Logo HeusdenGemeente Heusden –Ontwerp verkeersbesluit –geslotenverklaring voor gemotoriseerd verkeer Vismarkt en instellen vergunninghoudersgebied –vesting Heusden

Ons kenmerk: ontwerp verkeersbesluit 2013-25

Burgemeester en wethouders van Heusden,

Gelet op:

Artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994) ingevolge besluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap;

Artikel 15, lid 1 van de WVW, ingevolge de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat geschiedt krachtens een verkeersbesluit;

Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

Artikel 15, lid 2 van de WvW, ingevolge maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot een beperking op uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers geschiedt krachtens een verkeersbesluit;

De mandaatregeling van Heusden 2007 en het besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heusden van 28 april 2008 waarbij het nemen van permanente verkeersbesluiten is gemandateerd aan de behandelend ambtenaar.

Uit het oogpunt van:

Het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;

Overwegende dat:

Al vele jaren is de parkeerproblematiek in de vesting Heusden bij bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden een terugkerend onderwerp van gesprek is.

In de raadsvergadering van 14 februari 2012 is besloten om verbeteroplossingen voor de parkeerproblematiek in de vesting Heusden gefaseerd uit te voeren.

Fase I, is mede door het aanbrengen van extra parkeerplaatsen binnen de vesting naar volle tevredenheid van zowel bewoners als ondernemers, grotendeels voltooid.

Op drukke zondagen wordt door bewoners, ondernemers en bezoekers nog steeds parkeeroverlast ervaren in de vesting Heusden. Naast het gebruik van de parkeervakken door bewoners, worden de parkeervakken dan ook gebruikt door vestingbezoekers (toeristen, horeca- en winkelbezoekers/personeel en watersporters). Juist op deze piekmomenten leidt dit tot een overbelasting van de parkeercapaciteit in de vesting en ontstaat er overlast door zoekverkeer en foutparkeerders. Door de hoge parkeerdruk kunnen de parkeervakken op dat moment niet meer gebruikt worden door bewoners. Op deze piekmomenten zijn deze dan genoodzaakt buiten de vesting te parkeren of op een flinke loopafstand van de woning.

Burgemeester en wethouders hebben dan ook op 17 december 2013 besloten parkeermaatregelen te benoemen voor de lange termijn (fase II).

De historische waarde van de markt kan beter beleefd worden en de Vismarkt nodigt beter uit om er (langer) te verblijven als de Vismarkt autovrij is. Daarom heeft het college het voornemen een verkeersbesluit voor te bereiden om de Vismarkt op zondagmiddag tussen 12.00 uur en 18.00 uur gesloten te verklaren voor gemotoriseerd verkeer.

Op zondagmiddag mogen vergunninghouders tussen 12.00 uur en 18.00 uur niet langer meer parkeren op het Burchtplein, waardoor per saldo het aantal betaalde parkeerplaatsen voor bezoekers van de vesting niet afneemt.

Door op zondag tussen 12.00 uur en 18.00 uur alle parkeerplaatsen in de vesting Heusden (m.u.v. de betaalde parkeerplaatsen op het Burchtplein en de Botermarkt) op te nemen in een vergunninghoudersgebied, worden bewoners (en andere belanghebbenden) in de gelegenheid gesteld om in de nabijheid van hun bestemming te parkeren. Voor bezoekers zijn direct aan de buitenzijde van de vesting diverse gratis parkeerterreinen aanwezig. Bezoekers worden verwezen naar het parkeerterrein Tramhaven, Steenweg en Bakkersdam zodat de verkeers- en parkeerdruk binnen de vesting afneemt en het leefklimaat toeneemt.

Belangenafweging: Er wordt rekening gehouden met de belangen van ondernemers doordat bezoekers nog steeds in de gelegenheid worden gesteld om in de nabijheid van het centrum te parkeren.

Er wordt rekening gehouden met de belangen van bewoners doordat zij in de gelegenheid worden gesteld hun voertuig in de nabijheid van hun woning te parkeren.

Gehoord: Op 20 december 2012 en op 24 mei en 24 juni 2013 is gesproken met de bewoners- en ondernemersvereniging (vertegenwoordigen 40% van bewoners en 45 ondernemers).

Aangezien het ingrijpende verkeersmaatregelen betreft is gekozen voor de Uniforme Openbare Voorbereidingsprocedure. Hiermee worden alle belanghebbenden in de gelegenheid gesteld hun zienswijzen in te dienen, waarna burgemeester en wethouders een weloverwogen besluit kunnen nemen.

er is advies gevraagd aan de politie Oost-Brabant.

nemen gelet op het voorgaande, het volgende

BESLUIT

Het college van Heusden besluit:

1. de volgende besluiten voor te bereiden;

  • -De Vismarkt in Heusden op zondag tussen 12.00 uur en 18.00 uur gesloten te verklaren voor alle gemotoriseerd verkeer door het plaatsen van verkeersborden C12 van het RVV1990 Bijlage I e.e.a. conform bijgevoegde tekening;

  • -Alle parkeerplaatsen in de vesting Heusden (m.u.v. betaalde parkeerplaatsen op Burchtplein en Botermarkt) op zondag tussen 12.00 uur en 18.00 uur op te nemen in een vergunninghoudersgebied door het plaatsen van verkeersbord E9 (zone) en einde zonel en onderbord “zondag 12.00 uur-18.00 uur” e.e.a. conform bijgevoegde tekening.

    • 2.Op de genoemde besluiten de Uniforme Openbare Voorbereidingsprocedure van toepassing te verklaren.

Vlijmen, 17 december 2013

Namens het college van Heusden,

Team Ontwepbureau Openbare Ruimte

J.van der Borgh

MEDEDELINGEN

Op dit besluit is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van toepassing (afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht).

Bent u het niet eens met dit ontwerp-besluit? Dan kunt u uw zienswijze hierop binnen 6 weken kenbaar maken aan het college van burgemeester en wethouders (Postbus 41, 5250 AA Vlijmen). Wilt u uw zienswijze ondertekenen en ervoor zorgen dat het in ieder geval de volgende gegevens bevat:

  • -Uw naam en adres;

  • -De datum;

  • -Een omschrijving (of een kopie) van het ontwerp- besluit waarop u uw zienswijze indient;

  • -Argumenten van uw zienswijze.

Na de zienswijzenperiode neemt het college een definitief besluit. Dit besluit wordt gepubliceerd op de gemeentepagina. Tegen het definitieve besluit kan gedurende 6 weken beroep bij de rechtbank aan worden getekend.

Naar boven