Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 16 december 2013, nr. WJZ/13209070, tot wijziging van de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten in verband met de opheffing van de beperkingsgebieden LPAI in Sint Annen en Scheemda

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 45, onderdeel a, van Richtlijn nr. 2005/94/EG van de Raad van 20 december 2005 betreffende communautaire maatregelen ter bestrijding van aviaire influenza en tot intrekking van Richtlijn 92/40/EEG (PbEU 2006, L10), en op de artikelen 17, 18, en 30, eerste en derde lid, van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2.1.1, onderdeel c, vervalt de zinsnede: ‘bijlage I of’.

B

In artikel 2.1.2 vervalt de zinsnede: ‘bijlage I of’.

C

Bijlage I vervalt.

D

Paragraaf 2.1 vervalt.

E

Bijlage II vervalt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 23 december 2013, met uitzondering van onderdelen D en E van artikel I, die in werking treden met ingang van 1 januari 2014.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 16 december 2013

De Staatssecretaris van Economische Zaken, namens deze: mr. dr. J.P. Hoogeveen MPA directeur-generaal van AGRO

TOELICHTING

Op 30 november 2013 is een beperkingsgebied ingesteld in Sint Annen (provincie Groningen) door middel van een wijziging van de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten. Op 10 december 2013 is op dezelfde wijze een beperkingsgebied ingesteld in Scheemda (provincie Groningen).

De aanleiding voor deze beperkingsgebieden met een straal van circa 1 kilometer rondom een pluimveebedrijf was de vondst van laagpathogeen aviaire influenza bij pluimvee in die bedrijven. In het beperkingsgebied in Sint Annen zijn geen andere pluimveebedrijven gelegen; in het beperkingsgebied Scheemda is een ander pluimveebedrijf gelegen. Dat bedrijf is onderzocht op de aanwezigheid van de dierziekte, maar daarbij is niets van belang aangetroffen.

Op 2 december respectievelijk 11 december 2013 heeft de eerste reiniging en ontsmetting van de desbetreffende pluimveebedrijven plaatsgevonden. Ingevolge artikel 45, onderdeel a, van Richtlijn 2005/94/EG kan het beperkingsgebied 21 dagen daarna worden opgeheven. De onderhavige regeling strekt daartoe.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, namens deze: mr. dr. J.P. Hoogeveen MPA directeur-generaal van AGRO

Naar boven