Logo Ubbergen
Bestemmingsplan Buitengebied 2013, Ubbergen

Burgemeester en wethouders van Ubbergen maken bekend dat de gemeenteraad van Ubbergen het bestemmingsplan gewijzigd heeft vastgesteld. Het besluit tot vaststelling en het bestemmingsplan liggen gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis. Tevens zijn de stukken digitaal in te zien en te downloaden op www.ubbergen.nl . Het digitaal gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan kan ook worden geraadpleegd op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl.

De stukken zijn op de landelijke website via de volgende link te raadplegen: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0282.BpBu2013-GVS1.

Inhoud en plangebied Bestemmingsplan Buitengebied 2013

De gemeenteraad van Ubbergen heeft op 21 november 2013 een nieuw en actueel bestemmingsplan voor het buitengebied vastgesteld. De regeling van het geldende bestemmingsplan voor het buitengebied is als uitgangspunt genomen om de bestaande situatie opnieuw te bestemmen. Er is daarbij rekening gehouden met het beleid en de wet- en regelgeving die de laatste jaren tot stand zijn gekomen. Het plan geldt voor het hele grondgebied van de gemeente Ubbergen, met uitzondering van de stuwwal en de kernen Berg en Dal, Ubbergen, Beek, Ooij, Leuth en Kekerdom.

Het gaat om een conserverend bestemmingsplan. Grotere ontwikkelingen worden daarom niet mogelijk gemaakt. Er worden alleen ontwikkelingen mogelijk gemaakt die geen waarden aantasten. Ontwikkelingen moeten als geheel bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving. Het plan biedt via afwijkings- en wijzigingsbevoegdheden wel ruimte voor reguliere, kleinschalige ontwikkelingen. In het vaststellingsbesluit is opgenomen dat geen exploitatieplan wordt vastgesteld.

Wijzigingen ten opzichte van het ontwerp van het plan

Van 31 mei tot en met 11 juli 2013 heeft het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegen. Gedurende deze periode zijn zienswijzen ingediend. Enkele hiervan hebben geleid tot wijzigingen in het plan. Ambtshalve waren er ook redenen het plan op enkele ondergeschikte onderdelen te wijzigen. De volgende wijzigingen zijn bij de vaststelling ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan aangebracht:

  • De bestemming "Agrarisch met waarden – Landschap 2" is voor de percelen Erlecomsedam 1, 13 en 19 vervangen door de bestemming "Groen – Landelijk groen".

  • De grens tussen de bestemmingsvlakken "Wonen" voor de percelen Ooijse Bandijk 10 en 12 is in overeenstemming gebracht met de eigendomssituatie.

  • Een bestaande agrarische schuur aan de Eversberg heeft een uitbreidingsmogelijkheid gekregen. De omgevingsvergunning voor uitbreiding kan pas worden verleend nadat een andere veldschuur is gesloopt.

  • Een bestaande veldschuur aan de Plezenburgsestraat heeft de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch – veldschuur' gekregen. Deze veldschuur mag worden gehandhaafd en ter plaatse herbouwd.

  • De bestemming van de bestaande havenmonding van de woonschepenhaven op de VLietberg is gewijzigd van "Natuur" in "Water". De bestemming van de oude havenmonding is gewijzigd van "Water" in "Natuur".

  • De omschrijving van de aard van de bedrijvigheid van het bedrijf aan de Erlecomsedam 34 is vervangen door een meer passende.

  • De juridische regeling van de beide bestaande gasontvangststations is verbeterd.

  • In de regels zijn enkele ondergeschikte verbeteringen aangebracht.

Ter inzage

Het besluit tot vaststelling en het bestemmingsplan en de bijbehorende stukken liggen met ingang van vrijdag 13 december 2013 gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage. De terinzagelegging is derhalve tot en met donderdag 23 januari 2014. De stukken liggen ter inzage in het gemeentehuis van Ubbergen, Rijksstraatweg 139 te Beek, gedurende de openingstijden. De stukken zijn eveneens digitaal te raadplegen.

Instellen van beroep

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan tegen het bestemmingsplan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrecht van de Raad van State door:

  • een belanghebbende die tijdig een zienswijze omtrent het ontwerpbestemmingsplan naar voren heeft gebracht;

  • een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij of zij niet tijdig een zienswijze naar voren heeft gebracht omtrent het ontwerpbestemmingsplan;

  • een belanghebbende tegen de wijzigingen die zijn aangebracht bij de vaststelling van het bestemmingsplan.

Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen belanghebbenden bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep instellen tegen het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen. Beroepschriften moeten worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EZ Den Haag.

Verzoek om voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bestemmingsplan en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen treden in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, tenzij gedurende die termijn naast het instellen van beroep ook een voorlopige voorziening is gevraagd. In dat geval treden de besluiten niet in werking tot op dat het verzoek is beslist. Het verzoek om voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den haag.

Naar boven