Regeling van de Minister van Economische Zaken van 13 december 2013, nr. WJZ/13190173, houdende wijziging van de Handelsregisterregeling en de Regeling certificaten warmtekrachtkoppeling Elektriciteitswet 1998

De Minister van Economische Zaken

Gelet op artikel 58 van de Handelsregisterwet 2007 en artikel 31, zevende lid, van de Elektriciteitswet 1998;

Besluit:

ARTIKEL I

De Handelsregisterregeling wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 3, tweede lid, van de Handelsregisterregeling, wordt ‘het Fi-nummer’ vervangen door: een door een kamer toegekend uniek nummer als bedoeld in de Handelsregisterwet 2007.

ARTIKEL II

In Bijlage 2, behorende bij artikel 2, eerste lid, van de Regeling certificaten warmtekrachtkoppeling Elektriciteitswet 1998, wordt onder ‘1. Gegevens producent’ ‘j. Sofi-nummer’ vervangen door: j. Burgerservicenummer.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met op dezelfde dag dat de Wet basisregistratie personen in werking zal treden.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 13 december 2013

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Deze regeling strekt tot aanpassing van de Handelsregisterregeling en de Regeling certificaten warmtekrachtkoppeling Elektriciteitswet 1998 aan de Wet basisregistratie personen (Wbrp). De Wbrp vervangt de Wet gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (Wet GBA) en vormt het nieuwe wettelijke kader voor de basisregistratie personen. Deze wijzigingsregeling ziet op technische aanpassingen.

2. Aanpassing begrip Fi-nummer (Artikel I)

In het Aanpassingsbesluit basisregistratie personen, strekkende tot aanpassing van algemene maatregelen van bestuur aan de Wbrp, wordt het begrip Fi-nummer in het Uitvoeringsbesluit kostenverrekening en gegevensuitwisseling Wet waardering onroerende zaken vervangen omdat het Fi-nummer niet wettelijk geregeld is. De Handelsregeisterregeling wordt op dezelfde wijze aangepast in artikel I.

3. Aanpassing in verband met het vervallen van het sociaal-fiscaalnummer

(Artikel II)

In de Aanpassingswet basisregistratie personen is ervoor gekozen om het sociaal-fiscaalnummer (het sofi-nummer) uit de Nederlandse regelgeving te schrappen. Het sofi-nummer werd na de introductie van het burgerservicenummer nog slechts gehanteerd voor niet-ingezetenen. Omdat de Wbrp het mogelijk maakt om niet-ingezetenen in de basisregistratie personen in te schrijven en aanhen een burgerservicenummer toe te kennen, wordt het niet langer nodig geacht om voor deze groep een sofi-nummer te handhaven. Na het vervallen van het begrip sofi-nummer ligt het voor de hand de verwijzing naar het sofi-nummer in de Regeling certificaten warmtekrachtkoppeling Elektriciteitswet 1998 aan te passen (artikel II). Voor een nadere toelichting op het vervallen van het sociaal-fiscaalnummer wordt verwezen naar de memorie van toelichting bij het voorstel voor de Aanpassingswet basisregistratie personen (Kamerstukken II 2012/13, 33 555, nr. 3.).

4. Vaste verandermomenten

De inwerkingtredingsbepaling wijkt af van het in het Kabinetsstandpunt inzake Vaste Verandermomenten neergelegde uitgangspunt. De regeling ziet op technische aanpassingen aan de Wbrp. Met de inwerkingtreding wordt aangesloten op de inwerkingtreding van de Wbrp.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven