Logo Noord-Holland
Ter inzagelegging ontwerpprojectplan en -omgevingsvergunning ‘vervangen Kademuur Hoorn’ te Hoorn, Noord-Holland

Inspraak

  • Ontwerpprojectplan Vervangen kademuur Hoorn

  • Ontwerp-omgevingsvergunning ‘Het vervangen van de kademuur, tussen de Hoofdtoren en de brug naar Oostereiland

  • Aanmeldingsnotitie MER-beoordeling Kademuur Hoofd te Hoorn

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland maken bekend dat vanaf 13 maart 2013 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage ligt: het ontwerpprojectplan Vervangen kademuur Hoorn, de ontwerp-omgevingsvergunning ‘het vervangen van de kademuur ’Hoorn’ en de MER-beoordeling Kademuur Hoofd te Hoorn.

Het ontwerpprojectplan

De kademuur Hoorn (primaire waterkering) tussen de Hoofdtoren en de brug naar het Oostereiland in de gemeente Hoorn is verzakt en gescheurd. De kademuur moet zo spoedig mogelijk worden hersteld omdat bij verdergaande verzakking schade kan optreden aan de weg en aan aanliggende woningen en bedrijven. Omdat bij de derde ronde Veiligheidstoetsing primaire waterkeringen is geconstateerd dat de kademuur niet meer voldoet aan de wettelijke veiligheidsnorm wordt de kademuur gelijk versterkt. In overeenstemming met de Waterwet heeft het Dagelijks Bestuur van het Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier (DB HHNK) een ontwerpprojectplan vastgesteld. Daarbij heeft DB HHNK bepaald dat het de gevaarzettende situatie zo snel als mogelijk wil wegnemen. Indien noodzakelijk maakt DB HHNK gebruik van de in artikel 5.30 Waterwet opgenomen bevoegdheid zo nodig af te wijken van wettelijke bepalingen met uitzondering van die uit de Grondwet of uit internationaalrechtelijke verplichtingen.

De ontwerp-omgevingsvergunning

De gemeente Hoorn heeft een ontwerp-omgevingsvergunning opgesteld voor het maken van een nieuwe kademuur en het aanleggen van een nieuwe aanlegsteiger. In de ontwerp-omgevingsvergunning zijn o.a. voorwaarden opgenomen ten aanzien van de materialen die gebruikt worden bij het maken van de nieuwe kademuur en het aanleggen van de nieuwe aanlegsteiger.

De MER-beoordeling

Om mogelijke milieueffecten in beeld te brengen heeft het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een aanmeldingsnotitie MER-beoordeling opgesteld. Hieruit blijkt dat, gelet op de kenmerken en de plaats van de activiteit alsmede de kenmerken van de mogelijke effecten, zich ten aanzien van het project geen nadelige gevolgen voor het milieu voordoen die noodzaken tot het opstellen van een Milieueffectrapport (MER). Dit betekent dat het DB HHNK voor dit project derhalve geen MER opstelt.

Procedure

Voor de versterking van de Kademuur Hoorn heeft DB HHNK op 8 januari 2013 het in artikel 5.4 van de Waterwet het voorgeschreven ontwerpprojectplan vastgesteld. DB HHNK heeft verder ter uitvoering van hoofdstuk 7 van de Wet Milieubeheer de vereiste MER-beoordeling kademuur Hoorn opgesteld. De gemeente Hoorn heeft op 14 februari 2013 een ontwerp-omgevingsvergunning afgegeven op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Het hoogheemraadschap heeft aan de provincie een verzoek gericht om het ontwerpprojectplan en de uitvoeringsbesluiten conform artikel 5.8 van de Waterwet gecoördineerd ter visie te leggen. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland geven uitvoering aan dit verzoek. U kunt tegen deze ontwerpbesluiten en de aanmeldingsnotitie MER-beoordeling een zienswijze indienen.

Wat gebeurt er met uw zienswijzen?

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland sturen ingediende zienswijzen door naar bovengenoemde bestuursorganen. Deze verwerken de zienswijzen en nemen definitieve besluiten over het projectplan en de ontwerp-omgevingsvergunning. Na vaststelling van het definitieve projectplan door het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, wordt deze door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland getoetst conform artikel 5.7 Waterwet. Na goedkeuring door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland wordt dit besluit, samen met alle uitvoeringsbesluiten, op een nader te bepalen tijdstip voor zes weken ter inzage gelegd. Hierbij is beroep mogelijk bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Crisis- en herstelwet

Op de besluitvorming is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Het van toepassing zijn van deze wet betekent dat na afloop van de termijn voor het instellen van beroep geen beroepsgronden meer aangevoerd kunnen worden. Overheden, niet zijnde de Rijksoverheid, kunnen geen beroep instellen tegen de besluiten, indien deze besluiten niet zijn gericht tot die overheid.

Waar en wanneer kunt u het ontwerpprojectplan, de ontwerp-omgevingsvergunning en de aanmeldingsnotitie MER-beoordeling Kademuur Hoorn inzien?

Het ontwerpprojectplan Vervangen kademuur Hoorn, de ontwerp-omgevingsvergunning Vervangen kademuur Hoorn en de MER-beoordeling Kademuur Hoofd te Hoorn, kunt u van 13 maart 2013 tot en met 24 april 2013 tijdens kantooruren inzien op de volgende adressen:

  • Het gemeente Hoorn, bij het loket ‘Bouwen, Wonen en Ondernemen’ in het stadhuis, Nieuwe Steen 1, 1620 AR Hoorn. Het loket is geopend op werkdagen van 9.00 tot 15.00 uur (op woensdag tot 16.00 uur) en op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur, telefoon 0229252200.

  • Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur. Bezoekadres: Bevelandseweg 1, 1703 AZ Heerhugowaard;

  • Provincie Noord-Holland, provinciaal archief Kleine Houtweg 18 te Haarlem op afspraak, tel: 023-5144038 of 023 5143331

  • De website van het hoogheemraadschap: www.hhnk.nl

  • De website van de provincie www.noord-holland.nl

Hoe kunt u reageren?

Een ieder kan tot en met 24 april 2013 zienswijzen indienen op het ontwerpprojectplan Vervangen kademuur Hoorn, de ontwerp-omgevingsvergunning Kademuur Hoorn en de MER-beoordeling Kademuur Hoorn.

Schriftelijke zienswijzen kunt u indienen bij:

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

Directie Beleid/sector Water

t.a.v. de heer J.H. Eikelenboom

o.v.v. Kademuur Hoorn, zaaknummer 125118/153983

Postbus 3007

2001 DA Haarlem

U kunt uw zienswijzen ook per email versturen aan eikelenboomj@noord-holland.nl onder vermelding van “zienswijze Vervangen kademuur Hoorn, zaaknummer 125118/153983”.-

Nadere inlichtingen

Voor inlichtingen en mondelinge informatie over de ontwerpbesluiten kunt u contact opnemen:

Het ontwerp projectplan en MER-beoordeling: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, dhr. B. Pottuijt (tel nr. 072-582 7347)en dhr. P. Oosterling (tel nr. 072- 582 7718

De ontwerp-omgevingsvergunning, gemeente Hoorn, mw. C. Zijp (tel.nr. 0229-252430)

Voor inlichtingen en mondelinge informatie over de coördinatieregeling, ingevolge artikel 5.8 Waterwet, kunt u contact opnemen met Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, de heer J.H. Eikelenboom (023-5143978, eikelenboomj@noord-holland.nl).

Naar boven