Logo Vlaardingen
Opnieuw gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan ‘Park Vijfsluizen’ en nieuwe reactieve aanwijzing provincie Zuid-Holland, Vlaardingen

Burgemeester en wethouders maken ingevolge het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 20 december 2012 het bestemmingsplan “Park Vijfsluizen” opnieuw gewijzigd heeft vastgesteld. Dat vaststellingsbesluit is in de plaats gesteld van het eerdere vaststellingsbesluit van de gemeenteraad van 24 mei 2012.

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben op 31 januari 2013 (verzonden op 29 januari 2013) een reactieve aanwijzing ex artikel 3.8 lid 6 van de Wet ruimtelijke ordening gegeven ten aanzien van het opnieuw gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan “Park Vijfsluizen”, Die aanwijzing ligt inhoudelijk in lijn met de aanwijzing van 26 juni 2012 naar aanleiding van het op 24 mei 2012 door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan. Het gevolg van de (nieuwe) aanwijzing is dat bepaalde delen van het bestemmingsplan, namelijk die delen waarop de aanwijzing ziet, niet in werking treden. Als het aanwijzingsbesluit onherroepelijk (onaantastbaar) zou worden, dan vervalt het vaststellingsbesluit voor wat betreft die bewuste onderdelen.

Inhoud

Het plangebied betreft de locatie van het voormalig sportcomplex van de Shell, sportpark Vijfsluizen. Deze driehoekvormige locatie wordt begrensd aan de zuidkant door de mr. L.A. Kesperweg en de Schiedamsedijk, aan de oostkant door de Rijksweg A4 en aan de noord-westkant door de spoorlijn Rotterdam-Hoek van Holland. Het doel van het bestemmingsplan is de juridische basis te bieden voor de realisatie van een multifunctioneel park met kantoorfuncties en bijbehorende voorzieningen op bovenregionaal niveau op Park Vijfsluizen.

Aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan

Bij vaststelling heeft de gemeenteraad ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, alsook ten opzichte van het eerder op 24 mei 2012 door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan, verschillende wijzigingen aangebracht. Ook ten aanzien van bestemmingen en gebruiksregels. Een aantal wijzigingen is doorgevoerd op grond van eerder ingebrachte zienswijzen tegen het ontwerpplan. Daarnaast is ambtshalve een aantal wijzigingen doorgevoerd strekkende tot verbetering van het plan. Dat vooral ten aanzien van de gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden. Een overzicht van alle wijzingen is te vinden in de Staat van Wijzigingen. Het betreft alle wijzigingen die zijn doorgevoerd ten opzichte van het eerdere ontwerpbestemmingsplan.

Reactieve aanwijzing provincie Zuid-Holland

Gedeputeerde Staten hebben op 29 januari 2013 een reactieve aanwijzing gegeven ten aanzien van het bestemmingsplan “Park Vijfsluizen”. Deze aanwijzing is gegeven ten aanzien van perifere en grootschalige detailhandel. De regels 6.3.1, 1.26, 6.1a, 6.3.2 en 6.4. blijven geen onderdeel uitmaken van het bestemmingsplan. Het gevolg daarvan is dat de bovengenoemde onderdelen van het bestemmingsplan niet in werking treden. Daar waar de reactieve aanwijzing is gegeven voor een deel van het betreffende artikel, zal het artikel voor het overige onveranderd in werking treden.

Ter inzage

Burgemeester en wethouders van Vlaardingen maken bekend dat met ingang van donderdag 14 februari 2013 gedurende een termijn van 6 weken het bestemmingsplan “Park Vijfsluizen” (met de daarbij behorende stukken) en de reactieve aanwijzing van de provincie Zuid-Holland ter inzage liggen op de volgende locaties:

  • a. bij het Stadskantoor, ingang Westhavenkade 85, maandag t/m vrijdag tijdens openingsuren van 09.00 – 16.00 uur.

  • b. In de leeszaal van de Stadsbibliotheek aan de Waalstraat 100. Openingstijden: maandag en vrijdag van 13.30 – 20.00 uur, dinsdag en donderdag van 13.30 – 17.00 uur, woensdag van 10.30 -20.00 uur en zaterdag van 10.30 tot 15.00 uur.

Het vastgestelde bestemmingsplan, alsmede de reactieve aanwijzing van de provincie Zuid-Holland, is ook te raadplegen via www.vlaardingen.nl/bekendmakingen. Klik vervolgens op 'bestemmingsplannen' en dan op 'bestemmingsplannen (13-02-2013). Voorts is het digitale plan, alsook de reactieve aanwijzing van de provincie Zuid-Holland (NL.IMRO.99228.dosX2012X0005987AW-VA02), raadpleegbaar en beschikbaar gesteld op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Beroep tegen bestemmingsplan “Park Vijfsluizen”

Gedurende de termijn van terinzagelegging, namelijk vanaf donderdag 14 februari 2013 gedurende zes weken, kan tegen het opnieuw gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te Den Haag. Het beroep kan worden ingesteld door:

  • a. belanghebbenden die tijdig hun zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad hebben kenbaar gemaakt;

  • b. belanghebbenden die aan kunnen tonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening juncto afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht tijdig een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad naar voren te brengen;

  • c. iedere belanghebbende ten aanzien van de wijzigingen die ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn aangebracht.

Er is sprake van een opvolgend besluit hangende beroep in de zin van de artikelen 6:18 en 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht. Het opnieuw gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan zal worden betrokken bij het reeds aanhangige beroep tegen het op 24 mei 2012 vastgestelde bestemmingsplan.

Beroep tegen reactieve aanwijzing provincie Zuid-Holland

Een belanghebbende kan op grond van het bepaalde in artikel 8.2 Wet ruimtelijke ordening rechtstreeks beroep instellen tegen de reactieve aanwijzing van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA te Den Haag. De termijn voor het indienen van een beroepschrift tegen de reactieve aanwijzing vangt aan met ingang van de dag na die waarop dit besluit ter inzage is gelegd en loopt gelijk aan de termijn waarbinnen het bestemmingsplan ter inzage ligt.

Verzoek voorlopige voorziening

Tevens is het mogelijk, indien een spoedeisend belang dat vereist, om een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen tegen het bestemmingsplan. Dat verzoek moet worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Indien gedurende de beroepstermijn wordt verzocht een voorlopige voorziening te treffen, dan wordt de werking van het bestemmingsplan opgeschort totdat op het verzoek is beslist. Indien geen verzoek om voorlopige voorziening wordt gedaan, treedt het bestemmingsplan de dag na afloop van de beroepstermijn in werking.

Ook ten aanzien van het aanwijzingsbesluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben belanghebbenden de mogelijkheid om, indien een spoedeisend belang dit vereist, gelijktijdig met of na de indiening van het beroepschrift, een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Griffierecht

Voor zowel het instellen van beroep als voor het doen van een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Vlaardingen, 13 februari 2013

Burgemeester en wethouders van Vlaardingen

Naar boven