Logo Schagen
Vaststelling bestemmingsplan ‘Landelijk gebied Harenkarspel’, gemeente Schagen

Burgemeester en wethouders van Schagen maken op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad van de voormalige gemeente Harenkarspel in zijn vergadering van 18 december 2012 het bestemmingsplan ‘Landelijk gebied Harenkarspel’ gewijzigd heeft vastgesteld.

Het bestemmingsplan

Het plangebied bestaat uit het gehele grondgebied van de voormalige gemeente Harenkarspel met uitzondering van de dorpskernen, bedrijventerreinen en grotere recreatieterreinen. Voor deze gebieden bestaan afzonderlijke bestemmingsplannen. Wel is in het bestemmingsplan een aantal grotere bebouwingsconcentraties en dorpslinten opgenomen, zoals Schoorldam, Stroet, ’t Rijpje en Groenveld.

Gewijzigde vaststelling

Het bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerp gewijzigd vastgesteld. De wijzigingen zijn opgenomen in de nota van zienswijzen en de nota ambtshalve wijzigingen.

Provinciale reactieve aanwijzing

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben bij besluit van 22 januari 2013 besloten voor het bestemmingsplan ‘Landelijk gebied Harenkarspel’ een reactieve aanwijzing te geven ten aanzien van artikel 3.3 onder f van de planregels, de mogelijkheid van het oprichten en opschalen van windturbines op de strook langs de N245 en de mogelijkheid van bebouwing van 100% van het bestemmingsvlak van niet-agrarische bedrijven. De reactieve aanwijzing heeft tot gevolg dat deze onderdelen geen deel meer uitmaken van het door de raad vastgestelde bestemmingsplan.

Tervisielegging

Het raadsbesluit, het vastgestelde bestemmingsplan (gewijzigd), de hierbij behorende stukken (inclusief de nota zienswijzen en nota ambtshalve wijzigingen) en de reactieve aanwijzing liggen met ingang van maandag 18 februari 2013 tot en met maandag 1 april 2013 (zes weken)ter inzage in het gemeentehuis, Laan 19 te Schagen.

Het bestemmingsplan is ook in te zien via de website van de gemeente Schagen (www.schagen.nl) of de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Het kenmerk van het bestemmingsplan is: NL.IMRO.0395.BPLGH2009-VA01.

De reactieve aanwijzing is te raadplegen op de websites van de gemeente Schagen en van de provincie (www.noord-holland.nl) of www.ruimtelijkeplannen.nl. Het kenmerk van de aanwijzing is: NL.IMRO.9927.RALGHARENK130122-0001.

Beroep tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan

Tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, met uitzondering van die gedeelten die onder het reactieve aanwijzingsbesluit vallen, kan van 19 februari 2013 tot en met 1 april 2013 beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State worden ingesteld. Van deze mogelijkheid kunnen gebruik maken:

  • een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht;

  • een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest zijn zienswijze tegen het ontwerp-bestemmingsplan naar voren te brengen;

  • een belanghebbende voor zover het beroep wordt ingesteld tegen de wijzigingen die de raad bij de vaststelling in het plan heeft aangebracht (zoals aangegeven in de nota zienswijzen en de nota ambtshalve wijzigingen).

Het beroepschrift moet gestuurd worden naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift moet zijn ondertekend en bevat tenminste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het gericht is en de gronden van het beroep.

Inwerkingtreding bestemmingsplan

Ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, met uitzondering van de onderdelen die zijn opgenomen in de reactieve aanwijzing van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, in werking met ingang van de dag na die waarop de hiervoor genoemde beroepstermijn afloopt. Gedurende de beroepstermijn kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. In dat geval treedt het besluit niet in werking totdat op het verzoek is beslist.

Beroep tegen de reactieve aanwijzing

Op grond van het bepaalde in artikel 8.2 Wet ruimtelijke ordening kunnen belanghebbenden tot en met 1 april 2013 rechtstreeks beroep instellen tegen de reactieve aanwijzing van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Ook ten aanzien van de reactieve aanwijzing hebben belanghebbenden de mogelijkheid om, indien een spoedeisend belang dit vereist, binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimte van de gemeente Schagen via telefoonnummer (0224) 210 400.

Schagen, 13 februari 2013

Naar boven