Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 12 december 2013, tot vaststelling van het aanvraagformulier Aanvraag Inschrijving van een kinderopvangvoorziening (dagopvang of buitenschoolse opvang) in het register buitenlandse kinderopvang en Aanvraag inschrijving van een gastouder in het register buitenlandse kinderopvang

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 10a, 2e lid van het Besluit registers kinderopvang, buitenlandse kinderopvang en peuterspeelzaalwerk;

Besluit:

Artikel 1

Het Aanvraagformulier voor opname van een kinderopvangvoorziening in het register buitenlandse kinderopvang, vastgesteld bij besluit van 31 juli 2013 en gepubliceerd in Staatscourant 2013, nr. 23093 wordt ingetrokken en vervangen door de bij dit besluit gevoegde bijlagen.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2014.

Dit besluit zal met toelichting en de bijlagen in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze, M.P. Flier.

TOELICHTING

Door middel van een aanvraagformulier kan een ouder die buiten Nederland, maar binnen de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte of Zwitserland, gebruik maakt van kinderopvang, bij de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een aanvraag indienen voor inschrijving van de kinderopvangvoorziening (dagopvang of buitenschoolse opvang) of een gastouder in het register buitenlandse kinderopvang. De aanvraag moet worden opgestuurd naar DUO, aangezien DUO vanaf 1 januari 2014 de behandeling van de aanvragen tot inschrijving in het register buitenlandse kinderopvang overneemt van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit hangt samen met het wijzigen van de regelgeving met betrekking tot het register buitenlandse kinderopvang per 1 januari 2014. De gewijzigde regelgeving leidt tot een wijziging van het aanvraagformulier. Voor de overzichtelijkheid is er voor gekozen om twee formulieren te maken, één voor de aanvraag tot inschrijving van een kinderopvangvoorziening (dagopvang of buitenschoolse opvang) en één voor de aanvraag tot inschrijving van een gastouder. De nieuwe formulieren worden hiermee vastgesteld en treden in werking per 1 januari 2014.

Inschrijving in het register buitenlandse kinderopvang vindt plaats indien het hierbij gepubliceerde aanvraagformulier volledig en juist is ingevuld, aannemelijk is gemaakt dat de kwaliteit van de kinderopvangvoorziening of gastouder naar aard en strekking overeenkomt met de op grond van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen gestelde regels en voor het gebruik van de opvang op grond van de wet in aanmerking kan worden gekomen voor kinderopvangtoeslag.

Met het onderhavige besluit worden het bij besluit van 31 juli 2013 (Staatscourant 2013, nr. 23093) vastgestelde aanvraagformulier en bijbehorende toelichting vervangen.

BIJLAGE I. AANVRAAG INSCHRIJVING VAN EEN KINDEROPVANGVOORZIENING (DAGOPVANG OF BUITENSCHOOLSE OPVANG) IN HET REGISTER BUITENLANDSE KINDEROPVANG

BIJLAGE II. AANVRAAG INSCHRIJVING VAN EEN GASTOUDER IN HET REGISTER BUITENLANDSE KINDEROPVANG

Naar boven