Besluit tot wijziging van de Beleidsregels UWV gebruik polisgegevens

Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen,

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING VAN DE BELEIDSREGELS UWV GEBRUIK POLISGEGEVENS

De Beleidsregels UWV gebruik polisgegevens wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, onderdeel b, komt te luiden:

b. dagloon:

het dagloon, bedoeld in het Dagloonbesluit werknemersverzekeringen;

B

In artikel 3 worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1. In het eerste lid komt de aanduiding ‘1.’ voor de tekst te vervallen;

2. Het tweede lid komt te vervallen.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2014 met uitzondering van Artikel I, onderdeel A, van dit besluit dat terug werkt tot en met 1 juni 2013.

Dit besluit wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

Amsterdam, 10 december 2013

Voorzitter Raad van Bestuur, B.J. Bruins

TOELICHTING

Algemene toelichting

Het besluit Beleidsregels UWV gebruik polisgegevens beschrijft in welke gevallen UWV gebruik maakt van de polisgegevens.

Het besluit beschrijft dat voor uitzendkrachten, naast de polisadministratie een tweede gegevensbron met loongegevens beschikbaar is bij UWV, de database ‘Weflex’. Deze wordt gevuld met weekaanleveringen door uitzendwerkgevers. Voor uitzendkrachten wordt vaak gebruik gemaakt van de gegevens uit deze database, omdat deze eerder beschikbaar zijn dan de loonaangiftegegevens, en omdat de weekaanlevering informatie bevat die tot nu toe niet in alle gevallen beschikbaar is in de polisadministratie. Deze situatie verandert per 1-1-2014.

Voor de aanlevering van polisgegevens met ingang van 1-1- 2014 zijn met de uitzendbranche aanvullende afspraken gemaakt waardoor de gegevens in de polisadministratie volledig en tijdig beschikbaar zijn. De informatie uit de weekaanleveringen is hierdoor vanaf 1-1-2014 niet meer nodig. Per 1-1-2014 stopt daarom ook de aanlevering door middel van de weekaanlevering van nieuwe gegevens aan Weflex. Hierdoor is het gebruik van de database ‘Weflex’ na 1-1-2014 niet meer noodzakelijk. Vanaf die datum wordt voor de dagloonvaststelling bij uitzendkrachten in principe uitgegaan van de polisgegevens, zoals beschreven in artikel 2. De gegevens die tot en met 2013 zijn aangeleverd via de weekaanleveringen blijven nog gedurende enige tijd beschikbaar en kunnen na 1-1-2014 nog incidenteel gebruikt worden. Dit gebruik valt dan onder het bepaalde in artikel 3, eerste lid, van het Besluit. Het tweede lid van artikel 3 kan hierdoor per 1-1-2014 komen te vervallen.

Per 1-6-2013 zijn de regels voor het vaststellen van een dagloon gewijzigd. De verwijzing in het besluit naar de oude Besluit dagloonregels werknemersverzekeringen is vervangen door de verwijzing naar het nieuwe Dagloonbesluit werknemersverzekeringen. Deze verwijzing wordt aangepast met terugwerkende kracht tot en met 1-6-2013.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel IA

De wijziging van artikel 1 van het Besluit Beleidsregels UWV gebruik polisgegevens is een technische wijziging, als gevolg van de inwerkingtreding van het Dagloonbesluit werknemersverzekeringen met ingang van 1-6-2013.

Artikel IB

De wijziging van artikel 3 vindt plaats als gevolg van het per 1-1-2014 gebruik maken van de polisgegevens bij de vaststelling van de uitkering van uitzendkrachten.

Artikel II

Dit artikel regelt de inwerkingtreding. De terugwerkende kracht van artikel IA tot en met 1-6-2013 houdt verband met de inwerkingtreding op die datum van het nieuwe Dagloonbesluit werknemersverzekeringen.

Voorzitter Raad van Bestuur, B.J. Bruins

Naar boven