Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken in overeenstemming met de Minister van Veiligheid en Justitie en de Minister van Financiën van 14 maart 2013, nr. MinBuza-2013.123624, tot wijziging van de Sanctieregeling Al-Qa’ida 2011

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Financiën en de Minister van Veiligheid en Justitie;

Gelet op Resoluties 1267 en 1390 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties;

Gelet op artikel 2, tweede lid, en artikel 3 van de Sanctiewet 1977;

Besluit:

ARTIKEL I

De Sanctieregeling Al-Qa’ida 2011 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt ‘bijlage I van Verordening (EG) nr. 881/2002 van de Raad van de Europese Unie van 27 mei 2002 tot vaststelling van beperkende maatregelen tegen sommige personen en entiteiten die banden hebben met het Al-Qa’ida-netwerk (Pb EG L 139)’ vervangen door: de lijst, vastgesteld door het comité, bedoeld in paragraaf 6 van Resolutie 1267 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties1.

B

Na artikel 2 worden twee nieuwe artikelen ingevoegd, luidende:

Artikel 2a

De artikelen 1, 2, 3 en 4, eerste lid, van Verordening (EG) nr. 881/2002 van de Raad van de Europese Unie van 27 mei 2002 tot vaststelling van beperkende maatregelen tegen sommige personen en entiteiten die banden hebben met het Al-Qa’ida-netwerk (Pb EG L 139) zijn van overeenkomstige toepassing jegens de natuurlijke of rechtspersonen, groepen of entiteiten die zijn vermeld op de lijst, vastgesteld door het comité, bedoeld in paragraaf 6 van Resolutie 1267 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, en die niet zijn vermeld in bijlage I van Verordening (EG) nr. 881/2002 van de Raad van de Europese Unie.

Artikel 2b

Overtreding van de in artikel 2a van overeenkomstige toepassing verklaarde artikelen ten aanzien van de in artikel 2a bedoelde natuurlijke of rechtspersonen, groepen of entiteiten is verboden.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans

TOELICHTING

Resolutie 1390 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties brengt voor de lidstaten de verplichting mee om de tegoeden te bevriezen van natuurlijke of rechtspersonen, groepen of entiteiten die banden hebben met Al Qa’ida en die uit dien hoofde zijn aangewezen door het sanctiecomité, bedoeld in paragraaf 6 van Resolutie 1267. Op de internetsite van de Verenigde Naties kan de geconsolideerde versie van deze lijst geraadpleegd worden: http://www.un.org/sc/committees/1267/pdf/AQList.pdf.

Verordening 881/2002 van de Raad van de Europese Unie strekt ertoe om binnen de EU op uniforme wijze uitvoering te geven aan deze verplichting. De tekst van Verordening 881/2002 bevat alle bepalingen die noodzakelijk zijn om de op grond van de resolutie verplichte bevriezingsmaatregelen toe te passen. Uit de bijlage bij de verordening kan worden afgeleid jegens welke natuurlijke of rechtspersonen, groepen of entiteiten deze maatregelen moeten worden toegepast. In deze bijlage worden alle vermeldingen van de VN-lijst overgenomen, telkens nadat het VN sanctiecomité een aanpassing van de lijst heeft gepubliceerd. Met aanpassing van de bijlage is evenwel enige tijd gemoeid. Om het tijdvak tussen een aanpassing van de VN-lijst en die van de bijlage bij Verordening 881/2002 te overbruggen, bevat de onderhavige regeling een tijdelijke voorziening: zo lang de bijlage nog niet in overeenstemming is gebracht met de VN-lijst, zijn de desbetreffende bepalingen van de verordening van overeenkomstige toepassing. Zodra de bijlage bij Verordening 881/2002 up to date is, vervalt de van overeenkomstige toepassing van die bepalingen en geldt het regime van de verordening rechtstreeks.

Deze regeling brengt geen nieuwe administratieve lasten mee.

De regeling strekt tot uitvoering van een internationale verplichting. Inwerkingtreding behoeft niet op een vast verandermoment plaats te vinden.

De Minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans

Naar boven