Logo Assen
Terinzagelegging gewijzigde vaststelling bestemmingsplan, uitwerkingsplan en exploitatieplan t.b.v. aansluiting Assen TT, Assen

Burgemeester en wethouders van Assen maken bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 20 december 2012, de hieronder genoemde stukken gewijzigd heeft vastgesteld:

  • het bestemmingsplan Aansluiting Assen TT en Oefenterrein Baggelhuizen met bijbehorende identificatienummer NL.IMRO.0106.99BP20121004-C001 (ex. artikel 3.8 lid 3 van de Wro);

  • het exploitatieplan Werklandschap Assen-Zuid 2012 (ex artikel 6.14 Wro).

Burgemeester en wethouders hebben op 13 november 2012 het uitwerkingsplan Hoofdontsluiting met bijbehorende identificatienummer NL.IMRO.0106.99UW20121003A-C001 vastgesteld (ex artikel 3.9 lid 1 Wro volgens artikel 3.8 lid 3 van de Wro).

Inhoud en begrenzing

Voor de ontwikkeling van zowel het werklandschap aan de oostkant van de A28 als de toeristische recreatieve zone aan de westkant van de A28, is een goede bereikbaarheid essentieel. In het kader van het Regio Specifieke Pakket (RSP) wordt daarom geïnvesteerd in een nieuwe aansluiting op de A28. Bij de nieuwe aansluiting wordt ook ingezet op uitbreiding van meer en veiliger fiets- en voetpaden. Om de aansluiting te realiseren wordt een deel van het militair oefenterrein verplaatst naar het tot voor kort voor militaire doeleinden gebruikte bos- en heideterrein bij de Baggelhuizerplas. Dit betreft dus een hervatting van de activiteiten op dit terrein.

Bestemmingsplan

Het plangebied bestaat uit het gebied voor de verbindende infrastructuur (zuidelijk deel) en het natuurterrein in het recreatiegebied Baggelhuizen (noordelijk deel). Het plangebied voor de verbindende infrastructuur ligt ten zuiden van de kern Assen. Het gebied ligt grotendeels aan de westzijde van de A28. Het overige gebied betreft een deel van de A28 en daar aansluitend een deel aan de oostzijde van de A28. Aan de westzijde van het plangebied ligt het TT-Circuit en aan de zuidzijde grenst het aan de gemeente Midden-Drenthe. Het oefenterrein Baggelhuizen ligt ten zuidwesten van de kern Assen, ten westen van de A28 en ten noorden van het dorp Witten. Aan de noordzijde wordt het o.m. begrensd door de Zoom en aan de zuidzijde door Baggelhuizen.

Binnen het plangebied wordt de nieuwe aansluiting op de A28 met bermen en waterlopen gerealiseerd. Verder wordt de beoogde fietsverbinding over de A28 mogelijk gemaakt met dit bestemmingsplan. Het overige gebied wordt groen waar tevens recreatief medegebruik mogelijk is. Het bos- en heideterrein bij de Baggelhuizerplas krijgt weer de bestemming ‘Militaire doeleinden’ met nadere aanduiding ‘Natuur’. Dit laatste is conform het hiervoor geldende wettelijke Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) en de Regeling algemene regels ruimtelijke ordening (Rarro).

Uitwerkingsplan

Het plangebied ligt binnen het plangebied van het op 27 oktober 2011 vastgestelde bestemmingsplan Werklandschap Assen-Zuid en ligt aan de zuidkant van de stad. Het gebied wordt globaal begrensd door de A28 aan de westkant, de N33 aan de noordkant, de spoorlijn Groningen-Zwolle aan de oostkant en aan de zuidzijde door de hoofdwatergang van het Waterschap Hunze en Aa’s.

Het op 27 oktober 2011 vastgestelde bestemmingsplan Werklandschap Assen-Zuid is globaal en flexibel van aard. Met uitwerkingsplannen zal het werklandschap gefaseerd ontwikkeld worden. De hoofdinfrastructuur aantakkend op de nieuwe op- en afritten A28 wordt als eerste aangelegd. Daarom is hiervoor onderhavig uitwerkingsplan opgesteld. De hoofdinfrastructuur krijgt de bestemming ‘Verkeer’. Binnen deze bestemming zijn ook bermen en waterlopen toegestaan. De beoogde fietsverbinding is mogelijk binnen de bestemming ‘Groen’.

Exploitatieplan

Het exploitatieplan Werklandschap Assen-Zuid 2012 betreft een nadere uitwerking van het exploitatieplan Werklandschap Assen-Zuid (vastgesteld op 27 oktober 2011) voor de gronden die zijn opgenomen in het hiervoor genoemde uitwerkingsplan en betreft daarmee een structurele wijziging van het exploitatieplan.

Wijzigingen ten opzichte van de ontwerpplannen

Tegen het ontwerp-uitwerkingsplan zijn geen ontvankelijke zienswijzen ingediend. Tegen het ontwerp-exploitatieplan is één ontvankelijke zienswijze ingediend. Het exploitatieplan en het uitwerkingsplan zijn niet gewijzigd naar aanleiding van ingediende zienswijzen. Wel is de plangrens van het uitwerkingsplan en exploitatieplan ambtshalve gewijzigd. Dit is gebeurd naar aanleiding van een nader uitgewerkt ontwerp van de infrastructuur. Deze paste niet geheel in het uitwerkingsplan c.q. exploitatieplan. De planwijziging zit in het deel aan de oostzijde van de A28, direct vanaf de A28 tot aan de eerste beoogde afslag. Naar aanleiding van de plangrenswijziging, is de taxatie van de inbrengwaarden en de exploitatieopzet in het exploitatieplan aangepast.

Tegen het ontwerpbestemmingsplan zijn twee zienswijzen ingediend. Het bestemmingsplan is gewijzigd naar aanleiding van de ingebrachte zienswijzen. De toelichting is aangevuld met een nadere beschrijving van het gebruik als militair oefenterrein. Verder zijn er ambtshalve enkele wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van het ontwerp. De verantwoording voor alle wijzigingen is terug te vinden in de Nota zienswijzen t.b.v. de aansluiting Assen TT en Oefenterrein Baggelhuizen.

De wijzigingen die zijn doorgevoerd zijn:

  • De toelichting van het bestemmingsplan is, in samenspraak met de provincie Drenthe, aangevuld met een beschrijving hoe omgegaan wordt met compensatie van bomen in het kader van de Boswet.

  • In hoofdstuk 5.3 Water stond onjuist vermeld dat ’De voorgenomen functiewijziging geen verdere invloed heeft op de waterhuishouding omdat er verder geen fysieke aanpassingen plaats zullen vinden.’ De nieuw aan te leggen infrastructuur gaat voor een deel over een hoofdwatergang van het waterschap heen, ter plekke ligt een peil-regulerend kunstwerk en een vispassage. Deze waterstaatskundige werken zullen daardoor op deze plek verdwijnen en worden in overleg met het waterschap in het ontwerp van de infrastructuur opnieuw ingepast. De toelichting is op dit punt aangepast.

  • Bijlage 7 ‘Uitgangspunten Waterhuishoudingsplan’ wordt verwijderd. Vanwege de conceptstatus en het detailniveau, hoort dit document niet thuis in een bestemmingsplan. Dit is afgestemd met het betreffende Waterschap.

Daarnaast zijn er twee zienswijzen buiten de inzagetermijn ingediend. Ingevolge artikel 6.14 van de Wro, in samenhang met artikel 3:16 van de Algemene wet bestuursrecht, zijn deze buiten beschouwing gelaten. De ingediende zienswijzen geven geen aanleiding voor een ambtshalve wijziging in het plan.

Crisis- en herstelwet

Op het hiervoor benoemde bestemmingsplan, uitwerkingsplan en exploitatieplan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat onder meer bijzondere procedurele bepalingen van toepassing zijn op de beroepsprocedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Crisis- en herstelwet kunt u raadplegen op www.wetten.overheid.nl. Assen-Zuid is een deelproject van de FlorijnAs, waarvoor onder de Crisis- en Herstelwet een structuurvisie is vastgesteld op 27 oktober 2011. De FlorijnAs is aangemerkt als een lokaal project met nationale betekenis, op grond van de Crisis en Herstelwet (Chw). In de Chw is een afdeling 7 van hoofdstuk 2 toegevoegd die voorziet in een versnelde uitvoering van lokale projecten met nationale betekenis.

Een deel van de aansluiting Assen TT valt momenteel buiten het plangebied van de FlorijnAs. Voor dit deel is artikel 1.1 Chw, lid 1, onder a van toepassing. Aanleg van wegen wordt genoemd in artikel 3.4 van de Bijlage I behorend bij de Chw. Het plangebied FlorijnAs wordt hierop aangepast bij de 5e tranche van de Crisis- en herstelwet.

Bestemmingsplan en bijbehorende stukken ter inzage

Het bestemmingsplan, uitwerkingsplan en exploitatieplan + de bijbehorende stukken liggen ter inzage vanaf 4 januari 2013, gedurende zes weken, bij de balie Vergunningen en Handhaving in het stadhuis, Noordersingel 33. U kunt het ook raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl en via een link op www.assen.nl.

Beroep

Vanaf de eerstvolgende dag na de dag van terinzagelegging (vanaf 4 januari 2013 gedurende zes weken) kan beroep worden ingesteld door:

  • degenen die tijdig zienswijzen bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht;

  • belanghebbenden die redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen of niet tijdig zienswijzen bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht;

  • belanghebbenden die bezwaar hebben gemaakt tegen de wijzigingen die door de gemeenteraad zijn aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Het beroep moet schriftelijk worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. De beroepsgronden moeten in het beroepschrift worden opgenomen en kunnen na afloop van de beroepstermijn (de termijn van ter inzagelegging van zes weken) niet meer worden aangevuld.

Het besluit tot vaststelling van de plannen treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om een voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Naar boven