Mededeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 4 december 2013, tot wijziging van de koopkrachttegemoetkoming voor oudere belastingplichtigen voor 2014

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

deelt op grond van artikel 1, tweede en derde lid, van het Uitvoeringsbesluit koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen mee, dat het bedrag, genoemd in artikel 1, eerste lid, van het Uitvoeringsbesluit koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen, met ingang van 1 januari 2014 € 25,59 bedraagt.

Deze mededeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 4 december 2013

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze: de directeur Inkomensverzekeringen en -voorzieningen, I.D. Nijboer.

TOELICHTING

Op grond van artikel 3 van de Wet mogelijkheid koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen hebben oudere binnenlandse belastingplichtigen en oudere buitenlandse belastingplichtigen van wie tenminste 90% van het wereldinkomen, na toepassing van regelingen ter voorkoming van dubbele belasting, in Nederland onderworpen is aan de belastingheffing naar het inkomen, recht op een koopkrachttegemoetkoming.

De jaarlijkse indexering van de koopkrachttegemoetkoming is gebaseerd op artikel 1, tweede lid, van het Uitvoeringsbesluit koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen. Hierin is bepaald dat het bedrag van de koopkrachttegemoetkoming jaarlijks wordt aangepast overeenkomstig de tabelcorrectiefactor, bedoeld in artikel 10.2 van de Wet inkomstenbelasting 2001.

Deze tabelcorrectiefactor bedraagt 1,7%, hetgeen heeft geleid tot verhoging van het bedrag van de tegemoetkoming van € 25,16 naar € 25,59 per kalendermaand.

Deze correctie geldt ook voor de AOW-gerechtigden die op grond van de Regeling koopkrachttegemoetkoming niet-KOB-gerechtigden met een AOW-pensioen een koopkrachttegemoetkoming ontvangen. In artikel 3, eerste lid, van deze regeling is namelijk bepaald dat zij recht hebben op een tegemoetkoming ter hoogte van het bedrag genoemd in artikel 1, eerste lid, van het Uitvoeringsbesluit koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze: de directeur Inkomensverzekeringen en -voorzieningen, I.D. Nijboer.

Naar boven