van 14 maart 2013, nr. PO/F&V/ 487627, tot wijziging van de Regeling bekostiging personeel PO 2012–2013 en aanpassing bedragen leerlinggebonden budget VO 2012–2013, in verband met de vaststelling van de bedragen professionalisering schoolleiders PO

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 123, eerste lid, van de Wet op het primair onderwijs en artikel 120, eerste lid, van de Wet op de expertisecentra;

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING BEKOSTIGING PERSONEEL PO 2012–2013 EN AANPASSING BEDRAGEN LEERLINGGEBONDEN BUDGET VO 2012–2013

De Regeling bekostiging personeel PO 2012–2013 en aanpassing bedragen leerlinggebonden budget VO 2012–2013 wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 38a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 38b. Bijzondere bekostiging ten behoeve van de professionalisering van schoolleiding

  • 1. Voor de laatste 7 maanden van het schooljaar 2012–2013 ontvangt het bevoegd gezag van een basisschool met een aantal leerlingen dat op 1 oktober 2011 niet hoger is dan 97 leerlingen, € 1412 per school en voor een basisschool met een aantal leerlingen dat op 1 oktober 2011 hoger is dan 97 leerlingen, € 2824 per school.

  • 2. Voor de laatste 7 maanden van het schooljaar 2012–2013 ontvangt het bevoegd gezag van een speciale school voor basisonderwijs met een aantal leerlingen dat op 1 oktober 2011 niet hoger is dan 100 leerlingen, € 1412 per school en voor een speciale school voor basisonderwijs met een aantal leerlingen dat op de 1 oktober 2011 hoger is dan 100 leerlingen, € 2824 per school.

  • 3. Voor de laatste 7 maanden van het schooljaar 2012–2013 ontvangt het bevoegd gezag van een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs een bedrag, dat is onderverdeeld in speciaal onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en scholen die beide onderwijssoorten verzorgen alsmede naar wel of niet meervoudig gehandicapten (MG) onderwijssoorten en aantal leerlingen op 1 oktober 2011 zoals is weergegeven in onderstaande tabel:

    aantal leerlingen

    SO of VSO

    SOVSO

    MG SO of VSO

    MG SOVSO

    1 tot en met 49

    € 1.412

    € 1.412

    € 2.824

    € 2.824

    50 of meer

    € 2.824

    € 4.236

    € 2.824

    € 4.236

  • 4. Voor nieuwe scholen die met ingang van 1 augustus 2012 zijn geopend wordt voor de toepassing van het eerste tot en met derde lid uitgegaan van het aantal leerlingen op 1 oktober 2012.

B

Aan artikel 43 wordt een nieuw lid toegevoegd, luidende:

  • 4. Het bedrag per school, bedoeld in artikel 38b wordt in mei 2013 ineens uitbetaald.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

TOELICHTING

Algemeen

Het kabinet trekt € 29,5 mln. uit voor de verdere professionalisering van schoolleiders in het primair onderwijs. Dit bedrag komt bovenop de middelen die eerder via de prestatiebox zijn verstrekt voor professionalisering van schoolleiders. De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft met de PO-Raad, AVS, AOb en CNV-Onderwijs afgesproken dat deze nieuwe middelen aan de lumpsum worden toegevoegd, als voor 1 februari 2013 voldaan is aan de volgende voorwaarden:

  • in de cao PO moet worden afgesproken dat de middelen worden besteed aan de professionalisering van schoolleiders; en

  • bekwaamheidsonderhoud en registratie van schoolleiders mag niet langer vrijblijvend zijn.

De sociale partners zijn erin geslaagd om binnen de gestelde termijn deze afspraken te maken over professionalisering van schoolleiders. De gemaakte afspraken in de cao PO luiden als volgt:

Professionalisering schoolleider

  • 1. De werkgever en directieleden benoemd of aangesteld in schaal AB tot en met AE en DA tot en met DC+ maken in het kader van de gesprekkencyclus afspraken over de professionele ontwikkeling van het directielid.

  • 2. Deze afspraken hebben betrekking op deskundigheidsbevordering in het kader van de door het Schoolleidersregister PO vastgestelde bekwaamheidseisen én zijn gericht op het kunnen realiseren van de ontwikkelingsdoelen van de organisatie.

  • 3. Het directielid genoemd in lid 1 heeft, naast de bestaande scholingsbudgetten, recht op een professionaliseringsbudget van € 2000,– per jaar. Dit budget wordt in overleg met de werkgever ingezet in de vorm van studieverlof en/of studiekostenvergoeding. Tevens kan dit budget worden besteed aan andere professionaliseringsactiviteiten.

  • 4. Het directielid kan in overleg met de werkgever het professionaliseringsbudget gedurende maximaal drie jaar sparen. Is het professionaliseringsbudget binnen vier jaar niet besteed dan zal dit aan het algemene scholingsbudget worden toegevoegd.

  • 5. In het jaarlijkse functioneringsgesprek en/of beoordelingsgesprek worden de besteding van het scholingsbudget en de opgedane kennis en vaardigheden besproken.

Schoolleidersregister

  • 1. Zodra het schoolleidersregister is opengesteld (naar verwachting in het voorjaar van 2013) zijn alle directieleden verplicht zich te registreren in dit register. De werkgever vergoedt de kosten van deze verplichte registratie.

  • 2. De verplichte herregistratie vindt eenmaal per vier jaar plaats. De nadere regels voor en de eisen aan de herregistratie worden op een later moment door sociale partners vastgesteld.

  • 3. Het directielid dat niet voldoet aan de bekwaamheidseisen komt niet in aanmerking voor herregistratie. Het niet geregistreerd zijn heeft rechtspositionele gevolgen. Hiervoor zullen nadere regels worden vastgelegd in de volgende cao PO. Tevens worden afspraken gemaakt over het tijdsbestek waarin het directielid de mogelijkheid krijgt zich te ontwikkelen en verbeteren om alsnog aan de bekwaamheidseisen te voldoen.

  • 4. Indien de schoolleider als gevolg van verwijtbaar handelen door de werkgever niet in staat is gesteld te voldoen aan de onderhoudsplicht op grond van dit artikel en de schoolleider hierdoor schade lijdt binnen of direct aansluitend aan zijn dienstverband, is de werkgever die in gebreke is gebleven, aansprakelijk.

De sociale partners hebben met deze cao-afspraken een grote en betekenisvolle stap gezet, waardoor professionalisering is verankerd in het personeelsbeleid voor schoolleiders. Op basis van deze cao-afspraken worden de middelen voor professionalisering van schoolleiders voor twee jaar (2013 en 2014) dan ook aan de lumpsum toegevoegd.

Deze afspraken zijn echter op zichzelf nog niet afdoende. Op drie punten moeten ze nog worden geconcretiseerd om te verzekeren dat schoolleiders ook daadwerkelijk extra aan hun professionalisering kunnen werken:

  • 1. De bekwaamheidseisen en de eisen aan de herregistratie zijn nog niet vastgesteld.

  • 2. Het schoolleidersregister is nog niet gereed, waardoor schoolleiders zich nog niet kunnen registreren.

  • 3. De nadere regels rondom de rechtspositionele gevolgen van het niet geregistreerd zijn worden vastgelegd in de volgende cao PO (2014).

Indien aan de volgende voorwaarden wordt voldaan, ben ik voornemens de middelen ook in de jaren na 2014 via de lumpsum aan de scholen toe te kennen:

  • In de eerste helft van 2013 wordt het schoolleidersregister operationeel.

  • In 2013 worden ambitieuze bekwaamheidseisen en (her)registratie-eisen afgesproken voor het nieuwe schoolleidersregister.

  • In 2014 is de nieuwe cao PO van kracht, waarin is geconcretiseerd wat de rechtspositionele gevolgen zijn als een schoolleider niet aan de bekwaamheidseisen en daarmee niet aan de eisen voor herregistratie voldoet. Deze rechtspositionele gevolgen moeten zodanig zijn, dat er civiele werking uitgaat van het register.

Eind 2014 zal worden beoordeeld of aan deze voorwaarden is voldaan. Op basis van deze beoordeling kunnen de middelen ofwel structureel aan de lumpsum worden toegevoegd, ofwel vanaf schooljaar 2015–2016 op een andere manier worden ingezet als niet aan de voorwaarden is voldaan.

De bedragen en betaling voor 2013

Vanaf 2013 is er jaarlijks € 29,5 miljoen beschikbaar voor de verdere professionalisering van schoolleiders in het primair onderwijs.

In mei 2013 vindt een aparte toekenning plaats voor de eerste 7 maanden (65,45%) van het budget voor professionalisering schoolleiders PO. Vanaf de publicatie van de Regeling personele bekostiging PO 2013–2014 zal het budget beschikbaar gesteld worden via een verhoging van de directietoeslag.

Gevolgen voor de administratieve lasten

Bij de voorbereiding van deze wijzigingsregeling is nagegaan of sprake is van administratieve lasten voor instellingen, bedrijfsleven of burgers. Daarbij is de regeling intern ter beoordeling voorgelegd voor toetsing op administratieve lasten. OCW voorziet dat aan dit voorstel geen administratieve lasten zijn verbonden omdat er geen informatieverplichtingen mee gemoeid zijn en daardoor geen sprake is van administratieve lasten. De wijzigingsregeling betreft een toevoeging van middelen aan de lumpsum, waarbij geen sprake is van bestedingsverplichting noch van extra verantwoording.

Inwerkingtreding/Vaste verandermomenten

Er wordt in deze wijzigingsregeling afgeweken van de vaste verandermomenten en de minimale invoeringstermijn van twee maanden. Reden hiervoor is dat het onderwijsveld gebaat is bij een snelle inwerkingtreding.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

Naar boven