Logo Berkelland
Bestemmingsplan ‘Borculo, FrieslandCampina Domo 2013’, Berkelland

(ontwerpbestemmingsplan, plan-MER en ontwerpbesluit hogere grenswaarden)

FrieslandCampina DOMO (FCD) is van plan om aan de Oude Needseweg in Borculo een melkpoederfabriek te realiseren als uitbreiding van de bestaande weiproductenfabriek op het adres Needseweg 23. Ook wil zij aan de achterzijde van de bestaande weiproductenfabriek een uitbreiding realiseren die aansluit op de bestaande bebouwing.

FCD wil de nieuwe melkpoederfabriek bouwen op haar terrein dat wordt omgeven door de Oude Needseweg, de Berkel, de Hekweg (provinciale weg N315), de Needseweg en de bestaande bebouwing aan de noordzijde van Needseweg in Borculo. Het geldende bestemmingsplan “Borculo, bedrijventerreinen 2011” maakt deze ontwikkeling niet mogelijk zodat een nieuw bestemmingsplan is opgesteld. Dit bestemmingsplan “Borculo, FrieslandCampina Domo 2013” richt zich onder meer op aanpassingen van de toegestane milieucategorie, van het gezoneerde industrieterrein, van de toegestane bouwhoogten en de bebouwingsvlakken binnen dit gebied. Ook bevat het nieuwe bestemmingsplan een regeling voor een leidingbrug over de Oude Needseweg en de Harperinkskamp en in een uitbreiding van de parkeerplaats aan de Oude Needseweg.

Daarnaast richt het nieuwe bestemmingsplan zich op een vergroting van de bestaande geluidszone rond het bedrijventerrein die in het bestemmingsplan “Borculo, geluidszone industrieterrein 2009” is vastgelegd. De geluidszone wordt uitgebreid in noordelijke richting (omgeving Hesselinks Es), in oostelijke richting (omgeving Hambroekweg 8) en in zuidelijke richting (noordelijk deel van de woonwijk Hambroek). Verder wordt ook het grootste deel van het gebied tussen de Harperinkskamp, de Stationsweg, de bebouwing langs de Geesterse Binnenweg, de Nobelstraat, de Kamerlingh Onnesstraat, de Geesterse Binnenweg en de Berkel binnen de geluidszone rondom het Borculoseweg bedrijventerrein gebracht omdat het niet langer als gezoneerd industrieterrein wordt aangeduid.

Plan-MER

Bij het ontwerpbestemmingsplan is een milieueffectrapport (plan-MER) opgesteld waarin de milieueffecten van het nieuwe bestemmingsplan zijn onderzocht. Het plan-MER maakt als bijlage deel uit van het ontwerpbestemmingsplan “Borculo, FrieslandCampina Domo 2013”.

Inzage

Het ontwerpbestemmingsplan met de bijlagen, waaronder het plan-MER, ligt van 6 maart 2013 tot en met 16 april 2013 ter inzage in de Publiekswinkel, Marktstraat 1 in Borculo.

Zienswijze

Binnen deze termijn van zes weken kan iedereen zijn mening geven over het ontwerpbestemmingsplan en/of het plan-MER. Dit heet het indienen van zienswijzen. U kunt schriftelijk zienswijzen indienen door een brief te sturen naar de gemeenteraad van Berkelland, Postbus 200, 7270 HA in Borculo. Voor het indienen van mondelinge zienswijzen kunt u via telefoonnummer 0545 – 250 311 contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke ontwikkeling. Het indienen van zienswijzen via email is niet mogelijk. U kunt later alleen beroep instellen tegen het besluit van de gemeenteraad over het vaststellen van het bestemmingsplan als u op tijd zienswijzen heeft ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan.

Ontwerpbesluit hogere grenswaarde (Wet geluidhinder)

Voordat het bestemmingsplan “Borculo, FrieslandCampina Domo 2013” kan worden vastgesteld, moeten burgemeester en wethouders van Berkelland volgens de Wet geluidhinder eerst hogere grenswaarden vaststellen voor de geluidgevoelige functies binnen de toekomstige geluidszone. Uit akoestisch onderzoek is namelijk gebleken dat er woningen zijn waarvoor vanwege het industriegeluid een hogere grenswaarde moet worden vastgesteld. Deze woningen zijn genoemd in een ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere grenswaarden. Daarvoor moeten volgens de Wet geluidhinder hogere grenswaarden worden vastgesteld tussen 51 en 57 dB(A).

Het ontwerpbesluit tot vaststelling van de hogere grenswaarden ligt vanaf 6 maart 2013 tot en met 16 april 2013 ter inzage in de Publiekswinkel, Marktstraat 1 in Borculo. Binnen deze termijn van zes weken kunnen belanghebbenden hun mening geven over het ontwerpbesluit. Dit heet het indienen van zienswijzen. U kunt schriftelijk zienswijzen indienen door een brief te sturen naar burgemeester en wethouders van Berkelland, Postbus 200, 7270 HA in Borculo. Voor het indienen van mondelinge zienswijzen kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke ontwikkeling, telefoonnummer 0545-250 311. Het indienen van zienswijzen via email is niet mogelijk. U kunt later alleen beroep instellen tegen het besluit van burgemeester en wethouders over het vaststellen van hogere grenswaarden als u op tijd zienswijzen heeft ingediend tegen het ontwerpbesluit.

Website

Deze publicatie, het ontwerpbestemmingsplan en de bijlagen, waaronder het plan-MER, en het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere grenswaarden kunt u ook vinden op de gemeentelijke website www.gemeenteberkelland.nl, onder ‘actueel’, ‘ruimtelijke plannen’, ‘ter inzage’. U kunt het ontwerpbestemmingsplan en de bijlagen ook bekijken via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Het identificatienummer van het ontwerpbestemmingsplan is NL.IMRO.1859.BPBCL20130001-0010.

Naar boven