Logo Amsterdam - Zuid
Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Buitenveldert 2013, Amsterdam - Zuid

Het dagelijks bestuur van Stadsdeel Zuid maakt bekend, overeenkomstig artikel 3.8 leden 3 en 4 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro), dat de deelraad van Stadsdeel Zuid op 28 november 2013 het bestemmingsplan Buitenveldert 2013 gewijzigd heeft vastgesteld. Daarbij is bepaald dat voor de locatie van de geometrisch planobjecten gebruik is gemaakt van een ondergrond die is ontleend aan de GBKN, versie december 2011.

De deelraad heeft daarnaast besloten om geen exploitatieplan vast te stellen, als bedoeld in artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening.

Plangrenzen

De plangrenzen van het ontwerpbestemmingsplan Buitenveldert 2013 zijn als volgt.

Aan de noordzijde wordt het plangebied begrensd door het plangebied van het bestemmingsplan Jachthavenweg e.o. en de grens van het grootstedelijk gebied Zuidas: grofweg loopt de noordelijke grens van het plangebied over de Koenenkade, Amstelveenseweg, Overijsselweg, A.J. Ernststraat, Buitenveldertselaan, De Boelelaan en langs de noordzijde van het Amstelpark tot aan Ring A10 Zuid. Aan de oostzijde wordt het plangebied begrensd door de stadsdeelgrens, die in het midden van de Amstel ligt. Aan de zuidzijde en de westzijde wordt het plangebied begrensd door de gemeentegrens met Amstelveen. Aan de zuidzijde is deze grens gelegen in het midden van het water dat zich direct ten zuiden van de Kalfjeslaan bevindt en aan de westzijde ligt de gemeentegrens ten westen van de museumspoorlijn, parallel aan de Amstelveenseweg.

Achtergrond

Voor het plangebied Buitenveldert 2013 is een deel van de bestemmingsplannen ouder dan 10 jaar en vormen deze plannen geen actueel toetsingskader meer. Artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) bepaalt dat een bestemmingsplan eens per 10 jaar herzien dient te worden. Daarmee wordt een actueel toetsingskader voor ruimtelijke en functionele ontwikkelingen gewaarborgd. Een andere aanleiding tot het herzien van de bestemmingsplannen vormt het uitgangspunt van de Wro bestemmingsplannen gestandaardiseerd en digitaal op te stellen.

Geen bezwaar hogere instanties

Op grond van artikel 3.8 lid 4 van de Wet ruimtelijke ordening is het vaststellingsbesluit van het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan toegezonden aan het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I), Rijkswaterstaat Dienst Noord-Holland en Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Holland (GS). Geen van deze instanties heeft te kennen gegeven bezwaar te hebben tegen de publicatie van het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan.

Amendementen

Tijdens de vaststelling door de stadsdeelraad, zijn twee amendementen aangenomen (A060-2013 en A074-2013), die beide wijzigingen ten opzichte van het ter vaststelling aangeboden bestemmingsplan inhouden. De uitwerking van deze amendementen leidt tot de volgende wijzigingen:

  • In de regels wordt bij artikel 16.3.1 onder a het percentage van 10% gewijzigd naar 6% en wordt de zinsnede “het totale oppervlak van het bouwwerk” gewijzigd naar “de oppervlakte van het gebouw”;

  • In de regels wordt bij artikel 16.2.3 onder b het getal “4,5” gewijzigd naar “3,5”.

Gewijzigde vaststelling

  • Het bestemmingsplan Buitenveldert 2013 is ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan gewijzigd vastgesteld. Een aantal ingediende zienswijzen hebben aanleiding gegeven tot wijzigingen in het bestemmingsplan. Ook zijn er enkele ambtshalve aanpassingen doorgevoerd. De belangrijkste wijzigingen die zijn doorgevoerd, betreffen:

  • De Gemengd – 1 en Gemengd – 4 bestemmingen zijn samengevoegd tot 1 bestemming (Gemengd – 3 (buurtvoortzieningen)) en de overige Gemengd – bestemmingen zijn omgenummerd;

  • Er is een nieuw artikel Centrum opgenomen in de regels en verbeelding, ten behoeve van het mogelijk maken van de uitbreiding van het winkelcentrum Gelderlandplein;

  • De ontwikkelplannen op het Tennispark Buitenveldert 2013 zijn uit de verbeelding en regels gehaald en de bestaande situatie i.c.m. de bestaande rechten zijn in het vastgestelde bestemmingsplan opgenomen;

  • De sloopregeling uit de dubbelbestemming Waarde – Cultuurhistorie is aangepast;

  • Het pand Van Heenvlietlaan 220 krijgt de bestemming Wonen;

  • Het omzetten van het bouwrecht voor de woningen langs de Amstelveenseweg van een maximum bebouwingspercentage per perceel naar het intekenen van een bouwvlak op de verbeelding.

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan door de deelraad van Stadsdeel Zuid is de ‘Nota van wijzigingen ontwerpbestemmingsplan Buitenveldert 2013’, waarin alle wijzigingen zijn aangegeven, vastgesteld. Voor een volledig overzicht van de wijzigingen die tussen het ontwerpbestemmingsplan en het vastgestelde bestemmingsplan zijn aangebracht, wordt verwezen naar de Nota van wijzigingen ontwerpbestemmingsplan Buitenveldert 2013.

Terinzagelegging

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan ligt voor een ieder zes weken ter inzage met ingang van maandag 16 december 2013 tot en met maandag 27 januari 2014.

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan Buitenveldert 2013 is als volgt digitaal raadpleegbaar en beschikbaar:

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan kan tevens (in PDF) bekeken worden via onze internetsite www.zuid.amsterdam.nl/bestemmingsplannen , onder ’75 Buitenveldert 2013’.

De stukken kunt u ook inzien bij onze informatiecentra op de stadsdeelkantoren President Kennedylaan 923 en Burgerweeshuispad 301, geopend op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur en op de donderdag tot 20.00 uur.

Beroep

Tegen het vaststellingsbesluit kan binnen de termijn van tervisielegging beroep worden ingesteld bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA te Den Haag. Meer informatie staat op de website van de Raad van State: www.raadvanstate.nl .

Beroep bij de Raad van State kan worden ingesteld door:

  • belanghebbenden die tijdig zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan bij de deelraad kenbaar hebben gemaakt, dan wel door belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen op het ontwerp bestemmingsplan bij de deelraad kenbaar te hebben gemaakt;

  • een ieder als het gaat om de wijzigingen die de deelraad heeft aangebracht in het vastgestelde plan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Het besluit van de deelraad treedt in werking daags na afloop van bovengenoemde termijn, tenzij binnen de beroepstermijn in samenhang met een ingediend beroep een afzonderlijk verzoek om een voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzitter van bovengenoemde afdeling van de Raad van State. Het besluit treedt dan niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Amsterdam, 12 december 2013

Het dagelijks bestuur van Stadsdeel Zuid Y. Jakobs waarnemend stadsdeelsecretaris

P.P.J. Slettenhaar stadsdeelvoorzitter

Naar boven