Logo Noord-Brabant
Goedkeuring projectplan Dijkkruising Rosmalense Aa, Noord-Brabant

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant hebben van het algemeen bestuur van waterschap Aa en Maas het verzoek ontvangen tot goedkeuring van het projectplan Dijkkruising Rosmalense Aa te Empel. GS hebben op 17 december 2013 besloten het plan goed te keuren.

Projectplan

In samenhang met het omleggen van de Zuid-Willemsvaart wordt op initiatief van de gemeente ’s-Hertogenbosch een ecologische verbindingszone aangelegd. Deze ecologische verbindingszone krijgt zijn vorm in de aanleg van de Rosmalense Aa. Deze verbindt de rivier De Aa met de Maas. De ecologische verbindingszone verbetert onder meer de mogelijkheid voor vismigratie. Om de Rosmalense Aa met de Maas te verbinden dient deze de Empelsedijk te kruisen ter hoogte van Sluis Empel. Het projectplan voorziet in de aanleg van een duiker en een vispassage om deze dijkkruising mogelijk te maken. Dit projectplan is conform artikel 5.4 van de Waterwet door de beheerder van de waterkering, waterschap Aa en Maas, op 13 december 2013 vastgesteld.

Uitvoeringsbesluiten: vergunningen en ontheffingen

Om het projectplan uit te kunnen voeren heeft het waterschap ook nog andere vergunningen en ontheffingen aangevraagd. De betreffende bevoegde gezagen hebben de volgende besluiten genomen:

  • Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente ’s-Hertogenbosch:

    • Omgevingsvergunning voor de bouw van de dijkkruising

  • De Minister van Infrastructuur en Milieu:

    • Watervergunning voor aanleg van de vispassage

  • De Minister van Economische Zaken:

    • Ontheffing Flora- en faunawet

Procedure

GS bevorderen op grond van de Waterwet de coördinatie van de besluiten. Dat betekent dat de bekendmaking van (ontwerp-)besluiten, de gelegenheid tot het naar voren brengen van zienswijzen daarop en het indienen van beroep daartegen voor de verschillende besluiten gelijktijdig plaatsvindt.

Het ontwerp-projectplan, het bijbehorende besluit inzake de m.e.r.-beoordeling en de ontwerp-vergunningbesluiten hebben vanaf 23 juli 2013 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend.

Stukken inzien

De besluiten en bijbehorende relevante stukken liggen ter inzage van 23 december 2013 tot en met 3 februari 2014. De stukken kunnen op werkdagen worden ingezien bij de volgende instanties op de daar gebruikelijke openingstijden:

  • in het informatiecentrum Stadskantoor, Wolvenhoek 1 te ’s-Hertogenbosch;

  • in de bibliotheek van het provinciehuis, Brabantlaan 1 te ’s-Hertogenbosch;

  • op het kantoor van waterschap Aa en Maas, Pettelaarpark 70 te ’s-Hertogenbosch.

Vanaf het moment van terinzagelegging zijn de stukken te bekijken op de internetsite:

www.brabant.nl/RosmalenseAa .

Beroep

Tegen het goedkeuringsbesluit en de vergunning-/ontheffingbesluiten kan beroep worden ingesteld door belanghebbenden. Op grond van artikel 6:13 van de Awb kan geen beroep worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen zienswijze naar voren heeft gebracht.

Beroep kan tot en met 3 februari 2014 worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA in Den Haag. Het beroepschrift moet uw naam en adres bevatten, duidelijk maken tegen welk besluit u beroep instelt en gemotiveerd worden, ondertekend zijn en voorzien zijn van een datum.

Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet. Indien beroep is ingesteld en er bovendien een spoedeisend belang is, kan een voorlopige voorziening worden gevraagd. Dit verzoek moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd. Voor het indienen van een beroepschrift en/of verzoekschrift om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Crisis- en herstelwet

Op het projectplan is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat belanghebbenden in het beroepschrift gemotiveerd moeten aangeven welke beroepsgronden worden aangevoerd. Na afloop van de termijn kunnen geen (aanvullende) beroepsgronden meer worden aangevoerd. Geeft u in het beroepschrift aan dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Nadere informatie

Voor nadere informatie over het goedkeuringsbesluit en de procedure kunt u contact opnemen met mevrouw mr. M.W.T. van Opzeeland van de provincie Noord-Brabant, tel. 073 - 680 8160 en over de inhoud van het projectplan met de heer P. Oomens van waterschap Aa en Maas tel. 073-6156825.

's-Hertogenbosch, december 2013

Naar boven