Logo MontferlandVerkeersbesluit: Oplaadpaal Hoofdstraat te Didam

Portefeuillehouder: Wethouder Loeff-Hageman

Inleiding

Dit verkeersbesluit beoogt het aanwijzen van een parkeerplaats die gereserveerd is voor het opladen van elektrische voertuigen. Het betreft een parkeervak langs de Hoofdstraat te Didam.

Overwegingen

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Is het gewenst om

Doelstelling

Met het verkeersbesluit wordt beoogd:

  • -het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

  • -het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade.

Maatregel

Om het opladen van elektrische voertuigen mogelijk te maken, is het wenselijk om een parkeervak langs de Hoofdstraat te Didam aan te wijzen als parkeergelegenheid voor het bijladen van elektrische voertuigen. Deze parkeerplaats zal enkel mogen worden gebruikt voor het bijladen van een elektrisch voertuig. De maatregel bevordert een doelmatig of zuinig energiegebruik, en voorkomt of beperkt door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer.

Motivering

Elektrische voertuigen hebben geen directe uitstoot en zijn daarmee schoner en beter voor het milieu en de omgeving. Om het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren is het plaatsen van laadpalen gewenst. Immers elektrische voertuigen dienen tijdig bijgeladen te worden. Om optimaal van de laadpaal gebruik te kunnen maken is het noodzakelijk dat naastgelegen parkeerplaats vrij blijft van voertuigen die niet aan het opladen zijn. Om deze reden wordt het gebruik van de parkeerplaats gereguleerd middels het plaatsen van een verkeersbord E8 voorzien van onderbord "Uitsluitend opladen elektrische voertuigen". Op deze manier wordt exclusiviteit geboden aan bestuurders van elektrische voertuigen die hun auto willen bijladen.

De locatiekeuze voor de parkeerplaats is afgestemd met de aanvrager, dhr. Braam. Alsmede met Stichting E-Laad, welke de laadpaal beschikbaar stelt en de aanleg voor haar rekening neemt.

In het centrum van Didam is een blauwe zone van kracht. Deze is ingesteld zodat de parkeerplaatsen voor bezoekers van centrum beschikbaar blijven. Het betreft een maximale parkeerduur van 2 uur. De blauwe zone zal op het oplaadpunt ook van kracht blijven. Zo zal het oplaadpunt voor elektrische voertuigen niet onnodig bezet blijven. Binnen deze twee uur kan een elektrisch voertuig voldoende worden bijgeladen.

Een voorwaarde voor het plaatsen van een laadpaal is de aanwezigheid van minimaal 2 parkeerplaatsen in de directe omgeving van de laadpaal. Hoewel de laadpaal voorziet in één stekker, wordt zo de locatie voorbereid voor een mogelijke uitbreiding naar twee oplaadplekken. Om deze reden wordt een extra parkeerplaats gerealiseerd. Dit betekend tevens dat er geen afname van het aantal parkeerplaatsen voor niet elektrische auto's is.

Belangenafweging

Het belang van de vrijheid van het verkeer wordt door de gemeente Montferland ondergeschikt geacht aan het belang van het beperken van de door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade. Deze afweging is gemaakt omdat er geen sprake is van capaciteitsvermindering betreffende het parkeren van niet elektrische voertuigen.

Gehoord

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie.

Besluit

Het college van burgemeester en wethouder van de gemeente Montferland besluit tot:

  • 1.Het aanwijzen van een parkeerplaats voor het bijladen van elektrische voertuigen op een parkeerplaats langs de Hoofdstraat te Didam. Hiervoor zal een verkeersbord E8 geplaatst worden, conform bijlage I van het RVV 1990, voorzien van een onderbord met tekst: "Uitsluitend opladen elektrische voertuigen".

Eén en ander is overeenkomstig met de afbeelding in de bijlage.

Didam, 20 februari 2013

Burgemeester en wethouders van de gemeente Montferland

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Tegen dit besluit kunt u binnen zes weken na bekendmaking een schriftelijk en gemotiveerd bezwaarschrift indienen. U kunt dat richten aan: Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Montferland, Postbus 47, 6940 BA DIDAM. U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen. Op de website van de gemeente www.montferland.info vindt u onder "digitaal loket" onder "Digitale formulieren" het formulier "bezwaarschrift indienen". Daar treft u alle informatie aan. Voor het digitaal indienen van een bezwaarschrift heeft u een DigiD inlogcode nodig.

Daarnaast kan, mits een bezwaarschrift is ingediend, een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank te Zutphen. Voor het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. U kunt ook digitaal het verzoek om een voorlopige voorziening bij genoemde rechtbank indienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een DigiD inlogcode. Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Bijlage

Situatieschets

Naar boven