Besluit van de Minister van Financiën en de Minister van Veiligheid en Justitie van 10 december 2013, kenmerk: FM 2013/2167M, tot wijziging van het Besluit van de Minister van Financiën en de Minister van Justitie van 18 juli 2008 tot aanwijzing van personen die zijn belast met het toezicht op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme gestelde regels (Besluit aanwijzing toezichthouders Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) (Stcrt. 2008, 142) en de Uitvoeringsregeling Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme

De Minister van Financiën, handelende in overeenstemming met de Minister van Veiligheid en Justitie,

Gelet op de artikelen 11, vierde lid, en 24, eerste lid, van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 1, onderdeel b, van het Besluit van de Minister van Financiën en de Minister van Justitie van 18 juli 2008 tot aanwijzing van personen die zijn belast met het toezicht op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme gestelde regels (Besluit aanwijzing toezichthouders Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) (Stcrt. 2008, 142) wordt ‘artikel 1, eerste lid, onderdeel a, onder 6°, 7° en 8°’ vervangen door: artikel 1, eerste lid, onderdeel a, onder 6°, 7°, 8° en 25°.

ARTIKEL II

In artikel 4, derde lid, van de Uitvoeringsregeling Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme wordt ‘artikel 11, derde lid’ vervangen door: artikel 11, vierde lid.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2014.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

TOELICHTING

Dit besluit strekt tot wijziging van een ministerieel besluit en een ministeriële regeling op het terrein van het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering.

Per 1 januari 2014 zal de icbe (‘instelling voor collectieve belegging in effecten’) apart zijn opgenomen als instelling in artikel 1, eerste lid, onderdeel a, onder 25°, van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).1 Voorafgaand aan de implementatie van de richtlijn beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen2 viel de icbe onder de definitie van beleggingsinstelling van artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht, en daarmee onder artikel 1, eerste lid, onderdeel a, onder 7°, van de Wwft. Na implementatie van die richtlijn is dat niet meer het geval en daarom wordt de Wwft per 1 januari 2014 aangepast. Op beleggingsinstellingen wordt in het kader van de Wwft toezicht gehouden door de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM). In het verlengde daarvan zal de AFM ook de Wwft-toezichthouder zijn voor icbe’s (artikel I).

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om een onjuiste verwijzing in artikel 4, derde lid, van de Uitvoeringsregeling Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, te corrigeren (artikel II).

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem


X Noot
1

Zie artikel XVI, onderdeel A, van de Wijzigingswet financiële markten 2014.

X Noot
2

Richtlijn nr. 2011/61/EU van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 8 juni 2011 inzake beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen en tot wijziging van de Richtlijnen 2003/41/EG en 2009/65/EG en van de Verordeningen (EG) Nr. 1060/2009 en (EU) Nr. 1095/2010 (PbEU 2011, L 174).

Naar boven