Logo Best
Vaststelling bestemmingsplan ‘Bedrijventerreinen Best’, Best

Burgemeester en wethouders maken op grond van artikel 3.8, vierde lid Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad op 4 februari 2013 het bestemmingsplan ‘Bedrijventerreinen Best’ (NL.IMRO.0753.bpBedrijventer2010-VG02) heeft vastgesteld. Dit bestemmingsplan heeft betrekking op de bedrijventerreinen ’t Zand, Breeven, Heide en T-Best Noord. Ook sportpark Leemkuilen en de tennisbanen aan de Dommel zijn opgenomen in het plangebied. Het bestemmingsplan betreft een wijziging ten opzichte van het bestemmingsplan dat is vastgesteld op 6 februari 2012.

Op 6 februari 2012 is voorheen geldende bestemmingsplan ‘Bedrijventerreinen Best’ vastgesteld dat met name een conserverend plan betrof en bestond uit de integrale herziening van de in het gebied toen geldende regelingen. Er werden in het plan geen grootschalige nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Uitzondering is de realisatie van een hotel aan IBC-Weg 2/2a op industrieterrein ’t Zand en de realisatie van perifere detailhandel aan Zandstraat 15.

Op 4 februari 2013 heeft op basis van artikel 6:18 en 6:19 (tegenwoordig alleen nog 6:19) Algemene wet bestuursrecht (Awb) een wijziging van dit bestemmingsplan plaatsgevonden ten behoeve van de reparatie van enkele kleine onderdelen van het bestemmingsplan.

Op basis van artikel 6:19 Awb is het bestemmingsplan, zonder toepassing van afdeling 3.4 Awb (ter inzage leggen van het ontwerpbestemmingsplan voor zienswijzen), gewijzigd vastgesteld. De aanpassingen zijn doorgevoerd naar aanleiding van beroepschriften welke zijn ingediend tegen het vastgestelde bestemmingsplan van 6 februari 2012. De aanpassingen zijn aangemerkt als zodanig beperkt dat geen sprake is van een wezenlijk ander bestemmingsplan en hiermee deze procedure gevolgd kon worden.

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad dus wijzigingen in het plan aangebracht ten opzichte van het bestemmingsplan ‘Bedrijventerreinen Best’ zoals vastgesteld op 6 februari 2012. De belangrijkste wijzigingen betreffen het perceel Zandstraat 15 en meer specifiek de voor dit perceel opgenomen regels om een vestiging van Hornbach mogelijk te maken:

  • de bouwregels zijn ingeperkt zodat het niet mogelijk is verkoopvloeroppervlak te realiseren op de verdieping;

  • de bouwregels zijn aangepast zodat de noodzakelijke overkapping ten behoeve van geluidwering mogelijk wordt gemaakt;

  • de noodzakelijke geluidwerende voorzieningen zijn in een voorwaardelijke verplichting opgenomen in de regels;

  • er is een begrip facilitaire voorzieningen toegevoegd aan de regels;

  • de realisatie van tuincentra, verkoop van dierbenodigdheden en grove bouwmaterialen zijn samengevoegd om te voorkomen dat de betreffende bedrijfsactiviteiten ook separaat kunnen worden opgericht;

  • het zonebeheerplan dat in een aantal artikelen is opgenomen in de gebruiksregels was van toepassing op bedrijven en is nu van toepassing verklaard op alle bedrijven en bedrijfsactiviteiten die in de betreffende artikelen zijn toegelaten;

  • als bijlage bij de toelichting zijn twee extra onderzoeken toegevoegd. Een akoestisch onderzoek voor Hornbach en een onderzoek naar de verkeerseffecten voor Hornbach. Beiden als gevolg van het niet afsluiten van de Zandstraat, waar eerder wel vanuit gegaan werd.

Voor een volledig beeld van de wijzigingen verwijzen wij u naar het raadsbesluit d.d. 4 februari 2013.

Tegen het vaststellingsbesluit is geen aanwijzing ingediend.

Het vastgestelde bestemmingsplan kan, met de bijbehorende stukken, vanaf 6 maart 2013 tijdens de openingsuren worden ingezien bij de receptie van het gemeentehuis, Raadhuisplein 1 te Best. Tevens is het bestemmingsplan digitaal beschikbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0753.bpBedrijventer2010-VG02.

Van 7 maart tot en met 17 april 2013 kan tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State worden ingesteld door een belanghebbende die zich niet kan verenigen met de wijzigingen die bij de vaststelling zijn aangebracht in het bestemmingsplan.

De tegen het vastgestelde bestemmingsplan van 6 februari 2012 ingediende beroepschriften hebben van rechtswege mede betrekking op het besluit tot wijziging van dit bestemmingsplan, tenzij partijen daarbij onvoldoende belang hebben.

Het bestemmingsplan treedt op basis van artikel 3.8, vijfde lid Wro in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Wie tijdig beroep heeft ingesteld, kan bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ook verzoeken om voorlopige voorziening. Indien dit verzoek binnen de beroepstermijn wordt ingediend, schort dit de inwerkingtreding van het bestemmingsplan op totdat op het verzoek is beslist.

Een beroepschrift dient te worden gezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage; een verzoek om voorlopige voorziening aan de voorzitter van deze Afdeling, onder hetzelfde adres. Een beroepschrift en/of verzoek om voorlopige voorziening kan ook digitaal via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht worden ingediend. Hiervoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Op dit besluit is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat u in het beroepschrift moeten aangeven welke bezwaren u heeft tegen het besluit. Na afloop van de beroepstermijn kunnen geen nieuwe beroepsgronden worden aangevoerd. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en Herstelwet van toepassing is.

Best, 5 maart 2013

Burgemeester en wethouders van Best

Naar boven