Kennisgeving ontwerpbesluiten ‘Offshore windparken Gemini’, Ministerie van Economische Zaken

U kunt nu formeel een reactie indienen.

Met ingang van vrijdag 15 februari 2013 tot en met vrijdag 29 maart 2013 liggen het ontwerp-inpassingsplan en de ontwerpvergunningen van het project ‘Offshore windparken Gemini’, ter inzage. Gedurende deze terinzagelegging kan eenieder een zienswijze inbrengen.

Het project

Buitengaats CV en ZeeEnergie CV (met als eigenaar Typhoon Capital) hebben het voornemen twee naast elkaar gelegen offshore windparken in de Noordzee, op het continentaal plat te realiseren. Het noordelijke deel van het plangebied van het inpassingsplan ligt gedeeltelijk binnen het Eems-Dollard Verdragsgebied. De windparken dienen te worden aangesloten op het landelijke 380 kV-hoogspanningsnet en daarvoor is een elektriciteitsverbinding nodig tussen deze windparken en het 380 kV schakel- en transformatorstation Oudeschip in de Eemshaven.

Vanaf Oudeschip zal de stroom via het landelijk net worden afgevoerd naar de gebruikers. De windparken kunnen een gezamenlijk vermogen hebben van maximaal 600 MW.

Dit levert 2% van het huidige Nederlandse elektriciteits-verbruik. Daarmee is dit een cruciaal project voor het behalen van de rijksdoelstelling voor duurzame energie in 2020.

Om dit project mogelijk te maken moeten bestemmingsplannen worden aangepast.

Dat gebeurt door middel van een inpassingsplan, dat wordt vastgesteld door de Ministers van Economische Zaken (EZ) en van Infrastructuur en Milieu (I&M). Daarnaast is voor de realisatie van het project een aantal andere besluiten nodig. Deze besluiten worden met dezelfde procedure (rijkscoör-dinatieregeling) voorbereid, onder coördinatie van de Minister van EZ.

Deze kennisgeving betreft het ontwerp-inpassingsplan en de ontwerpbesluiten.

De ontwerpbesluiten

Wat gaat er precies gebeuren? Dat staat beschreven in het zogenoemde ontwerp-inpassingsplan. Daarnaast is een zestal overige ontwerpbesluiten opgesteld:

  • Ontheffing ingevolge de Flora- en faunawet.

  • Vergunning op basis van de Natuurbeschermingswet 1998.

  • Wijziging van bestaande Wet beheer rijkswaterstaatswerkenvergunningen.

  • Watervergunningen voor werkzaamheden aan of nabij een watergang of waterkering.

  • Omgevingsvergunning ten behoeve van het trafostation in de Eemshaven.

  • Ontheffing ingevolge de Provinciale Omgevingsverordening.

Ten slotte is voor het ontwerp-inpassingsplan een milieueffectrapport (MER) opgesteld om de gevolgen voor het milieu in beeld te brengen.

U kunt nu formeel een reactie indienen (zienswijze)

U mag uw zienswijze geven op het project Offshore windparken Gemini. In uw zienswijze kunt u ingaan op alle onderdelen van het ontwerp-inpassingsplan, de hiervoor genoemde overige ontwerpbesluiten, het MER en de overige onderliggende stukken.

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke delen van het ontwerp-inpassingsplan, de ontwerpbesluiten, het MER of de onderliggende stukken u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

U kunt, bijvoorbeeld, ingaan op de volgende punten:

  • Wat is uw mening over de landschappelijke inpassing zoals voorgesteld?

  • Heeft u nog suggesties hierover?

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de ontwerpbesluiten en het MER?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dat toelichten?

Het is goed om te weten dat alleen een belanghebbende die op het ontwerp van een besluit een zienswijze heeft ingebracht, later tegen dat besluit beroep kan instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (tenzij hem geen verwijt kan worden gemaakt van het niet-indienen van een zienswijze).

Hoe kunt u reageren?

Eenieder kan schriftelijk zijn zienswijzen indienen op het ontwerp-inpassingsplan en de overige ontwerpbesluiten bij:

Bureau Energieprojecten

Inspraakpunt Gemini

Postbus 23

2290 AA Wateringen

U wordt verzocht duidelijk te vermelden op welk(e) ontwerpbesluit(en) uw zienswijze betrekking heeft. U kunt ook mondeling inspreken door te bellen met Bureau Energie-projecten, T (070) 379 89 79. Bureau Energieprojecten zorgt ervoor dat alle zienswijzen worden doorgestuurd naar het bevoegd bestuursorgaan.

U kunt uw zienswijze geven vanaf vrijdag 15 februari 2013 tot en met vrijdag 29 maart 2013.

Inzien

Het ontwerp-inpassingsplan, de overige ontwerpbesluiten, het MER en de onderliggende stukken kunt u inzien van vrijdag 15 februari 2013 tot en met vrijdag 29 maart 2013 op een aantal locaties:

  • Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73, Den Haag.

  • Gemeente Eemsmond, Hoofdstraat West 1, Uithuizen.

  • Provinciehuis Groningen, mediatheek, Sint-Jansstraat 4, Groningen.

Inloopavond

Er is een inloopavond, waar medewerkers van de verschillende betrokken overheden en van Typhoon aanwezig zijn om uw vragen te beantwoorden. De avond duurt van 19.00 uur tot 21.00 uur. De inloopavond kent geen plenair deel met presentaties of toelichtingen. U kunt vrij in- en uitlopen en op ieder moment met de diverse medewerkers spreken. Ook kunt u tijdens de inloopavond uw zienswijze mondeling geven. Er is een notulist aanwezig om uw zienswijze op te schrijven.

De datum en de locatie zijn:

dinsdag 5 maart 2013 van 19.00 uur tot 21.00 uur in de Martinikerk, Martinikerkhof 3 te Groningen te Groningen.

Waar vindt u meer informatie?

Uitgebreide informatie over het ontwerp-inpassingsplan, de overige ontwerpbesluiten en het MER is beschikbaar op www.bureau-energieprojecten.nl onder Offshore windparken Gemini. Hier vindt u alle documenten. Daarnaast vindt u informatie over de manier waarop het publiek is betrokken bij de totstandkoming van de plannen en wat er verder gebeurt.

Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen over Offshore windparken Gemini?

Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten via T (070) 379 89 79.

Naar boven