Tijdelijke regeling dyslexiezorg

Vastgesteld op 10 december 2013

NADERE REGEL NR/CU-540

Gelet op de artikelen 37, 38, 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de volgende regeling vastgesteld:

Artikel 1. Reikwijdte

Deze regeling is van toepassing op zorgaanbieders die dyslexiezorg1 als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (Zvw) leveren.

Artikel 2. Doel van de regeling

Het doel van deze regeling is het bevorderen van een zorgvuldige registratie en declaratie van dyslexiezorg.

Artikel 3. Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. zorgaanbieder:

de natuurlijke persoon of rechtspersoon die beroeps- of bedrijfsmatig gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg verleent;

b. hoofdbehandelaar:
  • 1. orthopedagogen-generalist die geregistreerd zijn bij de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijsdeskundigen (NVO) en

  • 2. kinder- en jeugdpsychologen, die geregistreerd zijn bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).

  • 3. hoofdbehandelaars in de GGZ die BIG-geregistreerd zijn en een GGZ-specifieke opleiding hebben gevolgd, zijnde:

    • i. Psychiater

    • ii. Klinisch psycholoog

    • iii. Klinisch neuropsycholoog

    • iv. Psychotherapeut

    • v. Specialist ouderengeneeskunde

    • vi. Verslavingsarts in profielregister KNMG

    • vii. Klinisch geriater

    • viii. Verpleegkundig specialist GGZ

    • ix. GZ-psycholoog

c. dyslexiezorg:

zorg als omschreven in artikel 2.5a van het Besluit zorgverzekering. Dyslexiezorg omvat zorg gericht op diagnostiek en behandeling van enkelvoudige ernstige dyslexie bij kinderen van zeven jaar of ouder die basisonderwijs volgen en die wordt verricht conform het Protocol ‘Dyslexie, diagnostiek en behandeling’ (Blomert 2006).

Artikel 4. Algemene bepalingen

De Regeling ‘Gespecialiseerde GGZ’, is van toepassing op zorgaanbieders van dyslexiezorg.

In aanvulling hierop zijn onderstaande verplichtingen van toepassing.

Artikel 5. Aanvullende bepalingen

  • 1. Registratie van dyslexiezorg vindt plaats onder de productgroep ‘Overige stoornissen in de kindertijd’ van de behandeltabel van de productstructuur DBC’s GGZ. Deze vorm van dyslexiezorg dient als volgt te worden getypeerd:

    • a. primaire diagnose: op as 1 van DSM-IV-TR dient ‘leesstoornis’ geregistreerd te worden;

    • b. nevendiagnosen: er mag geen sprake zijn van een nevendiagnose op as 1 of 2;

    • c. overige diagnosen: er dient op as 3 ‘diagnose op As3 enkelvoudig’ geregistreerd te worden. De overige assen (as 4 en as 5) hebben geen verdere specificaties; deze dienen ingevuld te worden naar de mate van functioneren en zorgverzwarende psychosociale factoren.

  • 2. Als de zorgverlening enkel bestaat uit diagnostiek, dient deze te worden geregistreerd dan wel ingedeeld in de bijzondere productgroep ‘Diagnostiek’.

  • 3. In de prestatiebeschrijving van dyslexiezorg (zie artikel 3 van de beleidsregel ‘Dyslexiezorg’) wordt gesproken over ‘kinderen van zeven jaar en ouder die basisonderwijs volgen’. Hier moet onder verstaan worden dat:

    • a. de initiële DBC altijd geopend dient te worden als het te behandelen kind zeven jaar of ouder is en basisonderwijs volgt.

    • b. indien het betreffende kind tijdens de behandeling dan wel tijdens de looptijd van de initiële DBC, de overstap maakt naar het voortgezet onderwijs, blijft een zorgaanbieder als bedoeld in artikel 5 gerechtigd de geleverde dyslexiezorg te registreren en te declareren met gebruikmaking van die initiële DBC. Een overstap naar het voortgezet onderwijs houdt dus niet noodzakelijkerwijs in, dat de dyslexiebehandeling moet worden gestopt en de reeds geopende DBC bijgevolg moet worden gesloten.

    • c. indien de maximale looptijd van de initiële DBC (365 dagen) is verstreken, het betreffende kind inmiddels de overstap heeft gemaakt naar het voortgezet onderwijs, en de behandelend zorgaanbieder desalniettemin van mening is, dat de lopende dyslexiebehandeling moet worden gecontinueerd, is die zorgaanbieder, mits behorend tot een van de categorieën genoemd in artikel 5 gerechtigd een vervolg DBC te openen en deze (na

    sluiting) te declareren.

Artikel 6. Intrekking oude regeling

Gelijktijdig met inwerkingtreding van deze regeling wordt de regeling ‘Tijdelijke regeling dyslexiezorg’, met kenmerk NR/CU-523 ingetrokken.

Deze regeling vervangt de reeds vastgestelde maar nog niet in werking getreden regeling ‘Tijdelijke regeling dyslexiezorg‘ met kenmerk NR/CU-531.

Artikel 7. Overgangsbepaling

De regeling ‘Tijdelijke regeling dyslexiezorg’ met kenmerk NR/CU-523 blijft van toepassing op gedragingen (handelen en nalaten) van zorgaanbieders die onder de werkingssfeer van die regeling vielen en die zijn aangevangen – en al dan niet beëindigd – in de periode dat die regeling gold.

Artikel 8. Slotbepalingen

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2014 en vervalt met ingang van 1 januari 2015.

Deze regeling zal, overeenkomstig artikel 20, tweede lid, onder a, van de Wmg, in de Staatscourant worden gepubliceerd.

Deze regeling kan worden aangehaald als ‘Tijdelijke regeling dyslexiezorg’.

Nederlandse Zorgautoriteit, T.W. Langejan voorzitter Raad van Bestuur

TOELICHTING

Algemeen

De diagnostiek en behandeling van dyslexie voor kinderen valt per 1 januari 2009 onder de aanspraken van de Zorgverzekeringswet. Het betreft zorg in verband met ernstige dyslexie aan kinderen van zeven jaar of ouder die basisonderwijs volgen.

Dyslexiezorg is een eigenstandige aanspraak in het kader van de Zorgverzekeringswet. Het Ministerie van VWS heeft gekozen voor een ingroeimodel. In 2009 behoort alleen dyslexiezorg aan kinderen van 7 en 8 jaar tot de te verzekeren prestatie. Tot 2013 wordt elk kalenderjaar deze leeftijdsgrens met één jaar opgetrokken, totdat in 2013 de zorg wordt vergoed voor kinderen tussen de 7 en 13 jaar (zie ook artikel 2.5a, tweede lid, van het Besluit zorgverzekering). Na 2013 wordt niet meer voorzien in verhoging van de leeftijdsgrens.

Deze beleidsregel komt tot stand op basis van een aanwijzing van de Minister van VWS gedateerd 18 december 2008 (kenmerk CZ CGG 2902762). Volgens de toelichting bij de aanwijzing dient dyslexiezorg te worden verleend volgens het ‘Protocol Dyslexie, diagnostiek en behandeling’ (Blomert 2006).

De aanwijzing bepaalt dat de dyslexiezorg wordt onder gebracht in de productstructuur DBC GGZ. De aanwijzing biedt de mogelijkheid dat aan alle zorgaanbieders in de tweedelijns curatieve2 geestelijke gezondheidszorg, die als hoofdbehandelaar kunnen worden aangemerkt, een titel wordt verleend om Wmg-tarieven in rekening te brengen voor dyslexiezorg.

In de aanwijzing schrijft de Minister dat van VWS dat zij het mogelijk wil maken dat de orthopedagoog-generalist en de kinder- en jeugdpsycholoog de dyslexiezorg in rekening kan brengen. Deze zorgaanbieders zijn echter niet ingeschreven in het BIG-register en konden daarom niet worden aangemerkt als hoofdbehandelaar. De Minister heeft blijkens de parlementaire behandeling van de aanwijzing ter bevordering van de kwaliteit van de te leveren zorg de NZa verzocht het recht tot declareren te koppelen aan registratie bij hun eigen beroepsorganisatie. De NZa heeft ervoor gekozen ook deze groep zorgaanbieders middels een ambtshalve vast te stellen tariefbeschikking een declareertitel voor geleverde dyslexiezorg te verschaffen.

Uit de brief van 2 juli 2013 (kenmerk 129353-106301 CZ) en 15 juli 2013 (kenmerk 130562-106549-CZ) blijkt dat de Minister van VWS het mogelijk maakt de beleidsregel Dyslexiezorg te verlengen tot en met 31 december 2014. Reden hiervoor is dat de uitkomsten van de beleidsevaluatie met betrekking tot de dyslexiezorg, niet heeft geleid tot aanpassing van de regels. Daarnaast is de Minister voornemens om in het kader van de Jeugdwet dyslexiezorg per 2015 over te hevelen naar de gemeenten.

Vanaf 2014 wordt voor dyslexiezorg de bekostigingssystematiek van de gespecialiseerde GGZ gebruikt. Naast de orthopedagoog-generalist en de kinder- en jeugdpsycholoog zijn de volgende beroepsgroepen aangemerkt als hoofdbehandelaar: BIG-geregistreerde zorgaanbieders in de GGZ die een GGZ-specifieke opleiding hebben gevolgd, zijnde: psychiater, klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog, psychotherapeut, specialist ouderengeneeskunde, verslavingsarts in profielregister KNMG, klinisch geriater, verpleegkundig specialist GGZ en GZ-psycholoog. De NZa heeft voor deze laatstgenoemde beroepsgroepen ambtshalve een tariefbeschikking vastgesteld.

Artikelsgewijs

Artikel 1

De reikwijdte van deze regeling strekt zich uit tot de in artikel 3, lid b, nader gespecificeerde hoofdbehandelaars, die bij tariefbeschikking het recht hebben gekregen om de in artikel 3, lid c, van deze regeling omschreven dyslexiezorg te declareren.

Artikel 4

De zorgaanbieder dient deze dyslexiezorg te registreren, valideren, declareren en te informeren met inachtneming van de bepalingen in deze regeling en de regeling ‘Gespecialiseerde GGZ’.

Artikel 5

Ook is van belang dat de zorgaanbieder bij de registratie voor dyslexiezorg de juiste typering hanteert. Indien er dyslexie wordt geleverd, zal dit inzichtelijk zijn via de diagnoseclassificatie met als code 017.


X Noot
1

Een omschrijving van wat onder dyslexiezorg in het kader van de Zvw wordt

verstaan, wordt gegeven in artikel 2.5a van het Besluit zorgverzekering.

X Noot
2

In de aanwijzing wordt gesproken over tweedelijns curatieve GGZ. Per 2014 is er sprake van gespecialiseerde GGZ vanwege de invoering van de basis GGZ.

Naar boven