Logo Staphorst
Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Staphorst

Burgemeester en wethouder van de gemeente Staphorst maken bekend dat op basis van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en 7.11 Wet milieubeheer, met ingang van woensdag 6 maart tot en met dinsdag 16 april 2013 voor iedereen ter inzage ligt:

het ontwerp "bestemmingsplan Buitengebied gemeente Staphorst", samen met

  • het milieueffectrapport (PlanMER);

  • de reactienota vooroverleg- en inspraakreacties;

  • de nota ambtshalve wijzigingen.

Begrenzing plangebied

Het nieuwe bestemmingsplan wordt opgesteld voor het gehele buitengebied van Staphorst. Naast het gebied dat gangbaar wordt beschouwd als het buitengebied vallen daar voor de duidelijkheid tevens de volgende gebieden onder:

  • de buurtschappen Halfweg, Slingenberg en Lankhorst;

  • de recreatieterreinen rondom IJhorst;

  • de Esch 0 (komt later een apart bestemmingsplan voor);

  • Punthorst (deels);

  • woongebied Beugelen;

  • woongebied Hamingen;

  • het gebied Olde Maten – Veerslootslanden;

  • deel Gemeenteweg vanaf Gemeenteweg 346 en de Baldersmaatweg richting Halfweg.

De volgende gebieden vallen niet onder het plangebied:

  • IJhorst, Oud IJhorst en (deels) Punthorst (hiervoor is het nieuwe bestemmingsplan 'IJhorst, Oud IJhorst en Punthorst' in 2010 onherroepelijk geworden);

  • de bedrijventerreinen De Baarge, de Esch I, II en III, en (toekomstig bedrijfsterrein) Oosterparallelweg;

  • woongebieden Rouveen (incl. Rouveen West fase IV en structuurvisie gebied Rouveen Zuid) en Staphorst;

  • beschermd dorpsgezicht 'de streek'.

Eerdere inspraakmogelijkheden

Tijdens het opstellen van het bestemmingsplan Buitengebied is een aantal malen de gelegenheid gegeven om te reageren. Zo zijn er individuele percelen bezocht, heeft het voorontwerpbestemmingsplan rond de jaarwisseling 2011/2012 ter visie gelegen en zijn er informatieavonden gehouden op 4 locaties in onze gemeente. Naar aanleiding van de ingekomen inspraak- en vooroverlegreacties is het bestemmingsplan op diverse onderdelen gewijzigd. Daarnaast zijn ambtshalve (op initiatief van de gemeente zelf) ook enkele onderdelen aangepast.

PlanMER

Voor het bestemmingsplan Buitengebied is een milieueffectrapportage (PlanMER) opgesteld. Het doel van dit PlanMER is om het milieubelang een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming over het bestemmingsplan. De resultaten van het onderzoek naar de milieueffecten maken dan ook onderdeel uit van de onderbouwing van het bestemmingsplan.

Eigen verantwoordelijkheid.

Geadviseerd wordt het ontwerpplan goed door te nemen om te bezien of uw perceel en/of omliggende percelen goed zijn ingetekend. Fouten kunnen dan nog tijdig worden hersteld.

Planning

De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan uiteindelijk vast. De planning is dat in juni 2013 het ontwerpbestemmingsplan wordt vastgesteld. Daarna is eventueel beroep mogelijk tegen de vaststelling bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag.

Het ontwerpbestemmingsplan bekijken en reageren?

Vanaf woensdag 6 maart 2013 ligt het bestemmingsplan samen met het planMER als “ontwerp” terinzage in het gemeentehuis, publieksbalie Grondgebied. De terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan loopt tot en met dinsdag 16 april 2013. De publieksbalie is geopend op werkdagen van 8.30 uur tot 12.00 uur. Daarnaast wordt op een drietal dagen de publieksbalie Grondgebied extra opengesteld. De data en tijdstippen hiervoor zijn:

Donderdagavond 28 maart van 18:00-21:00

Donderdagavond 4 april van 18:00-21:00

Donderdagmiddag 11 april van 13:00-17:00

Donderdagavond 11 april van 18:00-21:00

Het ontwerpbestemmingsplan is verder raadpleegbaar op: www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0180.5102011001-ON01

De bestanden zijn tevens beschikbaar op: roplannen.gemeentedocumenten.nl/staphorstplannen/NL.IMRO.0180.5102011001-.

Het plan is tevens te raadplegen via www.staphorst.nl/bekendmakingen. Via de gemeentelijke site zal ook het voorontwerpbestemmingsplan raadpleegbaar zijn, zodat een vergelijking kan worden gemaakt tussen het voorontwerpplan en het ontwerpbestemmingsplan.

Tijdens de terinzagetermijn kan een ieder naar keuze schriftelijk of mondeling een zienswijze naar voren brengen over het plan bij de gemeenteraad van Staphorst. Een schriftelijke zienswijze kan worden gericht aan de gemeenteraad van Staphorst, Postbus 2, 7950 AA te Staphorst. Een mondelinge zienswijze kan worden ingebracht via de afdeling Ontwikkeling en Beheer. Hiervoor kan een afspraak worden gemaakt met de publieksbalie Grondgebied, telefoonnummer (0522) 46 74 67 of via het algemene nummer van de gemeente (0522) 46 74 00. In de zienswijze moet worden aangegeven op welke onderdelen van het ontwerpbestemmingsplan de zienswijze betrekking heeft.

Het indienen van zienswijzen via e-mail is niet mogelijk.

Naar boven