Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 12 februari 2013, nr. WJZ / 13000926, houdende wijziging van de Regeling tarieven Plantenziektenwet

De Staatssecretaris van Economische Zaken;

Gelet op artikel 6a van de Plantenziektenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling tarieven Plantenziektenwet wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 2, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. Als vergoeding voor de kosten voor de afgifte van een fytosanitair certificaat en het verrichten van het eindonderzoek ten behoeve van dat certificaat, bedoeld in artikel 15 van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten, wordt de aanvrager het volgende tarief in rekening gebracht:

    • a. in het geval het werkzaamheden betreft die, als het niet de in de aanhef genoemde specifieke fytosanitaire activiteiten zouden betreffen, door het KCB zouden worden verricht, de tarieven bedoeld in artikel 9, 14, 15, tweede lid, 16, 17 en 18, waarbij artikel 19 van overeenkomstige toepassing is;

    • b. in het geval het werkzaamheden betreft die, als het niet de in de aanhef genoemde specifieke fytosanitaire activiteiten zou betreffen, door de BKD zouden worden verricht, de tarieven bedoeld in artikel 20, 23, 25, 26 en 27, waarbij de artikelen 21 en 28 van overeenkomstige toepassing zijn;

    • c. in het geval het werkzaamheden betreft die, als het niet de in de aanhef genoemde specifieke fytosanitaire activiteiten zou betreffen, door de Naktuinbouw zouden worden verricht, de tarieven bedoeld in artikel 29, 32, 33, tweede lid, 34, 35 en 36, waarbij de artikelen 30 en 37 van overeenkomstige toepassing zijn;

    • d. in het geval het werkzaamheden betreft die, als het niet de in de aanhef genoemde specifieke fytosanitaire activiteiten zou betreffen, door de NAK zouden worden verricht, de tarieven als bedoeld in artikel 38, 41, tweede lid, 42, 43 en 44, waarbij de artikelen 39 en 46 van overeenkomstige toepassing zijn.

B

In artikel 32 wordt, onder vernummering van het tweede en derde lid tot derde en vierde lid, een lid ingevoegd, luidende:

  • 2. Voor de verwerking van inspectieaanvragen die niet via het elektronische vooraanmeldsysteem, CLIENT Import of Portal, worden aangemeld, wordt naast het tarief, bedoeld in het eerste lid, een tarief van € 0,73 per geslacht of variëteit in rekening gebracht.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 maart 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 12 februari 2013

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

1. Inleiding

Onderhavige regeling wijzigt de Regeling tarieven Plantenziektenwet (hierna: tarievenregeling). In deze regeling zijn de tarieven vastgelegd die in rekening worden gebracht voor fytosanitaire keuringen alsmede voor een aantal andere fytosanitaire werkzaamheden, zoals het uitvoeren van monsteranalyses en de behandeling van aanvragen met betrekking tot het verlenen van bepaalde vergunningen. De fytosanitaire werkzaamheden worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (hierna: NVWA) en de keuringsdiensten, te weten de Stichting Nederlandse Algemene Kwaliteitsdienst Tuinbouw (hierna: Naktuinbouw), de Stichting Bloembollenkeuringsdienst (BKD) de Stichting Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en de Stichting Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen (NAK). Op grond van artikel 6a van de Plantenziektenwet stelt de Minister de door de keuringsdiensten en NVWA voorgestelde tarieven vast.

2. Overdracht van verantwoordelijkheid

Met artikel I, onderdeel A, worden tarieven geïntroduceerd voor de afgifte van een fytosanitair certificaat en het verrichten van het eindonderzoek ten behoeve van dat certificaat door de NVWA. Deze wijziging vloeit voort uit de overdracht van de bevoegdheid om deze werkzaamheden in mandaat van de Minister van Economische Zaken te verrichten, van de keuringsdiensten naar medewerkers van de NVWA met ingang van 1 maart 2013. Het aparte tarief voor een fytosanitaire exportinspectie van groenten en fruit bestemd voor de Russische Federatie door de NVWA, dat voorheen in artikel 2, tweede lid, was opgenomen, komt hiermee te vervallen.

De hoogte van de exportinspectietarieven van de NVWA zijn gebaseerd op het kostenmodel van de keuringsdienst die de werkzaamheden had verricht als het niet de afgifte van een fytosanitair certificaat en het verrichten van het eindonderzoek ten behoeve van dat certificaat had betroffen. Hiermee zijn de tarieven voor deze werkzaamheden gelijk aan de tarieven die voorheen golden toen deze werkzaamheden door de keuringsdiensten werden verricht.

Ingevolge artikel 2 van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging keuringsdiensten 2013 zijn de keuringsdiensten bevoegd tot alle handelingen die verband houden met het verzenden van facturen voor fytosanitaire inspecties (inclusief de handelingen die verband houden met het verzenden van facturen voor de afgifte van een fytosanitair certificaat en het verrichten van het eindonderzoek ten behoeve van dat certificaat), zodat ondernemers één factuur voor zowel de door de NVWA als door de keuringsdiensten verrichte werkzaamheden voor een partij ontvangen.

3. Nieuw tarief Naktuinbouw

Met artikel I, onderdeel B, wordt een nieuw tarief geïntroduceerd voor de verwerking door Naktuinbouw van inspectieaanvragen die niet via het elektronische vooraanmeldsysteem worden aan aangemeld. Dit betreft aanvragen die bijvoorbeeld per fax of e-mail worden aangemeld. Voor deze aanvragen wordt naast het tarief, bedoeld in artikel 32, eerste lid, van de tarievenregeling een tarief van € 0,73 per geslacht of variëteit in rekening gebracht. Dit nieuwe tarief is nodig om de verwerking van deze inspectieaanvragen kostendekkend te maken.

4. Regeldrukeffecten

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor de regeldruk. De nieuwe constructie, waarbij de afgifte van een fytosanitair certificaat en het verrichten van het eindonderzoek ten behoeve van dat certificaat door de NVWA in plaats van privaatrechtelijke keuringsdiensten worden verricht, heeft geen gevolgen voor de toezichtlasten. De kosten van keuringen blijven voor de exporterende ondernemer per saldo eveneens gelijk. Omdat retributies buiten de definitie van administratieve lasten of nalevingskosten vallen, heeft aanpassing van de tarieven geen gevolgen voor de regeldruk.

5. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 maart 2013. Omdat er sprake is van een noodzakelijke systeemaanpassing per 1 maart, wordt niet aangesloten bij een vast inwerkingtredingsmoment, zoals opgenomen in het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309).

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven