Besluit van de Minister van Economische Zaken van 16 december 2013, nr. WJZ/13206623, tot instelling van een Adviescommissie geografische aanduidingen, oorsprongsbenamingen en gegarandeerde traditionele specialiteiten (Instellingsbesluit Adviescommissie geografische aanduidingen, oorsprongsbenamingen en gegarandeerde traditionele specialiteiten)

De Minister van Economische Zaken,

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. de minister:

de Minister van Economische Zaken;

b. commissie:

de Adviescommissie geografische aanduidingen, oorsprongsbenamingen en gegarandeerde traditionele specialiteiten;

c. verordening:

Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 21 november 2012 inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen (PbEU L343).

Artikel 2

  • 1. Er is een Adviescommissie geografische aanduidingen, oorsprongsbenamingen en gegarandeerde traditionele specialiteiten.

  • 2. De commissie heeft tot taak om op verzoek aan de minister advies uit te brengen over:

    • a. een aanvraag tot registratie van een geografische aanduiding, een oorsprongsbenaming of een naam als gegarandeerde traditionele specialiteit als bedoeld in artikel 49 van de verordening;

    • b. een verzoek tot wijziging van een productdossier als bedoeld in artikel 53 van de verordening;

    • c. een verzoek tot annulering van een registratie als bedoeld in artikel 54 van de verordening;

    • d. een ingediend bezwaar als bedoeld in artikel 51 van de verordening tegen de registratie van een geografische aanduiding, een oorsprongsbenaming of een naam als gegarandeerde traditionele specialiteit.

Artikel 3

De commissie brengt op verzoek van de minister binnen 6 weken schriftelijk advies uit.

Artikel 4

  • 1. De commissie bestaat uit een voorzitter en ten hoogste 10 andere leden.

  • 2. De voorzitter en de andere leden worden door de minister benoemd voor een termijn van vier jaar. De voorzitter en de andere leden kunnen door de minister worden geschorst en ontslagen.

  • 3. De voorzitter en de andere leden zijn herbenoembaar.

Artikel 5

  • 1. De commissie stelt haar eigen werkwijze schriftelijk vast.

  • 2. De minister voorziet in het secretariaat van de commissie.

  • 3. Het beheer van de bescheiden betreffende de werkzaamheden van de commissie geschiedt op overeenkomstige wijze als bij het Ministerie van Economische Zaken. De bescheiden worden na beëindiging van de werkzaamheden van de commissie bewaard in het archief van dat ministerie.

  • 4. De commissie verstrekt desgevraagd aan de minister de voor de uitoefening van zijn taak benodigde inlichtingen. De minister kan inzage vorderen van zakelijke gegevens en bescheiden, voor zover dat voor de vervulling van zijn taak redelijkerwijs nodig is.

Artikel 6

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2014.

Artikel 7

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit Adviescommissie geografische aanduidingen, oorsprongsbenamingen en gegarandeerde traditionele specialiteiten.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 16 december 2013

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp.

TOELICHTING

In het Regeerakkoord ‘Bruggen slaan’ van het Kabinet-Rutte-Asscher is afgesproken dat de product- en bedrijfschappen worden opgeheven en dat de publieke taken van deze bedrijfslichamen worden overgenomen door de Minister van Economische Zaken. Een wetsvoorstel strekkende tot opheffing van het stelsel van bedrijfslichamen is thans in voorbereiding.

De taken van het Hoofdproductschap Akkerbouw (hierna: productschap) op grond van de artikelen 17 en 18 van de Landbouwkwaliteitsregeling 2007 en de artikelen 2.21 en 2.22 van de Regeling dierlijke producten worden met ingang van 1 januari 2014 overgenomen door de Minister van Economische Zaken. Deze artikelen uit de betreffende regelingen zijn gebaseerd op Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 21 november 2012 inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen (PbEU L343) (hierna: verordening). Het productschap heeft voor de uitvoering van deze Europese regelgeving een commissie ingesteld genaamd Adviescommissie geografische aanduidingen, Oorsprongsbenamingen en Specificiteitcertificering (AGOS). De rol van de commissie is het uitbrengen van advies.

Door overdracht van de taken vanuit het productschap naar de Minister van Economische Zaken is besloten om in navolging van de huidige commissie een vergelijkbaar commissie per 1 januari 2014 in te stellen, die een adviserende taak krijgt.

De Adviescommissie geografische aanduidingen, oorsprongsbenamingen en gegarandeerde traditionele specialiteiten adviseert de minister bij aanvragen voor registratie van Nederlandse producten, bij verzoeken tot wijziging van een productdossier of annulering van een registratie en bij bezwaren op grond van de Verordening (EU) nr. 1151/2012 tegen de registratie van producten door andere landen zowel voor geografische aanduidingen of oorsprongsbenamingen als voor de gegarandeerde traditionele specialiteiten van een landbouwproduct of een levensmiddel. De commissie brengt op verzoek van de minister advies uit over landbouwproducten en levensmiddelen uit alle sectoren. Verder kan de commissie desgevraagd betrokken worden bij andere kwesties en daaraan gerelateerde vragen in het kader van de verordening.

Door de minister worden de leden van de commissie benoemd. Deze leden zijn afkomstig uit diverse geledingen en zijn op die manier deskundig op hun eigen terrein om een advies aan de minister uit te brengen.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp.

Naar boven