Besluit van de Minister van Economische Zaken van 19 december 2013, nr. WJZ/13207348, houdende wijziging van het Instellingsbesluit topteams in de implementatiefase topsectorenbeleid

De Minister van Economische Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Minister en Staatssecretaris van Financiën, de Minister van Infrastructuur en Milieu en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Gelet op artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 6 van het Instellingsbesluit topteams in de implementatiefase topsectorenbeleid wordt als volgt gewijzigd:

A

In het eerste lid wordt ‘arbeidsduurfactor op 0,111’ vervangen door: arbeidsduurfactor op 0,222.

B

Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Aan de leden van de commissie benoemd als vertegenwoordiger vanuit het MKB wordt een vaste vergoeding per maand toegekend, waarbij de salarisschaal wordt vastgesteld op het maximum van schaal 16 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit burgerlijke rijksambtenaren 1984 en de arbeidsduurfactor op 0,222.

C

Na het tweede lid wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Indien er in een commissie twee of meer leden zijn benoemd als vertegenwoordiger vanuit het MKB, wordt de vergoeding bedoeld in het tweede lid evenredig over de betrokken leden verdeeld. De in het tweede lid bedoelde arbeidsduurfactor geldt als maximum voor de totale vergoeding.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 oktober 2013.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en in afschrift worden gezonden aan betrokkenen.

's-Gravenhage, 19 december 2013

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp.

TOELICHTING

In de Kabinetsbrief Voortgangsrapportage Bedrijvenbeleid zijn de resultaten weergegeven die tot nu toe met dit beleid zijn bereikt. Het kabinet is ervan overtuigd dat we met het bedrijvenbeleid op de goede weg zijn. Door dit met volle kracht door te zetten en verbeteringen door te voeren, zetten we koers op een concurrerend en duurzaam Nederland. In het kader van het onderdeel Topsectorenbeleid wordt een groot beroep gedaan op het enthousiasme en inzet van de leden van de topteams.

Tot dusver is ervan uitgegaan, dat de tijdbesteding van boegbeelden en MKB-leden in een topteam gemiddeld over de hele periode bezien een halve dag in de week zou vergen. Bovendien is aangenomen dat het tijdsbeslag zou verminderen naarmate het programma van een topteam in uitvoering zou zijn.

De praktijk van de afgelopen twee jaar leert echter, dat een halve dag te optimistisch is ingeschat. Dat heeft onder meer te maken met de verantwoordelijkheid van de topteams voor de programmering van R&D-activiteiten de doorsnijdende thema’s (human capital agenda, internationale agenda, maatschappelijke thema’s) en de rol om hun achterbannen (MKB-bedrijfsleven) goed aangesloten en actief te houden bij het topsectorenbeleid.

Daarnaast doet de Minister van Economische Zaken ook regelmatig een beroep op boegbeelden en MKB-leden van topteams om tijd te besteden aan allerlei activiteiten (ronde tafel gesprekken, periodiek overleg met boegbeelden) die met de uitvoering van het topsectorbeleid te maken hebben. Ook in de komende periode zal op topteams een extra beroep worden gedaan om de activiteiten een extra impuls te geven. Geconcludeerd kan dan ook worden dat het tijdsbeslag van de boegbeelden en de MKB-leden van een topteam de halve dag overtreft. Dit besluit voorziet in een verhoging van de vergoeding aan genoemde leden tot uitdrukking komend in de verhoging van de arbeidsduurfactor. Verhoging van de vergoeding doet meer recht aan wat werkelijk aan tijd wordt besteed.

Daarnaast wordt het Instellingsbesluit topteams in de implementatiefase van het topsectorenbeleid zodanig aangepast dat het toekennen van vergoeding aan de vertegenwoordiger vanuit het MKB meer inzichtelijk is. Bij toekomstige benoemingen zal de desbetreffende persoon in het benoemingsbesluit namelijk worden aangewezen als vertegenwoordiger vanuit het MKB. Indien er twee of meer vertegenwoordigers vanuit het MKB in een topteam zijn benoemd, dan wordt de vergoeding evenredig over de betrokken leden verdeeld. De arbeidsduurfactor voor vergoeding aan een vertegenwoordiger vanuit het MKB geldt als maximum voor de totale vergoeding.

Van de topteams in de huidige samenstelling worden de volgende leden als vertegenwoordiger vanuit het MKB beschouwd:

Topteam Agro-Food:

dhr. ir. J.C.M. van Rijsingen, te Helmond.

Topteam Chemie:

dhr. dr. ir. B.J. Lommerts, te Heerhugowaard.

Topteam Creatieve Industrie:

dhr. J. van Erp, te Halfweg.

Topteam Energie:

dhr. F. Pentinga, te Arnhem.

Topteam Higtech Systemen en Materialen:

dhr. ir. M.H. Hendrikse, te Nuenen.

Topteam Life Sciences & Health:

dhr. L. de Jong, te Den Haag.

dhr. drs. J.G.C.P. Schikan, te Leiden.

Topteam Logistiek:

dhr. R.J. Vat, te Hendrik-Ido-Ambacht.

Topteam Tuinbouw en Uitgangsmaterialen:

dhr. ing. J.W. Breukink, te Venhuizen

Topteam Water:

dhr. ir. W. Buijs, te Rotterdam.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp.

Naar boven