Regeling van de Minister voor Wonen en Rijksdienst van 7 februari 2013, nr. 2013-0000067805, tot wijziging van de Tijdelijke regeling diensten van algemeen economisch belang toegelaten instellingen volkshuisvesting (uitzondering op vereiste toetsing huishoudinkomen voor buitenlandse studenten)

De Minister voor Wonen en Rijksdienst,

Gelet op artikel 2, eerste lid, van het Besluit beheer sociale-huursector;

Besluit:

ARTIKEL I

De Tijdelijke regeling diensten van algemeen economisch belang toegelaten instellingen volkshuisvesting wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 4bis, eerste lid, wordt:

a. aan het slot van onderdeel b ‘, of’ vervangen door een puntkomma;

b. na onderdeel b, onder lettering van onderdeel c als d, een onderdeel ingevoegd, luidend:

  • c. indien degenen die de woongelegenheid wensen te betrekken van buiten Nederland afkomstige personen zijn, die zich voor de duur van ten hoogste een jaar hebben ingeschreven bij een instelling voor hoger onderwijs in de zin van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en bewijzen daarvan aan de toegelaten instelling hebben overgelegd, en met die personen een overeenkomst van huur en verhuur met betrekking tot die woongelegenheid wordt aangegaan met een looptijd die blijkens die overeenkomst ten hoogste een jaar is, en.

B

In bijlage 2 wordt in onderdeel A, eerste voetnoot, ‘en (iii)’ vervangen door: , (iii) buitenlandse studenten die maximaal een jaar in Nederland studeren en (iv).

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 januari 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 7 februari 2013

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok

TOELICHTING

Met ingang van 1 januari 2011 is de Tijdelijke regeling diensten van algemeen economisch belang toegelaten instellingen volkshuishuisvesting (hierna: de regeling) in werking getreden. Met ingang van 1 januari 2013 is deze regeling aangepast. Het ging daarbij onder meer om het vastleggen van de wijze van toetsing van het huishoudinkomen door toegelaten instellingen. Voor de toetsing van het huishoudinkomen is vanaf 1 januari 2013 het uitgangspunt dat een woningzoekende een definitieve aanslag inkomstenbelasting of inkomensverklaring van de Belastingdienst (IB60-formulier) dient over te leggen. Indien de inkomensgegevens van een woningzoekende niet bekend zijn bij de Belastingdienst, bijvoorbeeld omdat hij ook als persoon niet bij die dienst bekend is, dient hij een schriftelijke verklaring van de Belastingdienst over te leggen dat over hem geen inkomensgegevens beschikbaar zijn.

Gebleken is dat deze nieuwe eis een lastige drempel vormt voor studenten uit het buitenland die hier voor een korte periode verblijven.

Door de aangescherpte regeling zouden deze studenten moeten beschikken over een opgave van de Belastingdienst, terwijl van te voren vaststaat dat deze studenten bij de Belastingdienst niet bekend zijn. Daarom wordt de regeling gewijzigd voor studenten uit het buitenland die hier een jaar of korter verblijven. Er hoeft dan geen verklaring van de Belastingdienst te worden overgelegd indien aan de volgende twee voorwaarden is voldaan:

  • 1. Er is sprake van inschrijving bij een universiteit of hogeschool in Nederland voor de duur van maximaal een jaar;

  • 2. Het huurcontract is afgesloten voor maximaal een jaar.

De toegelaten instelling dient documenten in het toewijzingsdossier vast te leggen op basis waarvan kan worden aangetoond dat aan de betreffende criteria is voldaan.

Door de beperking tot ingeschreven studenten die maximaal een jaar in Nederland verblijven wordt voorkomen dat de versoepeling ook gebruikt wordt voor huishoudens die hier juist komen om te werken of personen die hier een volledige studie willen doorlopen. Voor hen geldt de reguliere inkomenstoets.

Deze aanpassing treedt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2013 in werking.

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok

Naar boven