Advies tbo-maatregel. Advies Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ)

uitgebracht aan: de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie

datum: 12 november 2013

De RSJ is positief over de invoering van de nieuwe onderwijsmaatregel, de maatregel terbeschikkingstelling aan onderwijs (tbo-maatregel). Het volgen van onderwijs vergroot de kansen van veroordeelde jongeren op de arbeidsmarkt en verkleint daarmee de kans op recidive. Met name de directe uitvoerbaarheid en de opnameplicht voor scholen maken de kans op het succesvol volgen van onderwijs groter en zijn daarmee van toegevoegde waarde.

De introductie van deze aparte maatregel was volgens de RSJ echter niet nodig geweest. De opnameplicht had immers ook ingevoerd kunnen worden bij de onderwijsverplichting in het kader van de gedragsbeïnvloedende maatregel (gbm) of de onderwijsverplichting die kan worden opgelegd als bijzondere voorwaarde bij de voorwaardelijke veroordeling tot een jeugdsanctie.

De RSJ begrijpt echter dat er politieke wil is om te komen tot invoering van een nieuwe onderwijsmaatregel. Daarom doet de RSJ aantal voorstellen tot aanpassing en aanvulling van de tbo-maatregel op het gebied van onder andere de diagnostiek, de doelgroep, de opnameplicht voor scholen, het passend onderwijs en de samenloop met andere maatregelen.

Het advies kan worden opgevraagd bij het secretariaat van de Raad

Postbus 30 137

2500 GC Den Haag

070 – 36 19 300

www.rsj.nl

Naar boven