Logo Wageningen
Ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied’ en MER bestemmingsplan Buitengebied, Wageningen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Wageningen maken bekend dat met ingang van 28 februari 2013 het ontwerpbestemmingsplan en de MER ter inzage liggen.

Begrenzingen

Het plangebied Buitengebied omvat grotendeels het buitengebied van de gemeente Wageningen. De bebouwde kom van Wageningen, Plantenveredeling (Lawickse Allee 166-168), camping de Wielerbaan, Aan de Rijn 1 en 2, Grebbedijk 28 en Future Center inclusief de watertoren (Generaal Foulkesweg 108) maken geen deel uit van het plangebied.

Inhoud bestemmingsplan

Directe aanleiding voor dit bestemmingsplan is dat voor 1 juli 2013 alle gemeenten in Nederland actuele bestemmingsplannen (plannen niet ouder dan 10 jaar) voor hun grondgebied moeten hebben vastgesteld. Voor het buitengebied moet dit nog gebeuren.

Inhoudelijk houdt het bestemmingsplan geen grote wijzigingen van de planologische mogelijkheden in ten opzichte van de nu geldende bestemmingsplannen voor het buitengebied: het plan heeft een conserverend karakter. Vanwege de uniformering en standaardisering van de planopzet kunnen er op detailniveau echter wel verschillen zijn. Het ontwerpbestemmingsplan wijkt op een aantal punten af van het voorontwerpbestemmingsplan.

MER (Milieueffectrapportage)

Omdat in het bestemmingsplan bestaande activiteiten (veehouderij en recreatie) zijn opgenomen die volgens de huidige regelgeving m.e.r.-plichtig of m.e.r.-beoordelingsplichtig zijn, moet voor het bestemmingsplan tevens een MER (milieueffectrapportage) worden opgesteld. Ook het uitvoeren van een Passende Beoordeling in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 in verband met de aanwezigheid van Natura 2000-gebieden in en in de omgeving van het plangebied vormt een reden dat er een MER moet worden opgesteld. De Passende Beoordeling is onderdeel van het MER. Met het MER worden de (milieu)gevolgen van bovengenoemde activiteiten inzichtelijk gemaakt. Het MER zal worden voorgelegd aan de onafhankelijk Commissie voor de Milieueffectrapportage.

Ter inzage

Het bestemmingsplan en de MER met bijlagen liggen met ingang van donderdag 28 februari 2013 gedurende 6 weken (dus tot en met 10 april 2013) ter inzage bij het loket Ruimte, Markt 22. Het loket is op werkdagen geopend van 8:30 uur tot 12:30 uur. In de middag kunnen het bestemmingsplan en de MER bij het loket Ruimte op afspraak worden ingezien.

Website

Het bestemmingsplan en de MER zijn in elektronische vorm te raadplegen en te verkrijgen via www.wageningen.nl: wonen, milieu en verkeer/bouwen en wonen/bestemmingsplannen. Het planidentificatienummer van het bestemmingsplan is NL.IMRO.0289.0025BpBuitengebied-ONT1.

Reageren

Tot 11 april 2013 kan een ieder zijn of haar zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan en het MER naar keuze schriftelijk of mondeling indienen. Uw schriftelijke zienswijze kunt u onder vermelding van 'Zienswijze ontwerpbestemmingsplan en MER Buitengebied’ sturen naar de raad van de gemeente Wageningen, postbus 1, 6700 AA Wageningen. Voor het mondeling indienen van uw zienswijze kunt u een afspraak maken met mevrouw R. van Olderen van de concernafdeling Ruimte, telefoonnummer (0317) 492 467.

Meer informatie

Als u nog vragen heeft over het indienen van zienswijzen, het plan of de MER kunt u eveneens contact opnemen met mevrouw R. van Olderen van de concernafdeling Ruimte via bovengenoemd telefoonnummer. Voor overige vragen kunt bellen met loket Ruimte (0317-492 700).

Naar boven