Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 11 februari 2013, nr. 2013-0000076649, houdende wijziging van de Paspoortuitvoeringsregeling Caribische landen in verband met gewijzigde formulieren en enkele andere wijzigingen

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Buitenlandse Zaken;

Gelet op de artikelen 59 en 65, zesde lid, van de Paspoortwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Paspoortuitvoeringsregeling Caribische landen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. De onderdelen m en n vervallen.

2. De onderdelen o tot en met cc worden geletterd m tot en met aa.

3. Onderdeel y (nieuw) komt te luiden:

y. foto- en handtekeningenformulier:

het daartoe door de leverancier beschikbaar gestelde formulier dat bestemd is voor het opnemen van de foto en de handtekening, bedoeld in artikel 38, eerste en tweede lid.

B

Onder vervanging van de puntkomma aan het slot van artikel 2, onderdeel b, door een punt vervalt artikel 2, onderdeel c.

C

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het derde lid, onderdeel c, vervalt onder vervanging van de puntkomma aan het slot van onderdeel b door een punt.

2. Het vijfde en zesde lid komen te luiden:

  • 5. In de modellen, genoemd in het eerste, derde en vierde lid, is een machineleesbare strook en een chip opgenomen.

  • 6. In het model noodpaspoort, genoemd in het tweede lid, onder a, is een machineleesbare strook opgenomen.

3. In het zevende lid vervalt de tweede zin.

D

In artikel 3a wordt ‘, of een voorlopig reisdocument als bedoeld in artikel 3, derde lid, onder c, worden’ vervangen door: wordt.

E

In artikel 39, tweede lid, en artikel 71, eerste lid, wordt ‘modelformulier C2’ vervangen door: het daartoe door het agentschap BPR beschikbaar gestelde formulier.

F

In artikel 56, tweede lid, wordt ‘modelformulier C9’ vervangen door: het daartoe door het agentschap BPR beschikbaar gestelde formulier.

G

In artikel 61 wordt ‘modelformulier C10’ vervangen door: het daartoe beschikbaar door het agentschap BPR gestelde formulier.

H

In artikel 70 wordt ‘modelformulier C6’ vervangen door: het daartoe door het agentschap BPR beschikbaar gestelde formulier.

I

In artikel 72 en artikel 75, derde en vierde lid, wordt ‘modelformulier C7’ vervangen door: het daartoe door het agentschap BPR beschikbaar gestelde formulier.

J

In artikel 76 wordt ‘modelformulier C4’ vervangen door: het daartoe door het agentschap BPR beschikbaar gestelde formulier.

K

In artikel 77, zesde lid, wordt ‘modelformulier C10’ vervangen door: het daartoe door het agentschap BPR beschikbaar gestelde formulier.

L

In artikel 81, aanhef, artikel 82, onderdeel b, en artikel 87, eerste lid wordt ‘modelformulier C3’ vervangen door: het daartoe door het agentschap BPR beschikbaar gestelde formulier.

M

In artikel 81, onderdeel c, wordt ‘de burgemeester van Bergen op Zoom, Echt-Susteren, Enschede, ’s-Gravenhage, Maastricht of Oldambt’ vervangen door: de burgemeester van Bergen op Zoom, Echt-Susteren, Enschede, ’s-Gravenhage, Maastricht, Montferland of Oldambt.

N

In artikel 89, tweede lid, wordt ‘standaardformulier B3’ vervangen door: het daartoe door het agentschap BPR beschikbaar gestelde formulier.

R

In artikel 93, eerste en tweede lid, wordt ‘standaardformulier B2’ vervangen door: het daartoe door het agentschap BPR beschikbaar gestelde formulier.

S

In artikel 97, tweede lid, wordt ‘de standaardformulieren B6 en B7’ vervangen door: de daartoe door het agentschap BPR beschikbaar gestelde formulieren.

T

In artikel 98, eerste lid, wordt ‘modelformulier C11’ vervangen door: het daartoe door het agentschap BPR beschikbaar gestelde formulier.

U

In artikel 112, tweede lid, en artikel 113, eerste lid, wordt ‘modelformulier C5’ vervangen door: het daartoe door het agentschap BPR beschikbaar gestelde formulier.

V

In artikel 114, eerste lid, wordt ‘modelformulier C12’ vervangen door: daartoe door het agentschap BPR beschikbaar gestelde formulier.

W

De inhoudsopgave van de bijlagen komt te luiden:

BIJLAGEN PASPOORTUITVOERINGSREGELING CARIBISCHE LANDEN

A

Standaardclausules

B

vervallen

C

vervallen

D

Foutafhandelingsprocedures

E

vervallen

F

Overzicht aanvraaggegevens

G

vervallen

H

vervallen

I

vervallen

J

Invulinstructie laissez-passer

L

Fotomatrix

X

In bijlage A vervalt standaardclausule XIII.

Y

De bijlagen B en C vervallen.

Z

De bijlagen G en H vervallen.

AA

Bijlage J wordt als volgt gewijzigd:

1. Bij het onderdeel Geslacht wordt ‘M: man’ vervangen door: M/M: man.

2. Bij het onderdeel Geboortedatum komt de Lijst maandafkortingen te luiden:

Lijst maandafkortingen:

JAN/JAN FEB/FEB MRT/MAR APR/APR MEI/MAY JUN/JUN JUL/JUL AUG/AUG SEP/SEP OKT/OCT NOV/NOV DEC/DEC

3. Bij het onderdeel Geboortedatum onder ‘Voorbeelden’ wordt “00 --- 1956’ vervangen door: XX XX 1956.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 maart 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant, in het Afkondigingsblad van Aruba, in het Publicatieblad van Curaçao en in het Afkondigingsblad van Sint Maarten worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk.

TOELICHTING

In deze wijziging van de Paspoortuitvoeringsregeling Caribische landen worden de standaardformulieren en de modelformulieren niet langer opgenomen als bijlagen B en C bij deze regeling. Dat heeft als voordeel dat niet langer bij iedere wijziging van de formulieren, zoals bijvoorbeeld een ander logo of een andere e-mailadres om vragen aan te richten, de regelgeving behoeft te worden aangepast. In de diverse artikelen wordt om die reden niet langer het gebruik van een bepaald in de bijlage opgenomen formulier voorgeschreven, maar wordt voorgeschreven om gebruik te maken van een door het agentschap BPR of – in opdracht van BZK – door een leverancier beschikbaar gesteld formulier voor een bepaald doel.

Tevens zijn bij deze gelegenheid de overgangsmaatregelen in verband met het vervallen van de mogelijkheid tot bijschrijving van kinderen geschrapt1. Omdat de betrokken maatregelen zijn uitgewerkt, kunnen de betrokken bepalingen vervallen. De wijzigingen die zijn opgenomen in artikel I, onderdeel B, C, D en X strekken daartoe.

De burgemeester van Montferland wordt bevoegd tot het afgeven van Paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten aan Nederlanders die niet in de Gemeentelijke Basisadministratie Personen als ingezetene staan ingeschreven. Hiervoor wordt de paspoortuitvoeringsregeling Nederland gewijzigd. De opsomming in artikel 81, onderdeel c, dient daarom te worden geactualiseerd.

Sinds 2007 zijn in de paspoortuitvoeringsregelingen de bijlagen G en H geschrapt. Abusievelijk is dit niet gebeurd in de Paspoortuitvoeringsregeling Caribische landen. Van de gelegenheid is gebruik gemaakt de bijlagen G en H bij die regeling alsnog te laten vervallen. Tevens is de verouderde inhoudsopgave van de bijlagen geactualiseerd.

In bijlage J, de invulinstructie liassez-passer, worden enkele kleine wijzigingen doorgevoerd waardoor de notatiewijze overeenkomt met de door ICAO geadviseerde notatiewijze.

Zoals gezegd wordt de burgemeester van Montferland bevoegd tot het afgeven van Paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten aan Nederlanders die niet in de Gemeentelijke Basisadministratie Personen als ingezetene staan ingeschreven.

Deze groep personen is dan ook gebaat bij een spoedige inwerkingtreding van deze wijziging.

Met de gemeente Montferland is om die reden overeengekomen dat op 1 maart 2013 gestart kan worden met de uitgifte van reisdocumenten aan personen die niet als ingezetene in de basisregistratie staan ingeschreven. Er wordt daarmee afgeweken van de vaste veranderdatum van 1 april, maar omdat de wijzigingen van deze regeling geen directe relevantie hebben voor bedrijven en instellingen en een inwerkingtreding per 1 maart 2013 voor de overige paspoortuitgevende instanties geen problemen oplevert omdat de overige wijzigingen niet tot nieuwe werkzaamheden leiden, is besloten deze regeling per 1 maart 2013 in werking te laten treden.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk.


X Noot
1

Deze maatregelen zijn ingevoerd bij Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 27 april 2012, nr. 2012-0000244933, CZW/S&B, houdende wijziging van de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001, de Paspoortuitvoeringsregeling Buitenland 2001 en de Paspoortuitvoeringsregeling Koninklijke Marechaussee 2001 in verband met het verstrekken van een voorlopig reisdocument, Stcrt. 2012, 8962.

Naar boven