Logo Reusel-De Mierden
Ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied 2009, herziening fase 1A’ en de bijbehorende concepten ‘MER Bestemmingsplan Buitengebied 2009, herziening fase 1A’ en ‘Passende Beoordeling MER Bestemmingsplan Buitengebied 2009, herziening fase 1A’, Reusel-De Mierden

Burgemeester en wethouders van de gemeente Reusel-De Mierden maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3:4 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat het ontwerpbestemmingsplan “Buitengebied 2009, herziening fase 1A” en de bijbehorende concepten “MER Bestemmingsplan Buitengebied 2009, herziening fase 1A” en “Passende Beoordeling MER Bestemmingsplan Buitengebied 2009, herziening fase 1A” ter inzage liggen.

Inhoud ontwerpbestemmingsplan

Het ontwerpbestemmingsplan “Buitengebied 2009, herziening fase 1A” heeft betrekking op het buitengebied van de gemeente Reusel-De Mierden. Aanleiding voor het opstellen van het ontwerpbestemmingsplan “Buitengebied 2009, herziening fase 1A” is het voorbereidingsbesluit van de gemeenteraad op 8 maart 2012. Doel van het voorbereidingsbesluit is om negatieve effecten op de volksgezondheid en een goed woon- en leefklimaat als gevolg van planologische ontwikkelingsmogelijkheden van de (intensieve) veehouderij te voorkomen. Om deze effecten te voorkomen zijn in het ontwerpbestemmingsplan “Buitengebied 2009, herziening fase 1A” aanvullende voorwaarden opgenomen voor de uitbreiding van agrarische bedrijven. Motto van het plan is niet om agrarische bedrijven op slot te zetten, maar om ´ruimte te bieden voor verbetering´. Door maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt de mogelijkheid geboden te investeren in ontwikkelingsmogelijkheden voor het eigen bedrijf in combinatie met een investering in een goed woon en leefklimaat.

Het ontwerpbestemmingsplan betreft een herziening op onderdelen van bestaande bestemmingsplan “Buitengebied 2009”. Dat betekent, dat niet het bestaande bestemmingsplan “Buitengebied 2009” ter inzage ligt, maar uitsluitend die onderdelen die zijn gewijzigd.

Inhoud concept MER en concept Passende Beoordeling

Gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan “Buitengebied 2009, herziening fase 1A” liggen de bijbehorende concept MER (Milieu Effect Rapport) en Passende Beoordeling ter inzage.

Het opstellen van een MER is een verplicht onderdeel van het bestemmingsplan als de gewijzigde onderdelen van het bestemmingsplan mer-plichtige activiteiten mogelijk maakt.

Het opstellen van een Passende Beoordeling is verplicht als de gewijzigde onderdelen in het ontwerpbestemmingsplan “Buitengebied 2009, herziening fase 1A” mogelijk significante gevolgen hebben voor een Natura 2000-gebied als bedoeld in de Natuurbeschermingswet 1998.

De gewijzigde onderdelen in het ontwerpbestemmingsplan “Buitengebied 2009, herziening fase 1A” hebben in hoofdzaak betrekking op ontwikkelingsmogelijkheden van agrarische bedrijven. De geboden ruimte maakt ontwikkelingen mogelijk die groter zijn dan de drempelwaarden in het Besluit milieueffectrapportage en die een mogelijk significant gevolg heeft voor een Natura 2000 gebied.

Het doel van het MER inclusief passende beoordeling is het milieubelang een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming. De resultaten van het onderzoek naar de milieueffecten zijn gebruikt als onderbouwing van het ontwerpbestemmingsplan “Buitengebied 2009, herziening fase 1A”.

De Commissie voor de milieueffectrapportage wordt in de gelegenheid gesteld om een advies uit te brengen (verplicht advies).

Inzage

Het ontwerpbestemmingsplan, de concept MER en de concept Passende Beoordeling liggen van vrijdag 8 maart 2013 tot en met donderdag 18 april 2013 ter inzage in de centrale hal van het gemeentehuis. Het gemeentehuis is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur en op dinsdag tot 19.00 uur. Tegen betaling van leges kunt u kopieën krijgen van de ter inzage liggende stukken.

U kunt het ontwerpbestemmingsplan, concept MER en concept Passende Beoordeling ook digitaal raadplegen op:

De bronbestanden van het ontwerpbestemmingsplan zijn digitaal beschikbaar op www.reuseldemierden.nl (bestemmingsplannen). Het identificatienummer van het ontwerpbestemmingsplan is NL.IMRO.1667.BPBbuit20091A0040-ON01.

Zienswijzen

Tijdens de periode van zes weken dat het ontwerpbestemmingsplan, de concept MER en de concept Passende Beoordeling ter inzage liggen, kan een ieder schriftelijk of mondeling zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan, concept MER en concept Passende Beoordeling naar voren brengen. Schriftelijke zienswijzen (geen e-mail) moeten gericht worden aan de gemeenteraad van Reusel-De Mierden, postbus 11, 5540 AA Reusel. Het is ook mogelijk om binnen deze termijn een zienswijze mondeling kenbaar te maken. Voor het mondeling naar voren brengen van een zienswijze kunt u contact opnemen de heer M. Hartgerink, telefonisch bereikbaar op 0497 – 650 650 of via het e-mailadres mhartgerink@reuseldemierden.nl. De gemeente maakt een kort verslag van de mondelinge zienswijze.

Na de ter inzage legging besluit de gemeenteraad over de vaststelling van het bestemmingsplan. Alle zienswijzen worden daarna toegevoegd aan de ter visie liggende stukken en zijn daarmee openbaar.

Informatie

Voor het inwinnen van nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer M. Hartgerink, telefonisch bereikbaar op 0497 – 650 650 of via het e-mailadres mhartgerink@reuseldemierden.nl.

Reusel, 7 maart 2013.

Burgemeester en wethouders van Reusel-De Mierden, de secretaris M.J. Doeven

de burgemeester, H.A.J. Tuerlings.

Naar boven