Logo WestlandVerkeersbesluit gemeente Westland, Kwintsheul, Leeuwerik, aanleg voetgangersoversteekplaats.

10-0001887

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westland heeft de bevoegdheid om op grond van artikel 18, eerste lid, sub D, van de Wegenverkeerswet 1994 verkeersbesluiten te nemen;

 

Krachtens de "Mandaatregeling Westland 2008", vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders d.d. 25 november 2008, heeft het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten aan de teamleider gemandateerd.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

De directie van de R.K. basisschool Andreashof heeft aan Burgemeester&Wethouders van de gemeente Westland haar bezorgdheid geuit over de verkeerssituatie voor de ingang van de kleuter lokalen van de school. Daarbij is verzocht een voetgangersoversteekplaats (VOP) op de Leeuwerik voor de school aan te brengen. Tijdens het bezoek van Wethouder Meijer is het knelpunt van verslechterende oversteekbaarheid van de Leeuwerik voor de school besproken. Om de oversteekbaarheid te verbeteren is in overleg met de school besloten een VOP aan te leggen. Om de snelheid van het verkeer fysiek te beïnvloeden wordt de VOP verhoogd aangelegd. In de Leeuwerik wordt op de rijbaan de teksten “Schoolzone” aangebracht om het gedrag van bestuurders voor de school te beïnvloeden.

Motivering:

Dat er momenteel rond de school door leerlingen verspreid wordt overgestoken. Dat kinderen ook tussen geparkeerde auto’s en op het kruispunt oversteken. Dat hierdoor de verkeersveiligheid van de leerlingen in het geding is. Dat in het kader van verkeersveiligheid het gecentreerd oversteken noodzakelijk is. Dat een duidelijke oversteekplaats over de Leeuwerik naar de betreffende schoolingang ontbreekt. Dat de Leeuwerik deel uit maakt van een 30 km zone. Dat in een 30 km zone in principe geen VOP’s worden aangelegd, hiervoor kan echter uitzondering worden gemaakt voor schoolomgevingen en winkelcentra. Dat deze maatregel onderdeel uit maakt het te voet en naar school gaan te bevorderen. Dat de locatie van de VOP na schouw van vertegenwoordigers van de gemeente Westland en in overleg met de schooldirectie is bepaald. Dat er in samenwerking met verkeersouders een programma voor kinderen is opgezet om te leren hoe te gedragen in het verkeer. Dat leerlingen van de school betrokken zijn bij de campagne “stop voor de zebra” Dat de school-thuisroute door middel van fysieke maatregelen, gedragsbeïnvloedende tekens, zoals het aanbrengen van een schoolzone, voetstappen op het trottoir, antiparkeervoorzieningen en borden, zal worden voorzien. Dat de aan te leggen VOP onderdeel gaat uitmaken van een lesprogramma van het verkeersproject Dat het hierbij gaat om de realisatie van een verhoogd aangelegde VOP en het plaatsen van de borden L02f aan weerszijden van de VOP. Dat een lage snelheid van het verkeer door het verhoogd aanlegen van de VOP fysiek wordt afgedwongen. Dat voetgangers voorrang verkrijgen op verkeer op de rijweg van de Leeuwerik.

Op grond van artikel 15, lid 2 van de WVW moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Tevens is op grond van artikel 24 van het BABW de politie Haaglanden, bureau Westland geraadpleegd.

BESLUIT

Op grond van bovenstaande overwegingen besluit het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westland het volgende:

  • 1.het plaatsen van borden L02, aan weerszijden van de VOP,op de Leeuwerik in Kwintsheul zoals aangegeven op de bijgevoegde tekening;

  • 2. Het aanbrengen van markeringen op de rijbaan van de Leeuwerik zoals bedoeld in art.49.2 van het RVV1990.

 

Het besluit treedt op grond van artikel 27 van het BABW in werking met ingang van de dag, nadat een termijn van zes weken na de dag waarop het besluit is bekend gemaakt, is verstreken.

Wateringen, 11 maart 2013

Burgemeester en wethouders van gemeente Westland
Namens deze, Alex Renes MSc

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Een belanghebbende die het niet eens is met dit besluit kan een bezwaarschrift schrijven naar het College van burgemeester en wethouders, Postbus 150, 2670 AD Naaldwijk. Hij moet het bezwaarschrift hebben ingediend binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is verzonden. Het bezwaarschrift moet in ieder geval bevatten:

  • 1.de naam en het adres van de indiener;

  • 2.de dagtekening;

  • 3.een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • 4.de argumenten voor het bezwaar;

  • 5.de handtekening van de indiener.

 

Om uw bezwaarschrift zo snel mogelijk af te kunnen handelen, verzoeken wij u ook uw telefoonnummer te vermelden en een kopie van het besluit mee te sturen.

 

Voorlopige voorziening

Bij spoedeisend belang is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de Voorzieningenrechter van de Sector Bestuursrecht van de rechtbank 's-Gravenhage, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, telefoon (070) 381 1492/1317. In dat geval moet u griffierecht betalen. U moet wel eerst een bezwaarschrift hebben ingediend.

 

Informatie

Voor nadere informatie over de bezwaarschriftenprocedure verwijzen wij u naar de website www.gemeentewestland.nl, daar kunt u de folder "bezwaar maken" downloaden. U kunt ook een bezoek brengen aan het gemeentehuis, daar kunt u de folder afhalen bij de receptie.

 

Digitaal indienen verzoek om voorlopige voorziening

Het is ook mogelijk om een verzoek om voorlopige voorziening digitaal bij de rechtbank in te dienen via het Digitaal loket bestuursrecht (http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.aspx). Voor het digitaal verzenden van het verzoek om voorlopige voorziening dient u te beschikken over DigiD.

Naar boven