Mededeling wijziging achtervang Nationale Hypotheek Garantie, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

De Minister voor Wonen en Rijksdienst

Deze mededeling volgt uit de aankondiging dat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) per 1 januari 2015 een premie van 0,15% van nieuwe geborgde leningen zal afdragen aan het Rijk als vergoeding voor het achtervangrisico (32 847, nr. 96). Het WEW beheert en voert de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uit.

Vanaf 1 januari 2011 draagt het Rijk de volledige achtervang voor de NHG. De volledige rijksachtervang geldt alleen voor nieuwe garanties vanaf 1 januari 2011. Voor garanties die tot en met 31 december 2010 zijn verstrekt blijft de oude verdeling tussen het Rijk en de gemeenten – ieder voor 50% – gelden bij het inroepen van de achtervang.

Het totale bedrag aan garanties dat door de overheid is afgegeven, is over de jaren flink opgelopen. Een vergoeding voor achtervangrisico’s past in het rijksbeleid ten aanzien van overheidsgaranties. Met het WEW is afgesproken om de vergoeding voor het Rijk per 1 januari 2015 te laten ingaan.

De huidige achtervangfunctie van het Rijk is vastgelegd in een overeenkomst tussen het WEW en het Rijk. De achtervangovereenkomst bevat nog geen bepaling dat het Rijk een vergoeding kan vragen voor de rol van achtervang en dient derhalve gewijzigd te worden. In de te wijzigen achtervangovereenkomst wordt de verplichting tot betaling van een achtervangvergoeding opgenomen. De hoogte van de vergoeding en overige voorwaarden worden in een nadere overeenkomst vastgelegd.

In de huidige achtervangovereenkomst is een procedure voorgeschreven voor de wijziging daarvan. Ingevolge een invoeringstermijn kan de gewijzigde overeenkomst niet eerder ingaan dan een jaar na de datum waarop hiervan mededeling is gedaan in de Staatscourant. Deze mededeling strekt ertoe de gewijzigde achtervangovereenkomst per 1 januari 2015 in te laten gaan.

De voorgenomen achtervangovereenkomst tussen het Rijk en het WEW zal na deze mededeling te raadplegen zijn op www.rijkoverheid.nl (onderwerp Koopwoning) en www.nhg.nl .

’s-Gravenhage, 13 december 2013

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok

Naar boven