Logo Leeuwarden
Terinzagelegging ontwerpbeheersverordening Leeuwarden-Spoordok, Leeuwarden

Van 21 maart tot en met 1 mei 2013 ligt de ontwerp-beheersverordening Leeuwarden-Spoordok met bijbehorende stukken ter inzage.

Plangebied

Het plangebied wordt begrensd door de Harlingervaart en Zuidersingel aan de noordzijde, het stationsplein aan de oostzijde, de zuidkant van het spooremplacement aan de zuidzijde en de Julianalaan aan de westzijde. Daarnaast maakt het terrein van de voormalige Leeuwarder Papierfabriek tussen de Tesselschadestraat en de Harlingertrekweg deel uit van deze beheersverordening. Het nieuwe tracé van de westelijke invalsweg en de daarmee betrekking hebbende gronden vallen niet binnen deze beheersverordening. Daarvoor is een apart bestemmingsplan opgesteld dat als ontwerp ter inzage gelegen heeft.

Waarom een beheersverordening?

Een beheersverordening is een alternatief voor een bestemmingsplan in laag dynamische gebieden. Voor het plangebied van deze beheersverordening wordt een ontwikkelkader opgesteld dat richting zal geven aan toekomstige ontwikkelingen. Op korte termijn worden deze ontwikkelingen nog niet verwacht. Omdat de geldende bestemmingsplannen in het plangebied verouderd zijn en er een wettelijke verplichting is om deze voor 1 juli 2013 te actualiseren, is er een beheersverordening opgesteld die de verouderde bestemmingsplannen vervangt.

Inhoud van de beheersverordening

Deze beheersverordening is op hoofdlijnen een omzetting van de geldende bestemmingsplannen. Op onderdelen is er wel afgeweken, bijvoorbeeld ten aanzien van niet gerealiseerde ondergeschikte functies als horeca in de stationsomgeving die mogelijk waren op basis van de geldende plannen. In het nog vast te stellen ontwikkelkader zal worden bepaald in hoeverre deze functies passend zijn in de toekomstige situatie.

Er kan verder sprake zijn van perceelsgebonden wijzigingen. Dit omdat de huidige bebouwing en het huidige gebruik in het plan is verwerkt. Daarnaast zijn de bouw- en gebruiksmogelijkheden afgestemd op de huidige regelgeving.

Procedure

De procedure voor een beheersverordening is vastgelegd in de Wet ruimtelijke ordening en wijkt af van de procedure voor een bestemmingsplan. Er is geen formele zienswijzeprocedure maar er is wél gekozen voor de mogelijkheid om een inspraakreactie te geven. Na de vaststelling van de beheersverordening door de gemeenteraad is er geen mogelijkheid om beroep in te dienen.

Inzage

De ontwerpbeheersverordening met bijbehorende stukken kunt u inzien:

  • in het Stadskantoor, Oldehoofsterkerkhof 2, Leeuwarden (op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur en op donderdag tot 19.30 uur). Hier kunt u ook vragen stellen over het plan en de procedure

  • op www.leeuwarden.nl/ruimtelijke-plannen

Reageren

In de periode waarin de ontwerpbeheersverordening ter inzage ligt, kunt u een inspraakreactie over de verordening indienen. Dat kan schriftelijk of mondeling. In uw reactie beschrijft u met welke punten u het wel of niet eens bent en waarom. Deze punten kan de gemeenteraad dan nog meenemen in het definitieve besluit.

  • schriftelijk: schrijf een brief aan de gemeente Leeuwarden, t.a.v. de gemeenteraad, Postbus 21000, 8900 JA Leeuwarden

    Vermeld in uw brief:

    • o ontwerp-beheersverordening Leeuwarden-Spoordok

    • o waarom u een inspraakreactie indient

    • o de datum

    • o uw naam en adres

    • o uw handtekening

  • mondeling: maak een afspraak via 14 058 (ma. t/m vr. 08.00 – 17.00 uur)

Naar boven