Logo Assen
Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein West’, Assen

Burgemeester en wethouders van Assen maken bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 7 februari 2013 het bestemmingsplan Bedrijventerrein West met bijbehorende identificatienummer NL.IMRO.0106.08BP2011164-C001 (ex. artikel 3.8 lid 3 van de Wro), gewijzigd heeft vastgesteld en het besluit heeft genomen om geen exploitatieplan vast te stellen.

Inhoud en begrenzing

Het op 7 februari 2013 vastgestelde bestemmingsplan Bedrijventerrein West heeft het karakter van een actualiseringsplan. Het bestemmingsplan Bedrijventerrein West heeft betrekking op het bedrijventerrein Kloosterveen Tussengebied I en heeft het karakter van een actualiseringsplan. Het nieuwe bestemmingsplan is grotendeels gebaseerd op de geldende bestemmingsregeling en richt zich meer op de hoofdlijnen. Hetgeen van belang is voor de stedenbouwkundige structuur van beide bedrijventerreinen. Dit is terug te vinden in de regels en op de verbeelding. De vereenvoudiging van de regeling heeft tevens meer uniformiteit tot gevolg. Tenslotte zijn de bestemmingsgrenzen en aanduidingsvlakken voor bijvoorbeeld de bouwhoogte beter afgestemd op de kavelkaart. De milieucategorieën voor de bedrijven zijn afgestemd op de geldende bestemmingsplannen.

Naast bedrijven zijn ook andere functies toegestaan. Zelfstandige kantoren zijn op het gehele bedrijventerrein toegestaan. Er is namelijk reeds sprake van een sterke mix tussen kantoren en bedrijvigheid. Deze mix bepaalt deels de ruimtelijke kwaliteit van het bedrijventerrein en wordt in stand gelaten. Horeca is toegestaan langs de A28 en nabij de op- en afritten van de A28. Bestaande horeca buiten deze gebieden is ingepast. Op het bedrijventerrein Kloosterveen Tussengebied I zijn zones aangewezen waar enkele vormen van perifere detailhandel zijn toegestaan. Deze geldende gebruiksmogelijkheden zijn overgenomen in het nieuwe bestemmingsplan. Perifere detailhandel voor auto’s, boten, caravans en caravans (minimaal 1.000 m2 verkoopvloeroppervlakte) is in het grootste gedeelte van het plangebied toegestaan. Verder is een wijzigingsbevoegdheid naar andere branches van perifere detailhandel opgenomen. Voor de bouwmogelijkheden is aansluiting gezocht bij de geldende mogelijkheden. Enerzijds omdat deze mogelijkheden reeds zijn benut en anderzijds omdat het stedenbouwkundig plan voor het bedrijventerrein nog altijd leidend en actueel is.

Wijzigingen ten opzichte van het ontwerpplan

Tegen het ontwerpbestemmingsplan zijn zienswijzen ingediend. Naar aanleiding van de zienswijzen is één wijziging doorgevoerd. Het gaat om een reeds bestaand gebouw aan de Balkenweg waarvan de maximale bouwhoogte met drie meter is verhoogd.

De meest belangrijke ambtshalve wijzigingen hebben betrekking op de dubbelbestemming ‘Leiding – Gas’. De regels zijn ter waarborging van een veilig en bedrijfszeker gastransport en ter beperking van gevaar voor personen en goederen in de directe omgeving van de leidingen aangepast. Het betreft de volgende regels:

  • Artikel 12.3 Afwijken van de bouwregels

  • Met een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in lid 13.2.1. in die zin dat de in de basisbestemming(en) genoemde gebouwen of andere bouwwerken worden gebouwd, mits:

    • a. geen afbreuk wordt gedaan aan het doelmatig en veilig functioneren van de betreffende nutsleiding;

    • b. geen kwetsbare objecten worden toegelaten;

    • c. vooraf advies wordt ingewonnen van de leidingbeheerder.

    Tevens wordt het woord ‘onevenredig’ uit deze regel geschrapt.

  • Artikel 12.4.1 Vergunningplicht

    De maatvoering – 0,30 meter – wordt uit het artikel gehaald, een en ander met dien verstande dat het verwijderen van de maatvoering enkel betrekking heeft op de strook van 10 meter waarbinnen de gastransportleiding zich bevindt.

  • Artikel 12.4.2 Uitzondering

    Toegevoegd wordt: ‘c. graafwerkzaamheden zijn als bedoeld in de Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten’.

  • Artikel 12.4.3 Afwegingskader

    Aan dit artikel wordt toegevoegd: ‘b. vooraf advies wordt ingewonnen van de leidingbeheerder.’ Tevens wordt het woord ‘onevenredig’ uit deze regel geschrapt.

Waar kunt u het bestemmingsplan en bijbehorende stukken inzien?

Het bestemmingsplan en de bijbehorende stukken liggen vanaf 15 maart 2013 gedurende zes weken, ter inzage bij de balie Vergunningen en Handhaving in het stadhuis, Noordersingel 33. U kunt het ook raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl en via een link op www.assen.nl.

Beroep

Vanaf de eerstvolgende dag na de dag van terinzagelegging, gedurende zes weken, kan beroep worden ingesteld door:

  • degenen die tijdig zienswijzen bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht;

  • belanghebbenden die redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen of niet tijdig zienswijzen bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht;

  • belanghebbenden die bezwaar hebben gemaakt tegen de wijzigingen die door de gemeenteraad zijn aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Het beroep moet schriftelijk worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. De beroepsgronden moeten in het beroepschrift worden opgenomen en kunnen na afloop van de beroepstermijn (de termijn van ter inzagelegging van zes weken) niet meer worden aangevuld.

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om een voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Naar boven