Logo Amsterdam
Ontwerpbestemmingsplan ‘Kenniskwartier Zuid, eerste fase’, en ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere grenswaarden, Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 110c van de Wet geluidhinder het volgende bekend:

Burgemeester en wethouders hebben bij besluit van 5 februari 2013 het ontwerpbestemmingsplan ‘Kenniskwartier Zuid, eerste fase’, en het bijbehorend ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden vrijgegeven voor terinzagelegging.

Bestemmingsplan

De gemeente heeft het voornemen om ter verdere uitvoering van de planontwikkeling van het kenniskwartier Zuidas, voor een deel van het bestaande VU-terrein een bestemmingsplan vast te stellen dat voorziet in de ontwikkeling van ca. 60.000 m2 bovengrondse bebouwing, hoofdzakelijk ten behoeve van universitair en hoger beroeps onderwijs, maar waarbij tevens wordt voorzien in studentenverblijf, al dan niet in combinatie met een hotelfunctie, en in ondersteunende voorzieningen, waarbij gedacht moet worden aan restauratieve voorzieningen, culturele voorzieningen en in beperkte mate detailhandel. Tevens maakt het bestemmingsplan een ondergrondse parkeergarage mogelijk.

Het plangebied ligt ter hoogte van de afslag S108 direct ten zuiden van de A10. Het plangebied wordt globaal begrensd door aan de noordzijde de De Boelelaan, door aan de oostzijde het OZW-gebouw, aan de zuidzijde ligt de grens op het bestaande VU-terrein, en aan de westzijde ligt de grens deels ter plaatse van de ontsluiting van het plangebied aan tegen de Van der Boechorststraat, voor het overige ligt de westgrens op het bestaande VU-terrein.

Hogere waarden

De voorkeurswaarden voor geluid zoals aangegeven in de Wet geluidhinder zullen ter plaatse van de op te richten onderwijs- en /of woongebouwen zowel door het wegverkeer als door het railverkeer worden overschreden. Voor wat betreft de woonfunctie is er tevens sprake van een overschrijding vanwege het bedrijfsgeluid van de inrichting VU. Omdat geluid reducerende maatregelen onvoldoende doeltreffend dan wel bezwaarlijk zijn, is het noodzakelijk om hogere waarden vast te stellen.

Crisis- en herstelwet

Het project Amsterdam VU-gebied is in de Crisis- en herstelwet aangewezen als gebiedsontwikkeling met nationale uitstraling (bijlage Aa, nummer 2). De ontwikkeling van ‘Kenniskwartier Zuid, eerste fase’, maakt daarvan onderdeel uit. Als gevolg daarvan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing.

Terinzagelegging

Het ontwerpbestemmingsplan ‘Kenniskwartier Zuid, eerste fase’, en het hierbij behorende ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden als bedoeld in de Wet geluidhinder liggen met de daarbij behorende stukken met ingang van 14 februari 2013 gedurende een termijn van zes weken ter inzage op de volgende adressen:

  • Voorlichtingsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.centrum.amsterdam.nl.

  • Het stadsdeelkantoor van stadsdeel Zuid, President Kennedylaan 923, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.zuid.amsterdam.nl.

  • Loket Tripolis van stadsdeel Zuid, Burgerweeshuispad 301, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.zuid.amsterdam.nl.

Het ontwerpbestemmingsplan ‘Kenniskwartier Zuid, eerste fase’, met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal raadpleegbaar via www.amsterdam.nl/ruimtelijkeplannen en www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.K1203BPGST-OW01.

Zienswijzen

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzageligging kan een ieder zijn zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan naar voren brengen bij de gemeenteraad van Amsterdam.

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzageligging kunnen belanghebbenden hun zienswijze over het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam.

Schriftelijke zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan kunnen worden ingebracht bij de gemeenteraad van Amsterdam. Per adres: de directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam

Schriftelijke zienswijzen over het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden kunnen worden ingebracht bij burgemeester en wethouders van Amsterdam. Per adres: de directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam.

Voor het indienen van mondelinge zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan en ten aanzien van het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden kan contact worden opgenomen met de Dienst Ruimtelijke Ordening, team Juridische en Milieuzaken, telefoonnummer 020 255 1508.

Amsterdam, 13 februari 2013

burgemeester en wethouders, A.H.P. van Gils secretaris

E.E. van der Laan burgemeester

Naar boven