Logo Amsterdam
Ontwerpbestemmingsplan Sloterdijk, ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere grenswaarden Wet geluidhinder en besluit tot niet doorlopen m.e.r.-procedure bestemmingsplan Sloterdijk, Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 110c van de Wet geluidhinder het volgende bekend:

Bij besluit van 27 november 2012 hebben Burgemeester en wethouders het ontwerpbestemmingsplan Sloterdijk en het bijbehorend ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden (BD2012-009238) vrijgegeven voor terinzagelegging.

Ontwerpbestemmingsplan

Het plangebied Sloterdijk wordt aan de noordkant voor een groot gedeelte van het gebied begrensd door de Basisweg, met als uitzondering hierop één kavel ten noorden van de Basisweg (uiterste noordoosten, Basisweg 10). Verder wordt de noordzijde begrensd door de spoorlijn Haarlem-Amsterdam en sluit aan op de plangrens van Sloterdijk II, aan de westzijde door de Seineweg, aan de oostzijde door de A10, aan de zuidzijde door de Haarlemmervaart en de sportvelden van sportpark Spieringhorn. De grens van het bestemmingsplan is hier gelijk aan de grens van het stadsdeel West en het grootstedelijk gebied Westpoort.

Voor Sloterdijk is sprake van het transformeren van het plangebied van een monofunctioneel kantorengebied naar een gemengd stedelijk gebied met alle daarbij behorende functies. Met het ontwerpbestemmingsplan wordt ingezet op de geleidelijke verandering van Sloterdijk naar een gemengd stedelijk gebied, waarbij er sprake kan zijn van een mix tussen wonen, werken en recreëren.

Ontwerpbesluit Hogere waarden

Burgemeester en wethouders van Amsterdam zijn voornemens om ingevolge de Wet geluidhinder hogere geluidwaarden vast te stellen vanwege verkeerslawaai, spoorlawaai en industrielawaai ten behoeve van de realisering van geluidgevoelige functies, waaronder wonen, ten zuiden van het spoor Amsterdam-Haarlem in het plangebied Sloterdijk.

De reden voor het vaststellen van hogere waarden is dat de voorkeursgrenswaarden van spoor, weg en industrie worden overschreden. Maatregelen zoals verlaging van intensiteiten, verandering van verharding en maatregelen als wallen en schermen zijn stedenbouwkundig, verkeerstechnisch en financieel niet haalbaar en akoestisch niet doelmatig.

M.e.r.-beoordeling

De gemeenteraad van Amsterdam heeft op 19 december 2012 besloten dat er geen MilieuEffectrapport (MER) hoeft te worden opgesteld voor het bestemmingsplan “Sloterdijk” (besluitnummer 196/1084). Dit besluit is genomen naar aanleiding van een door het adviesbureau BK Ruimte & Milieu opgestelde m.e.r.-beoordeling.

Crisis- en herstelwet

Dit bestemmingsplan valt in categorie 3.1 van Bijlage 1 van de Crisis- en herstelwet. Deze wet is van rechtswege van toepassing op dit bestemmingsplan. Als gevolg daarvan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dat heeft onder meer tot gevolg dat bijzondere procedurele bepalingen van toepassing zijn op een beroepsprocedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Ter inzagelegging

Het ontwerpbestemmingsplan Sloterdijk, het hierbij behorende ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden als bedoeld in de Wet geluidhinder en het besluit tot het niet doorlopen van de m.e.r voor bestemmingsplan Sloterdijk liggen met de daarbij behorende stukken met ingang van 3 januari 2013 gedurende een termijn van zes weken ter inzage op het volgende adres:

  • Het Voorlichtingsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.centrum.amsterdam.nl.

Het ontwerpbestemmingsplan Sloterdijk met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal raadpleegbaar via www.amsterdam.nl/ruimtelijkeplannen onder ‘Ruimtelijke Plannen Amsterdam’. Het ontwerpbestemmingsplan is ook beschikbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.B1105BPGST-OW01.

Het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden en de m.e.r.-beoordeling zijn ook raadpleegbaar via de gemeentelijke website http://www.amsterdam.nl/ruimtelijkeplannen (bijlage 1, 16 en 17 bestemmingsplan Sloterdijk).

Zienswijzen ontwerpbestemmingsplan

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzageligging kan een ieder zijn zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan naar voren brengen bij de gemeenteraad van Amsterdam.

Schriftelijke zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan kunnen worden ingebracht bij de gemeenteraad van Amsterdam. Per adres: de directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam.

Voor het indienen van mondelinge zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan kan contact worden opgenomen met de Dienst Ruimtelijke Ordening, team Juridische en Milieuzaken, telefoonnummer 020 255 1508.

Zienswijze ontwerpbesluit hogere waarden

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzageligging kunnen belanghebbenden hun zienswijze over het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam.

Schriftelijke zienswijzen over het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden kunnen worden ingebracht bij burgemeester en wethouders van Amsterdam. Per adres: de directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam.

Voor het indienen van mondelinge zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden kan contact worden opgenomen met de Dienst Ruimtelijke Ordening, team Juridische en Milieuzaken, telefoonnummer 020 255 1508.

Bezwaar-/beroepsmogelijkheden m.e.r.-beoordelingsbesluit

Tegen het m.e.r.-beoordelingsbesluit staat, gelet op art. 6:3 Algemene wet bestuursrecht, geen bezwaar of beroep open.

Amsterdam, 2 januari 2013

burgemeester en wethouders, mr. A.H.P. van Gils secretaris

mr. E.E. van der Laan burgemeester

Naar boven