Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 15 februari 2013, 2013-0000005741, tot wijziging van de Uitvoeringsregeling Tijdelijke wet pilot loondispensatie

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 5, tweede en derde lid, van het Uitvoeringsbesluit Tijdelijke wet pilot loondispensatie;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 4 van de Uitvoeringsregeling Tijdelijke wet pilot loondispensatie wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Indien de gemeente die deelneemt aan de pilot een overeenkomst sluit met één van de vier bovengenoemde marktaanbieders voor de toepassing van de aldaar genoemde methode, past het college vanaf de ingangsdatum van de overeenkomst deze methode toe bij de pilot.

2. Het vierde lid vervalt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 15 februari 2013

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma.

TOELICHTING

Artikel 4 van de Uitvoeringsregeling Tijdelijke wet pilot loondispensatie voorziet in de wijze waarop een van de in dit artikel genoemde methoden van loonwaardebepaling aan de deelnemende gemeenten wordt toegewezen. Een zo evenwichtig mogelijke verdeling van de genoemde methoden over alle deelnemende gemeenten was daarbij het uitgangspunt, om zo een betrouwbaar beeld te kunnen krijgen in hoeverre de uitkomsten van de methoden vergelijkbaar zijn. Een evenwichtige verdeling om in het kader van de pilot goed onderzoek te kunnen doen naar de vergelijkbaarheid van uitkomsten van methoden is na 2012 niet langer meer nodig, omdat er vanaf 2013 geen onderzoek meer naar zal worden gedaan. De eindrapportage van de pilot loondispensatie wordt in het voorjaar 2013 verwacht.

Voorzien was dat de Tijdelijke wet pilot loondispensatie en daarmee ook de Uitvoeringsregeling met ingang van 1 januari 2013 zou vervallen.

Nu het echter niet is gelukt om vóór 1 januari 2013 de pilot om te zetten in een structurele wettelijke regeling, blijft de Tijdelijke wet pilot loondispensatie langer bestaan. Om deelnemende gemeenten aan de pilot weer de vrijheid te geven om zelf te bepalen welke methode zij wensen te hanteren, mits het één van de in artikel 4, eerste lid, genoemde methoden betreft, wordt artikel 4, tweede lid, gewijzigd. Deelnemende gemeenten krijgen met terugwerkende kracht met ingang van 1 januari 2013 hiermee de keuze uit een van de in dit artikel genoemde methoden, zonder verdere voorwaarden. Om deze reden kan ook het vierde lid van artikel 4 vervallen.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma.

Naar boven