Convenant inzake Architectuur van de Vreemdelingenketen

De ondergetekenden:

De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND), mevrouw C. Postma, Plaatsvervangend Hoofddirecteur,

Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de heer M.H.G. van Immerseel, wnd. lid bestuur,

Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V), mevrouw R. Maas, Directeur,

Koninklijke Marechaussee (KMar), de heer R. Harmsma, Hoofd Directie Operaties,

Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), mevrouw A.C.L. Roelofs, Hoofddirecteur Uitvoering,

Nationale Politie, de heer H van Essen, Politiechef Den Haag, Aandachtsgebiedshouder Vreemdelingenzaken,

Ministerie van Buitenlandse Zaken, de heer W. van Ee, Directeur Directie Consulaire Zaken en Migratiebeleid, en

Ministerie van Veiligheid en Justitie, mevrouw L. Mulder, Directeur-Generaal Vreemdelingenzaken,

hierna gezamenlijk te noemen: Partijen

Overwegende:

  • In het kader van projecten die door de programmadirectie Identiteitsmanagement en Immigratie (IDMI) worden uitgevoerd wordt door de ketenpartners samengewerkt om de processen binnen de keten toekomstbestendig en efficiënt in te richten.

  • Een deel van de samenwerking betreft de gezamenlijke implementatie van Europese en nationale regelgeving. Een ander deel van de samenwerking betreft het gezamenlijke streven om effectiever en efficiënter te gaan werken (e.e.a. in samenhang met het rijksbrede programma Compacte Rijksoverheid). Deze samenwerkingsprojecten vinden plaats onder de verantwoordelijkheid van het kernteam CGV.

Partijen komen het volgende overeen:

De partners in de Vreemdelingenketen, verenigd in het kernteam CGV, willen komen tot een gezamenlijke structuur voor de digitale informatie-uitwisseling. Hiertoe hebben zij een Architectuur van de Vreemdelingenketen vastgesteld (voorheen Basis Start Architectuur 2.0). Deze architectuur is als bijlage bij dit convenant gevoegd.

  • Partijen spreken af de architectuur als leidend en bindend voor nieuwe ontwikkelingen te beschouwen voor de wijze waarop informatie onderling wordt uitgewisseld.

  • Mocht zich een situatie voordoen waarbij een ketenpartner het niet mogelijk acht de architectuur in acht te nemen, dan zal deze ketenpartner dit uitleggen in het kernteam CGV voordat hij tot onomkeerbare acties overgaat.

  • De integrale voorbereiding van een behandeling van een voorgenomen afwijking wordt opgedragen aan de programmadirecteur IDMI, die tevens zal toezien op de naleving van het besluit van het kernteam CGV.

  • Als inhoudelijke voorbereiding van een dergelijke uitleg in het kernteam CGV wordt de voorgenomen afwijking toegelicht door de architect van de betreffende ketenpartner aan de Architectuurraad van de Vreemdelingenketen. In deze Architectuurraad heeft een architect van iedere ketenpartner zitting. De Architectuurraad wordt voorgezeten door de programma-architect Keteninformatisering van IDMI.

  • De architectuur is een levend concept. De partners leveren, middels de Architectuurraad, een bijdrage aan de verdere uitwerking van de Architectuur van de Vreemdelingenketen.

Dit convenant wordt gepubliceerd in de Staatcourant, de bijlage geplaatst op de lijst van domein- en ketenarchitecturen van www.e-overheid.nl

Aldus overeengekomen getekend te Den Haag, 14 februari 2013

Naar boven