Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 22 maart 2013, nr. WJZ/ 13015155, houdende wijziging van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten en de Regeling tarieven Plantenziektenwet in verband met de uitvoering van Uitvoeringsbesluit 2013/92/EU van de Commissie van 18 februari 2013 betreffende het toezicht, de fytosanitaire controles en de te nemen maatregelen met betrekking tot het houten verpakkingsmateriaal dat gebruikt wordt voor het vervoer van specifieke goederen van oorsprong uit China (PbEU 2013, L 47)

Gelet op Uitvoeringsbesluit 2013/92/EU van de Commissie van 18 februari 2013 betreffende het toezicht, de fytosanitaire controles en de te nemen maatregelen met betrekking tot het houten verpakkingsmateriaal dat gebruikt wordt voor het vervoer van specifieke goederen van oorsprong uit China (PbEU 2013, L 47), de artikelen 2, eerste lid, en 6a van de Plantenziektenwet en artikel 14, aanhef en onder d, van het Besluit bestrijding schadelijke organismen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten wordt gewijzigd als volgt:

A

Na artikel 12n wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 12o

  • 1. Voor de toepassing van dit artikel wordt verstaan onder:

    a. GN-code:

    code als bedoeld in bijlage I van verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad van 23 juli 1987 met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief (PbEG 1987, L 256);

    b. houten verpakkingsmateriaal:

    houten verpakkingsmateriaal als bedoeld in artikel 1, onder a, van Uitvoeringsbesluit 2013/92/EU van de Commissie van 18 februari 2013 betreffende het toezicht, de fytosanitaire controles en de te nemen maatregelen met betrekking tot houten verpakkingsmateriaal dat gebruikt wordt voor het vervoer van specifieke goederen van oorsprong uit China (PbEU 2013, L 47).

  • 2. Het houten verpakkingsmateriaal van een zending van oorsprong uit China die in de Europese Unie wordt ingevoerd met GN-code 2514 00 00, 2515, 2516, 6801 00 00 of 6802, wordt onder één van de douaneregelingen, genoemd in artikel 4, zestiende lid, onderdelen a, d, e, f of g, van het communautair douanewetboek geplaatst, indien dit verpakkingsmateriaal, blijkens inspecties als bedoeld in artikel 13 bis, eerste lid, onder b, onder iii, van richtlijn 2000/29/EG, voldoet aan de eisen, bedoeld in Bijlage IV, deel A, Rubriek I, onder 2 en 8, van richtlijn 2000/29/EG.

  • 3. Inspecties als bedoeld in het tweede lid, worden uitgevoerd op de plaats van binnenkomst of op de plaats van bestemming die door de douaneautoriteiten en door de minister is erkend overeenkomstig richtlijn nr. 2004/103/EG.

  • 4. Luchthavenautoriteiten, havenautoriteiten, importeurs of exploitanten kunnen door de minister worden verplicht om een op handen zijnde aankomst van een zending als bedoeld in het tweede lid, vooraf te melden bij het douanekantoor van de plaats van binnenkomst of bij de officiële instantie van de plaats van binnenkomst zodra zij hiervan op de hoogte zijn.

  • 5. Indien het houten verpakkingsmateriaal van een zending als bedoeld in het tweede lid, besmet is met een schadelijk organisme, genoemd in Bijlage I, deel A, van richtlijn 2000/29/EG of niet voldoet aan de eisen, bedoeld in Bijlage IV, deel A, Rubriek I, onder 2 en 8, van richtlijn 2000/29/EG, wordt een maatregel als bedoeld in artikel 13 quater, zevende lid, van richtlijn 2000/29/EG toegepast.

B

Aan artikel 23 worden, onder vernummering van het tweede tot vijfde lid, drie leden toegevoegd, luidende:

  • 2. Artikel 12k vervalt met ingang van 1 oktober 2014.

  • 3. Artikel 12m vervalt met ingang van 1 april 2016.

  • 4. Artikel 12n vervalt met ingang van 1 april 2015.

ARTIKEL II

De Regeling tarieven Plantenziektenwet wordt gewijzigd als volgt:

A

Aan artikel 1 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel u door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

v. GN-code:

een code als bedoeld in bijlage I van verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad van 23 juli 1987 met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief (PbEG 1987, L 256).

B

Na artikel 2a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 2b

Als vergoeding voor de kosten van fytosanitaire werkzaamheden in verband met Uitvoeringsbesluit 2013/92/EU van de Commissie van 18 februari 2013 betreffende het toezicht, de fytosanitaire controles en de te nemen maatregelen met betrekking tot het houten verpakkingsmateriaal dat gebruikt wordt voor het vervoer van specifieke goederen van oorsprong uit China (PbEU 2013, L 47) wordt de aanvrager het volgende tarief in rekening gebracht, waarbij het gewicht van de zending naar boven wordt afgerond in tonnen:

  • a. voor een zending van oorsprong uit China die in de Europese Unie wordt ingevoerd met GN-code 2514 00 00, 2515 of 2516, € 5,60 per ton;

  • b. voor een zending van oorsprong uit China die in de Europese Unie wordt ingevoerd met GN-code 6801 00 00 of 6802, € 1,40 per ton.

C

Na artikel 49 wordt, onder plaatsing van ‘1.’ voor de tekst van het artikel, een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. De artikelen 1, onderdeel v, en 2b vervallen met ingang van 1 april 2015.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 22 maart 2013

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

I. ALGEMEEN

1. Doel en inhoud van de regeling

Met deze regeling wordt uitvoering gegeven aan uitvoeringsbesluit nr. 2013/92/EU van de Commissie van 18 februari 2013 betreffende het toezicht, de fytosanitaire controles en de te nemen maatregelen met betrekking tot houten verpakkingsmateriaal dat gebruikt wordt voor het vervoer van specifieke goederen van oorsprong uit China (PbEU 2013, L 74, hierna: het uitvoeringsbesluit). Daartoe worden de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten en de Regeling tarieven Plantenziektenwet gewijzigd. De tabel in onderdeel II van deze toelichting geeft een overzicht van de artikelen waarin het uitvoeringsbesluit wordt uitgevoerd.

Aanleiding voor het uitvoeringsbesluit zijn recente vondsten van schadelijke organismen, met name de Aziatische boktor (Anoplophora glabripennis) in houten verpakkingsmateriaal dat gebruikt wordt voor vervoer van bepaalde goederen uit China, waardoor in diverse lidstaten uitbraken van deze schadelijke organismen zijn veroorzaakt.

Op grond van het uitvoeringsbesluit wordt het houten verpakkingsmateriaal van bepaalde goederen (met name natuursteen) van oorsprong uit China bij import in de Europese Unie onderworpen aan fytosanitaire controles, met een minimumcontrolepercentage zoals aangegeven in bijlage I bij het uitvoeringsbesluit. Het minimumcontrolepercentage is niet in deze regeling vastgelegd omdat dit een verplichting is die zich tot de lidstaat richt. Uiteraard zal de NVWA bij de uitvoering van de controles hiermee rekening houden.

Het verpakkingshout moet vrij zijn van schadelijke organismen opgenomen in bijlage I van Richtlijn 2000/29/EG van de Raad van 8 mei 2000 betreffende de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen (hierna genoemd: de Fytorichtlijn) en het moet een goedgekeurde behandeling hebben ondergaan en voorzien zijn van een merkteken, conform de vereisten onder de punten 2 en 8 van bijlage IV, deel A, rubriek I, van de Fytorichtlijn. Indien het verpakkingshout voldoet aan de vereisten, wordt het onder één van de douaneregelingen, genoemd in artikel 4, zestiende lid, onderdelen a, d, e, f of g, van het communautair douanewetboek geplaatst. Indien het verpakkingshout niet voldoet aan de vereisten wordt de zending geweigerd, wordt het besmette deel ervan verwijderd of wordt alsnog een behandeling toegepast, conform het bepaalde in artikel 13 quater, zevende lid, van de Fytorichtlijn.

Het uitvoeringsbesluit wordt vóór 31 mei 2014 opnieuw bezien, op basis van door de lidstaten aan de Europese Commissie te rapporteren resultaten van de inspecties. Het uitvoeringsbesluit is van toepassing tot en met 31 maart 2015.

Als vergoeding voor de kosten die door de NVWA worden gemaakt voor fytosanitaire werkzaamheden in verband met het uitvoeringsbesluit wordt de aanvrager een tarief in rekening gebracht. Hiertoe wordt een wijziging doorgevoerd in de Regeling tarieven Plantenziektenwet. De tarieven zijn vastgesteld op basis van een inschatting van de benodigde inspectietijd per zending, de gemiddelde grootte van de zendingen en het geldende minimumcontrolepercentage. Zendingen met GN-code 6801 00 00 of 6802 zijn gezien de aard van de producten gemiddeld genomen kleiner in omvang dan zendingen met GN-code 2514 00 00, 2515 of 2516. Dit betekent dat het starttarief zwaarder meeweegt in de tariefvaststelling en dat is de reden dat het tarief voor de eerstgenoemde categorie zendingen naar verhouding iets hoger uitvalt.

2. Regeldrukeffecten

Deze regeling leidt tot een tijdelijke (2 jaar) toename van de regeldruk voor bedrijven. De toename is volledig het gevolg van de noodzakelijke omzetting van een EU-uitvoeringsbesluit in nationale regelgeving. Bij deze omzetting is nergens uitgegaan boven de minimum vereisten zoals die in het EU-uitvoeringsbesluit zijn neergelegd. Een weging van alternatieven met mogelijk minder gevolgen voor regeldruk is derhalve niet aan de orde.

3. Inwerkingtreding en vervallen van de regeling

In verband met de noodzaak van tijdige uitvoering van het uitvoeringsbesluit treedt deze regeling in werking met ingang van 1 april. Er wordt niet voldaan aan de eis zoals opgenomen in het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309) dat de regeling uiterlijk twee maanden van tevoren moet worden gepubliceerd. Dat beleid biedt de mogelijkheid om een uitzondering te maken indien Europese regelgeving daartoe aanleiding geeft. Van deze uitzondering is voor de publicatie gebruik gemaakt omdat het uitvoeringsbesluit pas in februari tot stand is gekomen.

Omdat artikel 7 van het uitvoeringsbesluit bepaalt dat het uitvoeringsbesluit van toepassing is tot en met 31 maart 2015, voorzien de artikelen I, onderdeel B (artikel 23, vierde lid, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten), en II, onderdeel C, in het vervallen van de bepalingen ter uitvoering van het uitvoeringsbesluit met ingang van 1 april 2015.

4. Overig

Met artikel I, onderdeel B (artikel 23, tweede en derde lid, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten), is ten slotte van de gelegenheid gebruik gemaakt om de tijdelijke gelding van twee andere Europese fytosanitaire uitvoeringsbesluiten tot uiting te brengen.

II. TRANSPONERINGSTABEL

Onderstaande transponeringstabel heeft betrekking op Uitvoeringsbesluit 2013/92/EU van de Commissie van 18 februari 2013 betreffende het toezicht, de fytosanitaire controles en de te nemen maatregelen met betrekking tot het houten verpakkingsmateriaal dat gebruikt wordt voor het vervoer van specifieke goederen van oorsprong uit China (PbEU 2013, L 47). In de tabel is in de rechterkolom aangegeven waar de in de linkerkolom vermelde artikelen van het uitvoeringsbesluit in nationale regelgeving zijn verwerkt.

Uitvoeringsbesluit

nr. 2013/92/EU

Bepaling ter uitvoering van het uitvoeringsbesluit

Artikel 1

Artikel I, onder A, van deze regeling (artikel 12o, eerste lid, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten)

Artikel 2, eerste lid

Artikel I, onder A, van deze regeling (artikel 12o, tweede lid, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten)

Artikel 2, tweede lid

Artikel I, onder A, van deze regeling (artikel 12o, vierde lid, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten)

Artikel 3, eerste alinea

Artikelen I, onder A, en II, onder B, van deze regeling (artikel 12o, tweede lid, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten en artikel 2b van de Regeling tarieven Plantenziektenwet)

Artikel 3, tweede alinea

Artikel I, onder A, van deze regeling (artikel 12o, derde lid, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten)

Artikel 4

Artikel I, onder A, van deze regeling (artikel 12o, vijfde lid, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten)

Artikel 5

Behoeft naar zijn aard geen uitvoering in regelgeving

Artikel 6

Behoeft naar zijn aard geen uitvoering in regelgeving

Artikel 7

Artikelen I, onder B, en II, onder C, van deze regeling (artikel 23, vierde lid, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten en artikel 49, tweede lid, van de Regeling tarieven Plantenziektenwet)

Artikel 8

Behoeft naar zijn aard geen uitvoering in regelgeving

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven