Besluit van de Minister van Economische Zaken van 4 december 2013, nr. WJZ/13205081, tot wijziging van het Besluit toezichthouders Telecommunicatiewet

De Minister van Economische Zaken;

Gelet op 15.1, eerste lid, van de Telecommunicatiewet;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2 van het Besluit aanwijzing toezichthouders Telecommunicatiewet wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. Met het toezicht op de naleving van de bepalingen, bedoeld in artikel 15.1, eerste lid, van de wet , zijn, voor zover het de bevoegdheden betreft van de Minister van Economische Zaken, belast de ambtenaren met de functiebenamingen inspecteur, senior inspecteur en inspecteur/medewerker toezicht van de afdeling Toezicht van Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken.

2. Het derde lid komt te luiden:

  • 3. Met het toezicht op de bepalingen, bedoeld in artikel 15.1, eerste lid, onder a en onder g van de wet, voor zover dit bepalingen betreft die betrekking hebben op het gebruik van frequentieruimte met de bestemming ‘maritiemmobiele communicatie’, zijn voorts belast de ambtenaren van politie, bedoeld in artikel 2, onderdeel a, van de Politiewet 2012 , die zijn tewerkgesteld bij:

    • a. de dienst Infrastructuur van de Landelijke eenheid, en

    • b. de dienst Zeehavenpolitie van de regionale eenheid Rotterdam.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2013.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 4 december 2013

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp.

Bezwaar

Tegen dit besluit kan degene, wiens belang rechtstreeks bij dat besluit is betrokken, binnen 6 weken na de dag van verzending van dit besluit, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Minister van Economische Zaken, Directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20 401, 2500 EK ’s-Gravenhage.

TOELICHTING

Per 1 januari 2013 is de Nationale Politie ingevoerd waardoor de dienst Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten is opgegaan in de Dienst Infrastructuur van de Landelijke eenheid. De Dienst Infrastructuur van de Landelijke eenheid bestaat nu uit de voormalige water-, spoorweg, verkeers- en de luchtvaartpolitie.

De wijziging van artikel 2, derde lid, onder a van het Besluit aanwijzing toezichthouders Telecommunicatiewet (hierna: het Besluit) doet recht aan de nieuwe organisatiestructuur van de politie.

Indien ‘de dienst Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten’ vervangen zou worden door ‘de Dienst Infrastructuur van de Landelijke eenheid’, zou het aantal toezichthouders worden uitgebreid. De dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zou, met de uitbreiding van taken, in beginsel toezicht kunnen houden op het gebruik van frequentieruimte op zowel land, water als lucht (en daarmee op alle radio-zendapparaten).

Om deze verruiming te voorkomen, is besloten de toezichtstaak toe te kennen aan ambtenaren die in de uitoefening van hun toezichtstaken op de naleving van vaarreglementen en veiligheidsvoorschriften aan boord van schepen komen. Deze ambtenaren van de dienst Infrastructuur van de Landelijk Eenheid zijn daarom alleen met toezicht belast voor zover het bepalingen betreffen die betrekking hebben op het gebruik van frequentieruimte met de bestemming ‘maritiemmobiele communicatie’.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp.

Naar boven