Logo Den Haag
Bestemmingsplan Smidsplein e.o. vastgesteld, Den Haag

De gemeenteraad heeft bij besluit van 14 maart 2013 het bestemmingsplan Smidsplein e.o. naar aanleiding en ter uitvoering van een tussenuitspraak van de Raad van State gewijzigd vastgesteld. De wijziging heeft betrekking op drie technische punten:

  • 1. Het bestemmingsplan maakt overkragende bebouwing mogelijk aan de lange zijden van het circa 100 meter lange bouwblok (Korte Voorhout en Gietkomzijde). Het college heeft op 19 oktober 2010 besloten dat de overkragende bebouwing in totaal niet meer mag beslaan dan 20 procent van de voorgevel en 60 procent van de achtergevel. De raad is de gelegenheid geboden deze percentages alsnog in de drie van toepassing zijnde planregels ("Verkeer-Straat", "Verkeer-Verblijfsstraat" en "Water") vast te leggen.

  • 2. Zowel in het Stedenbouwkundig kader, de samenwerkingsovereenkomst met de Rijksgebouwendienst als in de bestemming Kantoor is het totale bruto-vloeroppervlak aan kantoorruimte begrensd op 15.000 m2. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat deze begrenzing ziet op alle kantoorruimte, derhalve ook op de ruimte binnen de overkragende bebouwing. De Raad van State stelt dat deze begrenzing in de diverse planregels duidelijker moet worden vastgelegd. Dit ter voorkoming van een andere interpretatie. Daartoe zijn aan de vier van toepassing zijnde bestemmingen (“Kantoor”, “Verkeer-Straat”, “Verkeer-Verblijfsstraat” en “Water”) gelijkluidende verwijzingen toegevoegd.

  • 3. Uit het door het college op 19 oktober 2010 gewijzigde Stedenbouwkundig Kader blijkt dat een eventuele dakopbouw aan alle zijden van het gebouw 1,5 meter van de rand dient terug te liggen, behalve daar waar overkragende bebouwing aansluitend op de dakopbouw wordt gerealiseerd. De gewenste terugligging is op de verbeelding niet juist neergelegd ter hoogte van die overkragende bebouwing aan de lange zijden. De verbeelding is op dit punt aangepast, met daaraan gekoppeld een beschrijving in de regels.

Het vastgestelde bestemmingsplan Smidsplein e.o. wordt met ingang van 28 maart t/m 8 mei 2013 op de volgende wijzen ter inzage gelegd, beschikbaar gesteld en raadpleegbaar gemaakt:

  • digitaal (in de wettelijk voorgeschreven digitale vorm) op de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl;

  • digitaal (in de vorm van pdf-bestanden) op de gemeentelijke website: www.denhaag.nl/bestemmingsplannen;

  • digitaal en op papier bij het Den Haag Informatiecentrum, Spui 70 (maandag t/m woensdag en vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur en donderdag van 09.00 tot 20.00 uur).

Tijdens de inzagetermijn kunnen belanghebbenden die het niet eens zijn met de aangebrachte wijzigingen beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het besluit tot vaststelling treedt in werking met ingang van 9 mei 2013.

Naar boven