Waterberging Volkerak-Zoommeer, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Kennisgeving

De Minister van Infrastructuur en Milieu geeft hierbij opnieuw kennis van het ontwerp-Rijksinpassingsplan, het Milieueffectrapport, het ontwerpbesluit tot wijziging van het Peilbesluit, de ontwerpvergunning Natuurbeschermingswet, de ontwerpontheffing Flora- en faunawet en de bijbehorende documenten (alle ongewijzigd) ten behoeve van de uitvoering van het project Waterberging Volkerak-Zoommeer.

Het milieueffectrapport en de ontwerpbesluiten liggen ter inzage gedurende zes weken vanaf 15 februari 2013.

Eerder heeft de Minister van Infrastructuur en Milieu onder meer in de Staatscourant 2013 nr. 703 van 10 januari 2013 al kennisgegeven van deze ontwerpbesluiten en documenten die vanaf 11 januari 2013 gedurende zes weken ter inzage lagen.

Verzuimd is het ontwerp-Rijksinpassingsplan langs elektronische weg opwww.ruimtelijkeplannen.nl beschikbaar te stellen en het identificatienummer van het ontwerpbesluit in de kennisgeving te vermelden.

Bij deze kennisgeving is het verzuim hersteld.

Het project

Waterberging Volkerak-Zoommeer is een van de projecten van het rijksprogramma Ruimte voor de Rivier. De waterberging zal worden ingezet ter voorkoming van ongewenst hoge waterstanden in het benedenrivierengebied, vooral op het Haringvliet en Hollandsch Diep. Hierdoor worden de omliggende gebieden beter beveiligd tegen overstromingen. De waterberging wordt alleen ingezet als de stormvloedkeringen sluiten en er tegelijkertijd sprake is van zeer hoge rivierafvoeren. In die situatie kan het rivierwater niet wegstromen naar zee en stijgt het water in het benedenrivieren-gebied tot een ongewenst hoog niveau. Om overstroming van de omliggende gebieden te voorkomen, bergen we het rivierwater tijdelijk in het Volkerak-Zoommeer. Als de keringen weer open gaan, kan het rivierwater weer wegstromen naar zee. De kans dat gesloten stormvloedkeringen en zeer hoge rivierafvoeren samenvallen, is klein. Volgens de huidige modelberekeningen wordt dit geschat op eens in de ca. 1400 jaar. In termen van kansberekening wil dat zeggen dat de kans op inzet van waterberging ieder jaar 1/1400ste bedraagt. Door de gevolgen van de klimaatverandering stijgt naar verwachting de zeespiegel en nemen de rivierafvoeren toe. Daardoor kan waterberging in de loop van de eeuw vaker nodig zijn. Dat zal omstreeks het jaar 2050 – volgens de huidige berekeningen – eens in de 550 jaar zijn (1/550ste keer per jaar).

Wat willen we graag van u weten?

U kunt reageren op het ontwerp-Rijksinpassingsplan, het Milieueffectrapport, het ontwerpbesluit tot wijziging van het Peilbesluit, de ontwerpvergunning Natuurbeschermingswet, de ontwerpontheffing Flora- en faunawet en de bijbehorende documenten. We stellen het op prijs als u uw zienswijze toelicht met argumenten en aangeeft op welk onderdeel uw zienswijze betrekking heeft. Zo kunt u bijvoorbeeld ingaan op de volgende punten:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de plannen?

  • Zijn er grote zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dat toelichten?

Hoe kunt u reageren?

U kunt van 15 februari tot en met 28 maart 2013 reageren. Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur digitaal. Dat kan via www.centrumpp.nl/projecten/actuele_zienswijzeprocedures/.

Per post kan ook: Centrum Publieksparticipatie, Waterberging Volkerak-Zoommeer, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag. U kunt uw zienswijze tevens mondeling indienen. Hiervoor kunt u binnen de inzagetermijn een afspraak maken met het Centrum Publieksparticipatie via telefoon 070 456 96 04.

Alleen belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend, kunnen later beroep instellen tegen de besluiten, tenzij u redelijkerwijs niet kan worden verweten dat u geen zienswijze heeft ingediend.

Zienswijzen die vanaf 11 januari tot 15 februari 2013 zijn ingediend, worden beschouwd als te zijn ingediend gedurende de periode van 15 februari tot en met 28 maart 2013 en hoeven daarom niet opnieuw ingediend te worden.

Waar vindt u meer informatie?

Uitgebreide informatie en het ontwerp-Rijksinpassingsplan en de bijbehorende documenten zijn digitaal in te zien en te downloaden op www.centrumpp.nl/projecten/actuele_zienswijzeprocedures/.

Het ontwerp-Rijksinpassingsplan is bovendien ook op de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl te raadplegen via planidentificatienummer NL.IMRO.0000.IMip12BERGINGVZM-2001. U kunt op www.ruimtelijkeplannen.nl ook zoeken op de naam van het plan: ‘Waterberging Volkerak-Zoommeer’.

Inzage rapporten

De rapporten Waterberging Volkerak-Zoommeer kunt u tot en met 28 maart 2013 inzien bij:

  • het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het ministerie van Economische Zaken;

  • de Rijkswaterstaatdiensten in Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant;

  • de provinciehuizen van de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant;

  • de gemeenten Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Goeree-Overflakkee, Halderberge, Moerdijk, Reimerswaal, Roosendaal, Schouwen-Duiveland, Steenbergen en Tholen;

  • de Waterschappen Hollandse Delta, Scheldestromen en Brabantse Delta.

Voor adressen zie www.centrumpp.nl/projecten/actuele_zienswijzeprocedures/ en www.rws.nl/water/plannen_en_projecten/vaarwegen/volkerak/waterberging_volkerakzoommeer/.

Informatiebijeenkomsten

Rijkswaterstaat heeft op 29 en 31 januari 2013 twee informatiebijeenkomsten over Waterberging Volkerak-Zoommeer georganiseerd.

Meer informatie?

Indien u vragen heeft met betrekking tot Waterberging Volkerak-Zoommeer kunt u bellen met Rijkswaterstaat 0800 8002 (gratis). Voor vragen met betrekking tot de zienswijzeprocedure kunt u terecht bij het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070 456 96 04.

Naar boven