Besluit van de Minister van Economische Zaken en de Minister van Financiën van 30 december 2013, nr. WJZ/13204604, tot instelling van het baten-lastenagentschap Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

De Minister van Economische Zaken en de Minister van Financiën,

Handelende in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

Gelet op artikel 10, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2001 en artikel 6 van de Regeling agentschappen;

Besluiten:

Artikel 1

Er is een Rijksdienst voor Ondernemend Nederland die ressorteert onder de Minister van Economische Zaken.

Artikel 2

  • 1. Aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wordt de status van baten-lastenagentschap als bedoeld in artikel 10, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2001 verleend.

  • 2. De tenaamstelling van het baten-lastenagentschap komt te luiden: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Artikel 3

Het Instellingsbesluit baten-lastendienst Agentschap NL en het Instellingsbesluit baten-lastendienst Dienst Regelingen worden ingetrokken.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2014.

Artikel 5

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit baten-lastenagentschap Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

‘s-Gravenhage, 30 december 2013

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

TOELICHTING

Bij brief van 19 september 2013 is aan de Tweede Kamer het voornemen kenbaar gemaakt om met ingang van 1 januari 2014 bij het Ministerie van Economische Zaken een nieuw agentschap in te stellen als baten-lastenagentschap (Kamerstuk 33 744, nr. 1). Conform artikel 10 van de Comptabiliteitswet 2001 is de procedure in verband met de instelling doorlopen.

Het nieuwe agentschap met de naam Rijksdienst voor Ondernemend Nederland behelst een fusie van Agentschap NL en Dienst Regelingen. Dit is een gevolg van de samenvoeging van het voormalig Ministerie van Economische Zaken (waartoe Agentschap NL behoorde) en het voormalig Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (waartoe Dienst Regelingen behoorde) en het sluit aan bij het Uitvoeringsprogramma Compacte Rijksdient (project 11) waarbij de verstrekking van subsidies wordt geclusterd. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wordt hiermee het agentschap voor de uitvoering van zowel nationaal als Europees beleid gericht op ‘ondernemend Nederland’.

Door de samenvoeging van de agentschappen ontstaat één sterk agentschap voor de uitvoerende dienstverlening naar het bedrijfsleven op de domeinen Innovatie, Duurzaamheid, Landbouw en Internationale Samenwerking.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Naar boven