Mededeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 15 maart 2013, nr. 2013 – 0000159145, Directie Constitutionele Zaken en Wetgeving, Afdeling Staatsinrichting en Bestuur inzake intrekking van de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 7.8 van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector;

Deelt mee:

De Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens is ingetrokken per 1 januari 2013. Dit betekent dat deze wet niet van kracht is over het boekjaar 2012.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

TOELICHTING

Op 11 februari 2013 is in de Staatcourant (nr. 3365) het gemiddeld belastbaar loon van ministers, bedoeld in artikel 8, eerste lid, van de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (Wopt) gepubliceerd, over het jaar 2012. Met de inwerkingtreding van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (Wnt) per 1 januari 2013, is de Wopt per dezelfde datum ingetrokken. Dit betekent dat de verplichting tot publicatie in het financieel jaarverslag 2012 van inkomens en ontslaguitkeringen boven de zogenaamde Wopt-norm en de verplichting tot melding van deze gegevens over 2012 aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is komen te vervallen. De website www.topinkomens.nl zal gesloten zijn voor het doen van meldingen over het kalenderjaar 2012. Ik ben voornemens een overgangsvoorziening met terugwerkende kracht tot 1 januari 2013 te treffen waarbij alsnog een wettelijke ‘kan-bepaling’ zal worden gecreëerd voor het opnemen van zogenaamde Wopt-gegevens in het financieel jaarverslag 2012. Dit betekent dat eventuele vermeldingen van Wopt-gegevens in de financiële jaarverslagen over 2012 alsnog worden ‘gelegaliseerd’. Met ingang van het kalenderjaar 2013 zal conform de Wnt gerapporteerd dienen te worden.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

Naar boven